Ο Μαρκουλάκης ως... Ιοκάστη στον Οιδίποδα Τύραννο μόνο με άνδρες!!

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα συμπρωταγωνιστήσει με τον Αιμίλιο Χειλάκη στην παραγωγή της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπoυς Τύραννος» την οποία θα σκηνοθετήσει για την Επίδαυρο, ο Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις.


Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα συμπρωταγωνιστήσει με τον Αιμίλιο Χειλάκη στην παραγωγή της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπoυς Τύραννος» την οποία θα σκηνοθετήσει για την Επίδαυρο, ο Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Η παράσταση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όπως ανακοινώθηκε από τον Γιώργο Λούκο, ολοκληρώνει αυτές τις μέρες τον θίασο: Πρόκειται για μια αμιγώς ανδρική πρόταση και μάλιστα το βασικό της σκεπτικό θέλει τρεις άνδρες ηθοποιούς, να ερμηνεύσουν όλους τους ρόλους ενώ ο Χορός θα αποτελείται από αγόρια: Ο Αιμίλιος Χειλάκης θα υποδυθεί τον Οιδίποδα, ενώ ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης έχει αναλάβει τους ρόλους του Τειρεσία και της Ιοκάστης. Τρίτος της παρέας ο Χρήστος Σαπουντζής, με τον οποίο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν ο Γκραουζίνις, και πιστεύει ότι ταιριάζει στην ομάδα.

Από τη στιγμή που η πρόταση του Αμφι-Θεάτρου με τον «Ορέστη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου και με τον Μαρκουλάκη στον επώνυμο ρόλο και τη Μαρία Ναυπλιώτου, Ηλέκτρα, δεν συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα των εφετινών Επιδαυρίων, ο ηθοποιός αποδέχθηκε την πρόταση για τον «Οιδίποδα Τύραννο». Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος προ διετίας ερμήνευσε τον ήρωα του Σοφοκλή με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ρόλο της Ιοκάστης σε μια παραγωγή του Αμφι-Θεάτρου και στη σκηνοθεσία του Ευαγγελάτου. Πέρυσι ήταν Ιάγος στον «Οθέλλο» που σκηνοθέτησε σε συνεργασία με τον Γιώργο Κιμούλη. Από την πλευρά του, ο Αιμίλιος Χειλάκης ερμήνευσε πέρυσι τον Αμλετ, στην ομώνυμη παράσταση σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη ενώ στο παρελθόν έπαιξε τον Οθέλλο, στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Ο λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα χάρη στον Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος και τον κάλεσε να σκηνοθετήσει στο θέατρο «Πορεία» τη σεζόν 2006-07. Ηταν για το έργο «Δάφνις και Χλόη» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και παίχθηκε και την επόμενη χρονιά. Στη συνέχεια τον κάλεσε το Ελληνικό Φεστιβάλ για να ανεβάσει το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ, το καλοκαίρι το 2008. Η τρίτη φορά που ήρθε στην Αθήνα ήταν για τον «Ζορμπά» του Εθνικού Θεάτρου: Ανέβηκε τη σεζόν 2009-2010 βασισμένη στο «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη. Ο Γκραουζίνις έχει συνεργαστεί και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όταν την περασμένη άνοιξη του 2011 σκηνοθέτησε το «Deja vu» στην Πειραματική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών - μια κωμική ιστορία εμπνευσμένη από μοτίβα έργων του Κάφκα. Τέλος στην Αθήνα ανέβασε την περασμένη άνοιξη την παράσταση «Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν...», αρχικά στο θέατρο Εξαρχείων και μετά στον Φούρνο (2010-'11), βασισμένη στα κείμενα του Μαρκήσιου Ντε Σαντ με τη Μάρω Παπαδοπούλου στον μονόλογο της Μαντάμ Ντελμόνζ.


Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη
Γεννημένος το 1967 στη Λιθουανία, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία στο Moscow State Lunacharsky Theater Arts Institute και μαθήτευσε στην Ιαπωνία υπό τον Ταντάσι Ζουζούκι. Εχει ιδρύσει την ανεξάρτητη θεατρική ομάδα «Cezario Grupe», της οποίας είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, σκηνοθετώντας διεθνώς έργα κλασικά και σύγχρονα. Ο Γκραουζίνις έχει επίσης γράψει και διασκευάσει έργα. Την τελευταία εικοσαετία διαγράφει πλούσια ευρωπαϊκή καριέρα. Πρόσφατα παντρεύτηκε την ηθοποιό Μάρω Παπαδοπούλου κι έτσι μοιράζεται μεγάλο μέρος της ζωής του στον τόπο μας.

Πηγή: www.tovima.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ