Χοιρινό με λεμονόφυλλα, θυμάρι & φασκόμηλο ψημένο στο φούρνο-Η Μυρσίνη Λαμπράκη δημιουργεί!

...Απλώνετε σε μια λεία επιφάνεια 2-3 λαδόκολλες, σκορπάτε μερικά λεμονόφυλλα και τοποθετείτε επάνω το κρέας ζεστό. Κλείνετε αμέσως σφιχτά και το αφήνετε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα....

Υλικά (για 8 άτομα)

1 σπάλα χοιρινή με κόκαλο περίπου 2 κιλά
1 μάτσο ξερό φασκόμηλο
1 μάτσο ξερή ρίγανη
1 μάτσο ξερό θυμάρι
10 – 15 λεμονόφυλλα
αλάτι

Εκτέλεση
1. Αλατίζετε τα χοντροκομμένα κομμάτια της σπάλας 8-10 ώρες πριν. Τα τοποθετείτε πάνω σε μια σχάρα και από κάτω βάζετε ένα ταψί με νερό. Ψήνετε αρχικά στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Συνεχίζετε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς για τουλάχιστον μια ώρα και 10 λεπτά.
2. Όταν το κρέας ροδίσει και ψηθεί εντελώς αδειάζετε τα υγρά από το ταψί. Σε ένα μεγάλο πήλινο σκεύος τοποθετείτε ψιλοκομμένα όλα τα βότανα και τα ανάβετε. Τα αφήνετε να καούν 1-2 λεπτά, σβήνετε και βάζετε αμέσως το σκεύος κάτω από τη σχάρα ώστε να καπνιστεί το κρέας πολύ καλά.
3. Απλώνετε σε μια λεία επιφάνεια 2-3 λαδόκολλες, σκορπάτε μερικά λεμονόφυλλα και τοποθετείτε επάνω το κρέας ζεστό. Κλείνετε αμέσως σφιχτά και το αφήνετε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα. Σερβίρετε το κρέας κρύο μαζί με άφθονη πράσινη σαλάτα.

* Στην Ελλάδα αλλά και γενικά σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων το φασκομηλόλαδο χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από την λαϊκή ιατρική ως δραστικό παυσίπονο σε πονόδοντους, κατά των πληγών του στόματος, της αμυγδαλίτιδας, αλλά και για εντριβές σε περιπτώσεις κολικών των εντέρων. Θεωρείται επίσης άριστο γιατρικό - ως αφέψημα- για το κρυολόγημα, τον πονόλαιμο και την γρίπη. Είναι χωνευτικό και τονωτικό του στομάχου. Το αιθέριο έλαιο του διακοσμητικού είδους Salvia sclarea χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία. Όσο για τη συλλογή του φασκόμηλου, αυτή αρχίζει από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου οπότε τα φυτά βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες η πλατύφυλλη και η σγουρή με την οποία κατακλύζονται τα βουνά της Κρήτης . Η σγουρή θεωρείται καλύτερη για την χρήση της σε αφεψήματα και θεραπευτικούς λόγους. Η πλατύφυλλη έχει ηπιότερη γεύση και είναι κατάλληλη για την χρήση της στην μαγειρική. Συλλέγεται νωρίς το πρωί και αποξηραίνετε σε δροσερό μέρος μακριά από τον ήλιο, ώστε να διατηρήσει το άρωμα του. Φυλάσσεται σε καθαρά βάζα που κλείνουν καλά. Αγοράζετε φασκόμηλο σε ματσάκια στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών όπου σίγουρα είναι φρεσκοκομμένο .

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα mirsini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ