Διαβάστε τι είπε η Διαχειρίστρια του E-ADEIA.GR, Έφη Σιαΐνη, αποκλειστικά στο Eirini the Blog για την κρίση, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία

* Το Eirini the Blog είναι χορηγός επικοινωνίας και θα δημοσιεύσει τις συνεντεύξεις όλων των ομιλητών της εσπερίδας του ΤΟΓΜΕ με θέμα «Η Επιχειρηματικότητα είναι νοοτροπία».* Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο iagme@eede.gr

Η Έφη Σιαΐνη είναι αρχιτέκτονας και ζει με την οικογένειά της στην Πάτρα. Το 2009 δημιούργησε με τους συνεργάτες της το  e-adeia.gr, ένα δίκτυο μηχανικών όλων των ειδικοτήτων με παρουσία και εξυπηρέτηση σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή έχουν ιδιόκτητα γραφεία σε Αθήνα, Πάτρα, Αίγιο και φυσική παρουσία σε 11 πόλεις στην Ελλάδα. Τον Μάιο του 2012 παρουσίασαν το eplans.gr, το πρώτο ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα ετοίμων αρχιτεκτονικών λύσεων σε Beta Version, με δυνατότητα δημιουργίας social community για αρχιτέκτονες, κατασκευαστικές εταιρίες και ιδιώτες.

Διαβάστε τι είπε στο Eirini the Blog η Διαχειρίστρια του E-ADEIA.GR, λίγο πριν την εσπερίδα του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) με θέμα: «Η Επιχειρηματικότητα είναι νοοτροπία» (Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 17:30 στο Ξενοδοχείο Royal Olympic).

1)  Ποιες είναι οι «δεξιότητες» που αποκτήσατε-  και αξιολογώντας το επιτυχημένη πορεία σας- σας οδήγησαν στην κορυφή;
Η ικανότητα να παίρνεις αποφάσεις είναι μια απαραίτητη δεξιότητα που κάθε επιχειρηματίας πρέπει να διαθέτει αν θέλει να πετύχει.
Η επικοινωνιακή ικανότητα χρειάζεται πολύ μεγάλη εξάσκηση και είναι το κλειδί στην επαφή με τον πελάτη.
Η ικανότητα στις πωλήσεις και στο μάρκετινγκ είναι επίσης δυο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ο επιχειρηματίας. Δεν νοείται επιχείρηση αν δεν έχει πελάτες. Η έρευνα αγοράς, ο έξυπνος σχεδιασμός των προϊόντων και η χρήση εργαλείων διαφήμισης βοηθάνε σημαντικά τον νέο επιχειρηματία.
Η κάθε επιχείρηση έχει στόχο το κέρδος. Ως εκ τούτου ένα πολύ σημαντικό προσόν είναι η ικανότητα διαχείρισης κεφαλαίων.
Τέλος, ένας άνθρωπος ως μονάδα, δεν μπορεί να καταφέρει όσα μπορεί μια καλά οργανωμένη ομάδα, η ικανότητα του επιχειρηματία να αναθέτει αρμοδιότητες και να επιλέγει τους σωστούς συνεργάτες είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της επιχείρησης.

2) Innovation , Innovation, Innovation είναι η λέξη - επωδός που ακούμε από όλους τους ξένους να λένε ότι μας λείπει. Τι θα προτείνατε στους νέους και στις νέες για να ασκήσουν το πνεύμα καινοτομίας τους;
Καινοτομία δεν σημαίνει απαραίτητα εφεύρεση ή ανακάλυψη. Η καινοτομία προκύπτει από την προσεκτική ανάγνωση της αγοράς, την αποκωδικοποίηση των νέων χρηστών-καταναλωτών και των αναγκών τους. Η ενημέρωση για τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα αλλά και ό έξυπνος τρόπος αντιμετώπισης καθημερινών προβλημάτων είναι πηγές καινοτόμων ιδεών. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει μια πληθώρα νέων επιστημόνων που με επιχειρηματικά σχέδια ανά χείρας, για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, ψάχνουν για επενδυτές είτε από εδώ είτε από το εξωτερικό.


3) Δημιουργεί η κρίση τελικά ευκαιρίες; Πως θα μπορούσατε να απευθυνθείτε στους νέους αλλά και σε αυτούς που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία μετά τα 45 για να αναπτύξουν προοπτικές στην επιχειρηματικότητα με τις σημερινές συνθήκες.
Το ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες δεν είναι κάτι καινούριο. Οι παλιοί έλεγαν «Πενία τέχνας κατεργάζεται». Λόγω της κρίσης, ακόμα περισσότερο, οι επιχειρήσεις πρέπει ανοίγουν τους ορίζοντες τους και αναζητούν νέες αγορές σε εθνικό ή και διεθνές επίπεδο, να δημιουργούν νέα προϊόντα και να διαχειρίζονται καλύτερα τα θέματα της κοστολόγησης των προϊόντων τους. Για εμένα η επιχειρηματικότητα δεν έχει φύλλο, ηλικία ή φυλή. Η επιχειρηματικότητα το μόνο που χρειάζεται είναι πάθος, εργατικότητα και καλή γνώση της αγοράς, και ο κάθε εν δυνάμει επιχειρηματίας, να γνωρίζει το αντικείμενο της επιχείρησης του και να προσπαθεί για την ανάπτυξη της.

4) Ποια ήταν η καλύτερη και ποιες ήταν οι δύσκολες στιγμές της επιχειρηματικής σας δράσης;
Σε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια υπάρχουν οι καλές και οι δύσκολες στιγμές. Ειδικά στο επάγγελμα του μηχανικού οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές. Οι κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, το άγχος για την εξέλιξη της αγοράς, συνεργασίες που δεν απέδωσαν, το οικονομικό ρίσκο και πάρα πολλά άλλα. Το τελικό όμως αποτέλεσμα, η εμπιστοσύνη των πελατών μας, με πάνω από 1000 οικοδομικές άδειες, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και ενεργειακά πιστοποιητικά, το καλό όνομα στη αγορά και οι προτάσεις συνεργασίας από το εξωτερικό, μας αποζημιώνουν για όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει και που συνεχίζουμε να κάνουμε.


5) Ανταγωνιστικότητα είναι η δεύτερη λέξη-φετίχ των διεθνών επικριτών μας όταν αναφέρονται στην Ελλάδα, που ωστόσο έχουν απόλυτο δίκιο. Μας λείπει φαίνεται εντελώς. Πως καταφέρατε στον τομέα σας να είστε ανταγωνιστικοί και τι απαιτείται για να βγούμε από τη «ρετσινιά» της κακής κόπιας σε ότι παράγουμε ή δημιουργούμε.
Η Ελλάδα είναι προικισμένη τόσο σε φύση όσο και σε μυαλά. Άπειρα παραδείγματα ελληνικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας, περιζήτητα στους ξένους καταναλωτές. Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει Κίνα σε βιομηχανική παραγωγή ή Ισπανία και Αμερική σε αγροτική παραγωγή. Μπορεί όμως να παράγει να τυποποιεί και να εξάγει τον εκλεκτό φυσικό της πλούτο.
Από την άλλη, η πλειοψηφία των Ελλήνων στο εξωτερικό διαπρέπουν σε όποιον τομέα ασχολούνται. Αυτό αποδεικνύει ότι οι Έλληνες είναι ανταγωνιστικοί. Η Ελλάδα δεν είναι. Η γραφειοκρατία, η πολυνομία και η διαφθορά εμποδίζουν τους Έλληνες να βγουν στις διεθνείς αγορές.
Εγώ εκπροσωπώ την μελετητική εταιρεία μηχανικών e-adeia.gr, με έδρα στην Πάτρα, υποκαταστήματα σε Αθήνα και Αίγιο και φυσική παρουσία μηχανικών σε 11 σημεία σε όλη την Ελλάδα.  Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο μηχανικών που παρέχουμε υπηρεσίες γρήγορα, υπεύθυνα και οικονομικά.  Τον Μάιο του 2012 φτιάξαμε το πρώτο ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα έτοιμων αρχιτεκτονικών λύσεων eplans.gr με σκοπό την επέκταση του σε Τουρκία, Βαλκάνια και Μεσογειακές χώρες. Από νωρίς αντιληφθήκαμε την αναγκαιότητα της συνεργασίας, ώστε οι υπηρεσίες μας να είναι άμεσες, αποτελεσματικές και οικονομικές.

6) Υπάρχουν θέσεις εργασίας στον κλάδο σας; Έχετε ένα αισιόδοξο μήνυμα και αν ναι που το εδράζετε;
Ο κλάδος μας είναι αυτός που βιώνει την μεγαλύτερη ύφεση τα τελευταία 3 χρόνια. Η οικοδομική δραστηριότητα, ή αλλιώς ο ¨σκελετός¨ της Ελληνικής οικονομίας έχει πτώση πάνω από 53% σε νέες κατασκευές. Η κρίση όμως, πραγματικά, μας έχει δημιουργήσει επαγγελματικές ευκαιρίες. Φτιάχνοντας το ηλεκτρονικό κατάστημα eplans.gr και με σκοπό να αναπτυχθούμε ακόμα περισσότερο, στις αρχές Νοεμβρίου προσλάβαμε 2 νέες πολιτικούς μηχανικούς στη εταιρεία μας. Ναι, λοιπόν, υπάρχουν θέσεις εργασίας, αρκεί να υπάρχει όρεξη για δουλειά και αρκεί να ξεχάσουμε τον τρόπο δουλειάς της προηγούμενης δεκαετίας!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ