Irene Natividad: Τι είχε πει η πρόεδρος του Global Summit of Women στο blog μου για την κρίση και την Ελλάδα

Aποκλειστική συνέντευξη της Προέδρου του Global Summit of Women Ιrene Natividad

Είστε μια γενναία γυναίκα, καθώς αποφασίσατε τη διεξαγωγή της Global Summit of Women στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάιο, ενώ τα οικονομικά της προβλήματα Ελλάδας αποτελούν πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Τι δώρα φέρνετε στην Ελλάδα εσείς και 1000 γυναίκες;

Δεν αποφεύγεις τους ανθρώπους όταν έχουν ανάγκη -ο εξοστρακισμός της Ελλάδας επειδή η οικονομία της βρίσκεται σε κρίση φαντάζει αστείος, μιας και ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα και ο υπόλοιπος κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Η Σύνοδος σκοπεύει να δημιουργήσει θετικά νέα για την Ελλάδα, σε αντίθεση από τη συνεχή κάλυψη της επικείμενης χρεοκοπίας της. Σε κάθε περίπτωση, η Σύνοδος θα φέρει απαραίτητα έσοδα μέσω των αντιπροσώπων της, οι οποίες θα αφιερώσουν χρόνο και θα ξοδέψουν χρήματα όχι μόνο για την παρακολούθηση της Συνόδου, αλλά και για την επίσκεψη της ακόμα όμορφης, ιστορικής πόλης της Αθήνας. Θα φέρουμε την έμπνευση για να υπάρξει πρόοδος.

Οι γυναίκες από την Αφρική έχουν περιορισμένους πόρους αλλά αυτό δεν τις εμποδίζει να ιδρύουν νέες επιχειρήσεις και να βρίσκουν τρόπους όχι απλά για να επιζούν, αλλά για να ευημερούν. Μπορούμε να μάθουμε η μία από την άλλη, και ίσως οι ελληνίδες αντιπρόσωποι να συγκεντρώσουν νέες ιδέες για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, την ανάπτυξη των υφιστάμενων και τη δημιουργία συμμαχιών που θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν στα οικονομικά τους.



Μπορείτε να μου πείτε ποιες ήταν οι κορυφαίες στιγμές στα 22 χρόνια της Global Summit of Women;

Είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω, αλλά το γεγονός ότι έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ όλα αυτά τα έτη αποτελεί απόδειξη της ανάγκης για αυτά τα παγκόσμια fora που συνδέουν τις γυναίκες σε μια ασφαλή πλατφόρμα, όπου μπορούν να ανταλλάξουν πρακτικές συμβουλές και ιδέες για τη βελτίωση της καριέρας και της σταδιοδρομίας τους. Για εμένα προσωπικά, υπάρχουν ορισμένες στιγμές που ξεχώρισαν: κάτι τόσο αξέχαστο όπως η ξαφνική εμφάνιση του Νέλσον Μαντέλα στη Σύνοδο του Γιοχάνεσμπουργκ με τη σύζυγό του Graca Machel, η λάμψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ BanKi - Moon μετά από την υποδοχή του από τις γυναίκες της Συνόδου στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης και η δήλωσή του ότι μόνο οι πρωτοβουλίες του για την εξάλειψη της ανισότητας των φύλων είναι αυτές που έχουν αναγνωριστεί, η Πρόεδρος Bachelet και η ενθαρρυντική της ομιλία στη Σύνοδο της Χιλής – πραγματικά, πάρα πολλές στιγμές για να τις αναφέρω όλες.

Προκύπτει κάποιο απτό αποτέλεσμα για τις επιχειρηματίες από αυτές τις ετήσιες συναντήσεις ανά τον κόσμο;

Πολλά. Έχουν προκύψει επαγγελματικές συνεργασίες, για κάποιες από τις οποίες ενημερώνομαι και πολλές άλλες για τις οποίες ενδεχομένως να μην γνωρίζω τίποτα. Σε ένα πρόσφατο tweet, μια γυναίκα ανέφερε ότι εμπνεύσθηκε να δημιουργήσει μια ομάδα δικτύωσης στη Δανία έπειτα από την πρώτη της συμμετοχή σε Σύνοδο. Η Μεσογειακή Συνομοσπονδία επιχειρηματικών οργανισμών που ανήκουν σε γυναίκες ιδρύθηκε έπειτα από τη Σύνοδο στη Βαρκελώνη, όπου συναντήθηκαν πολλές από τις γυναίκες που κατέχουν ηγετική θέση.



Τι έχετε μάθει και τι έχετε προσφέρει στις γυναίκες καθ’ όλη τη μακρά πορεία του ακτιβισμού σας για την ενδυνάμωσή τους;

Οι γυναίκες οφείλουν να έχουν ενεργή συμμετοχή στην παγκόσμια οικονομία, διαφορετικά θα μείνουν πίσω, ίσως ακόμα περισσότερο από όσο βρίσκονται σήμερα. Οπότε, αυτό που προσφέρει η Σύνοδος είναι ένα ασφαλές forum όπου μπορούν να αποκτήσουν απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την οικονομική τους ανάπτυξη, να αναπτύξουν κάποιες από τις ικανότητές τους και να δημιουργήσουν πολυεθνικές διασυνδέσεις στις οποίες δεν θα είχαν πρόσβαση διαφορετικά.

Ο σύζυγός σας, και τώρα και ο γιος σας, χαίρονται για αυτή σας την ασχολία;  Διάβασα ότι μοιράζεστε τις δουλειές στο σπίτι...

Στάθηκα τυχερή – παντρεύτηκα έναν ιταλό που δεν τον πειράζει να κάνει δουλειές στο σπίτι και ο οποίος με συνόδευσε στην Ουάσινγκτον όταν εκλέχθηκα Πρόεδρος του National Women's Political Caucus πριν από 20 χρόνια. Ο γιος μου εργάζεται ως εθελοντής σε κάθε Σύνοδο από 16 ετών και παίρνει άδεια από τη δουλειά του ώστε να βοηθήσει στην Αθήνα. Καταλαβαίνει την αξία αυτού που κάνω. 6. Μπορείτε να μου αναφέρετε ορισμένα παραδείγματα γυναικών που παρέχουν έμπνευση και είναι συναρπαστικές ακόμα και για εσάς; Και πάλι, είναι πάρα πολλές. Νωρίς στην καριέρα μου, υπήρχαν τρεις Γερουσιαστές που αποτέλεσαν τις πολιτικές μου «μητέρες», ήταν αυτές που αφιέρωσαν τον χρόνο τους και με πήραν υπό την προστασία τους επενδύοντας προσωπικά στην ανάπτυξή μου: η Γερουσιαστής Bella Abzug της Νέας Υόρκης, που έγινε η φωνή των ΜΚΟ στον ΟΗΕ, η Γερουσιαστής Shirley Chisholm, η οποία ήταν η πρώτη Αφροαμερικανή που συμμετείχε στο Κογκρέσο, και η Γερουσιαστής Patsy Mink, μια Ασιάτισσα – Αμερικανή από τη Χαβάη που συνέταξε ένα νόμο που άλλαξε τις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών στις ΗΠΑ, καθώς απαιτούσε από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να μην πραγματοποιούν φυλετικές διακρίσεις. Όλες τους πλέον έχουν αποβιώσει, αλλά η συνεργασία μου μαζί τους πραγματικά εμπλούτισε τη ζωή μου.

Ποιες είναι οι ελληνίδες που γνωρίζετε και εκτιμάτε ή θαυμάζετε;

Είναι πολύ νωρίς για να απαντήσω, καθώς τώρα αρχίζω να μαθαίνω για αυτές. Τελείωσα το λύκειο στην Αμερικανική Σχολή στο Χαλάνδρι. Μια μέρα, στο Χίλτον, (το οποίο βρίσκεται κοντά από εκεί που μέναμε), άνοιξαν οι πόρτες του ανελκυστήρα και εμφανίστηκε η Μελίνα Μερκούρη, με την περίφημη προσωπικότητα και εντυπωσιακή εμφάνισή της. Ο συνδυασμός της πολιτικής της οξυδέρκειας, της προσφοράς της στα κοινά και της αναγνωρισμένης καλλιτεχνικής της φύσης είναι δύσκολο να αντιγραφεί.

Εκπλήρωση του πάθους του να κάνεις τη διαφορά… Δηλαδή;

Επιθυμώ η ζωή μου να σημαίνει κάτι. Είμαι πλέον 63 ετών οπότε γνωρίζω ότι ο χρόνος μου είναι περιορισμένος για την αντιμετώπιση του θέματος της γυναικείας ανισότητας. Αυτό το πάθος στην πραγματικότητα είναι ένα δώρο, καθώς γνωρίζω το σκοπό της ζωής μου. 9. Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά σας στη ζωή; Η καριέρα μου, την οποία δημιούργησα μόνη μου.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει αρνητικές επιπτώσεις ιδιαίτερα για τις γυναίκες, καθώς χάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους, πρέπει να φροντίσουν άνεργους συζύγους ή παιδιά κ.α. Έχετε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις από την επιτροπή προετοιμασίας της συνόδου των Globe women που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις ελληνίδες υπό αυτές τις ιδιαίτερες περιστάσεις;

Η καρδιά μου είναι κοντά στις ελληνίδες αδερφές μου, οι οποίες είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θα φέρω τη Σύνοδο εκεί. Οι ελληνίδες είναι δυνατές και θα χρειαστούν αυτή τη δύναμη για να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να βγάλουν τα προς το ζην τους σε σχέση με το παρελθόν. Το χειρότερο πράγμα είναι να χάνει κανείς τον χρόνο του με το να κλαίει για το παρελθόν. Όπως ανέφερα και στην αρχή αυτού του διαλόγου, υπάρχουν γυναίκες σε άλλα μέρη του κόσμου που κατάφεραν μέσα από ακραίες συνθήκες να δημιουργήσουν νέους οικονομικούς ορίζοντες. Σκεφτείτε πέραν από τα τετριμμένα, επεκτείνετε το δίκτυό σας, ανοίξτε το μυαλό σας σε νέες δυνατότητες και προχωρήστε μπροστά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ