Success story: Πώς η Creta Farms «εξάγει» την Ελλάδα και κερδίζει - Mάθετε τα πάντα για την παγκοσμίως κατοχυρωμένη πατέντα «Εν Ελλάδι»

Στα πρότυπα της παγκοσμίως κατοχυρωμένης πατέντας «Εν Ελλάδι», το νέο brand «Oliving» που αναπτύσσεται έχει στόχο να διεισδύσει αποτελεσματικά διεθνώς.

Στα πρότυπα της παγκοσμίως κατοχυρωμένης πατέντας «Εν Ελλάδι», το νέο brand «Oliving» που αναπτύσσεται έχει στόχο να διεισδύσει αποτελεσματικά διεθνώς.



Το όνομα προέρχεται από την ένωση των εννοιών ελαιολάδου (Olive oil) και της ισορροπημένης ζωής (well-living). Η συμμαχία με την Primo Meats στηρίζεται στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου συνεργασίας, το licensing agreement, δηλαδή της αδειοδότησης χρήσης της πνευματικής ιδιοκτησίας της Creta Farms, το οποίο η εταιρεία ανέπτυξε στο πλαίσιο ανάπτυξής της στις διεθνείς αγορές.

Στα 7,5 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα της κρητικής επιχείρησης Creta Farms, στη διάρκεια της πενταετούς συμφωνίας παραχώρησης της πατέντας «Εν Ελλάδι» στην αυστραλιανή βιομηχανία Primo Meats, η οποία θα παράγει αλλαντικά με ελαιόλαδο.

Πώς η Creta Farms «εξάγει» την Ελλάδα και κερδίζει

Το νέο μοντέλο εξωστρέφειας της Creta Farms, που εγκαταλείπει σταδιακά τις άμεσες εξαγωγές από Ελλάδα, προβλέπει σε πρώτη φάση τη δημιουργία 33 και πλέον κωδικών αλλαντικών με ελαιόλαδο για τα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, τα οποία θα φέρουν το σήμα «Oliving by Hans». Το σήμα «Oliving» είναι αυτό με το οποίο θα δραστηριοποιείται γενικότερα στις αγορές εκτός Ελλάδος η Creta Farms. Ήδη η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται στα προϊόντα που παράγει η εταιρεία στην Ισπανία σε συνεργασία με την Argal, με την οποία η Creta Farms είχε συστήσει την εταιρεία Creta Farms Espana με κεντρικό σήμα το Creta Granjas.

«Με την αδειοδότηση χρήσης της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα και έχεις γρήγορα κερδοφόρο αποτέλεσμα», όπως έχει επισημάνει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms. Η συμφωνία με τη μεγαλύτερη εταιρεία αλλαντικών της Αυστραλίας, με μερίδιο άνω του 50%, προβλέπει την αδειοδότηση της αυστραλιανής εταιρείας από την Creta Farms, την παροχή τεχνογνωσίας και έχει ελάχιστη διάρκεια ισχύος τα πέντε χρόνια. Οι πωλήσεις της Primo Meats εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά στην πενταετία σε περίπου στα 276 εκατ. ευρώ.

Πώς η Creta Farms «εξάγει» την Ελλάδα και κερδίζει

«Το λανσάρισμα του brand μας Oliving, με την ονομασία 'Oliving by Hans', ευελπιστούμε ότι θα αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Στόχος μας είναι να προσαρμόζουμε σε κάθε αγορά την καινοτομία μας με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του εκάστοτε καταναλωτή», όπως επισημαίνει ο Εμμανουήλ Δομαζάκης, πρόεδρος της εταιρείας. Μολονότι η συνολική ζήτηση στον κλάδο των αλλαντικών παραμένει στάσιμη, η κρητική εταιρεία αλλαντικών εμφάνισε φέτος αύξηση πωλήσεων 11% στο εξάμηνο και 33% στο δεύτερο τρίμηνο. Ανάλογη βελτίωση παρουσίασαν και τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Αναδιάρθρωση
Η διοίκηση της κρητικής επιχείρησης έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για τις προοπτικές του ομίλου και για την εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων, καθώς πέραν της συμφωνίας με την αυστραλιανή επιχείρηση, προχώρησε σε αναδιάρθρωση δανεισμού και τη βελτίωση λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων, από όπου θα εξοικονομεί ετησίως 4 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα αυξάνει την κερδοφορία, η οποία εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω, ακολουθώντας την ανοδική τάση των πωλήσεων.

Το ετήσιο όφελος της συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού, που περιλαμβάνει και μείωση των επιτοκίων θα είναι της τάξης του 1,7 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, σημαντική εξέλιξη αποτελεί η ολοκλήρωση του διακανονισμού ασφαλιστικής αποζημίωσης για τις ζημίες από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον περασμένο Μάρτιο αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Ρέθυμνο, από όπου η Creta Farm λαμβάνει 9,15 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσουν άμεσα τη ρευστότητα, βελτιώνοντας τους χρηματοοικονομικούς της δείκτες.

45 χρόνια παρουσίας
Το ταξίδι της Creta Farms ξεκινά πριν από περίπου 45 χρόνια στην Κρήτη, το νησί του ελαιόδεντρου, με τον καρπό που κρύβει το μεγάλο ελληνικό θησαυρό, το «υγρό χρυσάφι» κατά τον Όμηρο, το ελαιόλαδο. Το 1970, ο Στυλιανός Δομαζάκης, πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών, μεγαλώνοντας δικά του ζώα, ιδρύει την πρώτη οργανωμένη μονάδα παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Κρήτη, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για τη δημιουργία της μεγάλης σημερινής επιχείρησης.

Το μεράκι των δύο αδελφών, Εμμανουήλ και Κωνσταντίνου, για καινοτομικά προϊόντα βασισμένα σε αγνά συστατικά, η πίστη τους στην κρητική διατροφή και το όνειρό τους να γίνουν πρεσβευτές της ταξιδεύοντάς τη σε όλο τον κόσμο, οδήγησε στη γέννηση της Creta Farms. Τα δύο αδέλφια, ανήσυχα πνεύματα, δεν επαναπαύτηκαν στην αρχική επιτυχία.

Σύντομα ακολούθησε η γέννηση μιας ιδέας, μίας μοναδικής στον κόσμο συνταγής, που θα έκανε την Creta Farms όχι μόνο έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα, αλλά και μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία σε διεθνές επίπεδο. Μία μεγάλη επιτυχία μέσα από μία πολύ απλή σκέψη! Μία μοναδική στον κόσμο συνταγή, μέσα από το μεγαλείο της απλότητας, που ονομάστηκε «Εν Ελλάδι».

Success story

  • Η ιστορία της Creta Farms ξεκινά το 1970 στην Κρήτη με την ίδρυσης της πρώτης μονάδας.
  • Τουλάχιστον πενταετή διάρκεια έχει σε πρώτη φάση η συμφωνία με την αυστραλιανή Primo Meats
  • Στα 7,5 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα της κρητικής επιχείρησης από την «ενοικίαση» της πατέντας «Εν Ελλάδι»
  • Η εταιρεία αλλαντικών Primo Meats έχει μερίδιο άνω του 50% στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ