Αλέξανδρος Ωνάσης: ο μονάκριβος γιος του Έλληνα μαικήνα, οι έρωτες, ο τραγικός θάνατος με αεροπλάνο στα 25

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης, μοναχογιός του Έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση και της πρώτης του γυναίκας Τίνας Λιβανού, πέθανε στις 23 Ιανουαρίου του 1973 σε ηλικία 25 ετών. 

Μία ημέρα πριν το θάνατό του, το αεροπλάνο που πιλοτάριζε, ένα αμφίβιο «Πιάτζιο 136», συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 20 Απριλίου 1948, μοναχογιός του Έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση και της πρώτης του γυναίκας Τίνας Λιβανού.

Η αδυναμία του Αριστοτέλη Ωνάση στο μοναχογιό του ήταν εμφανής. Στη φωτογραφία δεξιά, η Χριστίνα Ωνάση, ο Αλέξανδρος Ωνάσης και ο πατέρας τους Αριστοτέλης, το 1963.

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης, ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερος από την αδερφή του Χριστίνα.

Ο νεαρός Αλέξανδρος είχε πάθος για τα αυτοκίνητα, τις γυναίκες και τα ακριβά σπορ.

Ο δεσμός του με το μοντέλο της εποχής Φιόνα Κάμπελ – Τίσεν.

Η σχέση του νεαρού Αλέξανδρου Ωνάση με το μοντέλο Φιόνα Κάμπελ Τίσεν, είδε τα φώτα της δημοσιότητας κυρίως για τη μεγάλη διαφορά ηλικίας που χώριζε το ζευγάρι. Ο γιός του μεγιστάνα ήταν 16 χρόνια νεότερος.

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης, στις αρχές του 1970 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το καμάρι της αυτοκρατορίας του Αριστοτέλη στους αιθέρες.

Ο Αλέξανδρος ήταν καλός πιλότος, και είχε μετά από απαίτηση του πατέρα του παρακολουθήσει και ειδικό σεμινάριο στο Λονδίνο με εξομοιωτές πτήσεων.

Η σχέση του ωστόσο με την Ολυμπιακή Αεροπορία, ήταν μοιραία.

Στις 22 Ιανουαρίου του 1973, το αεροπλάνο που πιλοτάριζε, ένα αμφίβιο «Πιάτζιο 136», συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.

Χειριστής ήταν ο Αλέξανδρος Ωνάσης, που καθόταν στη δεξιά πλευρά του πιλοτηρίου, δίπλα του ο Μακ Κάσκερ και πίσω ο Μακ Γκρέγκορ. Ο Μακ Γκρέγκορ πετούσε ως τότε μαζί με τον Αλέξανδρο το Piaggio, ενώ ο πιλότος Ντόναλντ Μακ Κάσκερ, είχε εμπειρία χιλιάδων ωρών πτήσεων. Ούτε μιας όμως με Piaggio!

Το αεροπλάνο «έσκασε» στον διάδρομο και μετά άρχισε, λόγω της αρχικής φοράς, να περιστρέφεται χτυπώντας συνεχώς στο τσιμέντο, μετατρέποντας την άτρακτο σε άμορφη μάζα από σίδερα. Σε μια θανατηφόρο δίνη...

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης, μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο της αμερικανικής βάσης του Ελληνικού, ενώ την επόμενη ημέρα, στις επτά το απόγευμα της Τρίτης 23ης Ιανουαρίου 1973,άφησε την τελευταία του πνοή στο ΚΑΤ. Οι Μακ Κάσκερ και Μακ Φόστερ επέζησαν με μερικά κατάγματα.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση, σήμανε την αρχή του τέλους της αυτοκρατορίας του Έλληνα κροίσου.

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου.

Ο τραγικός πατέρας, Αριστοτέλης, υποστήριξε από την πρώτη στιγμή πως ο χαμός του διαδόχου του δεν ήταν τυχαίος. 


Η γυναίκα που αγάπησε ο Αλέξανδρος, Φιόνα Φον Τύσσεν

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, μάλιστα, επικήρυξε τους δολοφόνους, όπως υποστήριξε του γιού του Αλέξανδρου, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα, τουλάχιστον όσο έζησε ο ίδιος.

Η διερεύνηση του δυστυχήματος, που οδήγησε στο θάνατο του Αλέξανδρου Ωνάση, είναι περίπλοκη και αρκετά της σημεία παραμένουν «σκοτεινά».
Αποκαλυπτικό είναι και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, (10/01/1999) που με τίτλο, «Ο μυστηριώδης θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση». 

Στο σχετικό δημοσίευμα, παρουσιάζεται σειρά αποκαλυπτικών στοιχείων αλλά και σημαντικών-μή καταγεγραμμένων έως πρότινος- ­ μαρτυριών για τον θάνατο του Αλέξανδρου Ωνάση. Περιλαμβάνει το ακριβές περιεχόμενο των πορισμάτων των πραγματογνωμόνων, αλλά και όσα αναφέρουν οι μηχανικοί του αεροσκάφους, οι άνθρωποι που παρακολούθησαν από κοντά τις τελευταίες κινήσεις του Αλέξανδρου αλλά και τις μυστικές έρευνες που ακολούθησαν.

Οι πιθανότητες σαμποτάζ δεν μπορούν να αποκλειστούν, αν και οι υπεύθυνοι τουλάχιστον υπάλληλοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας αθωώθηκαν.
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης τάφηκε στον Σκορπιό ενώ ο πατέρας του Αριστοτέλης Ωνάσης που μαράζωσε από τον καημό του και με σαφώς επιδεινωμένη την υγεία του, πέθανε 2 χρόνια αργότερα και ετάφη στο ίδιο μέρος, μαζί με το γιό του.
Στη μνήμη του μοναχογιού του, ο Αριστοτέλης Ωνάσης συνέστησε το ίδρυμα κοινωφελούς χαρακτήρα «Αλέξανδρος Ωνάσης», που χορηγεί υποτροφίες και χρηματοδοτεί διάφορα έργα.

Διαβάστε ακόμη:

Αριστοτέλης Ωνάσης:ο Έλληνας μεγιστάνας με το πάθος για ζωή και το τραγικό τέλος της δυναστείας του http://www.enikolopoulou.gr/gr/blog/irenesfavourite/onassis-tribute.asp
24 χρόνια από το θάνατο της Χριστίνας Ωνάση-αφιέρωμα στη ζωή και το δράμα της κόρης του Έλληνα μεγιστάνα http://www.enikolopoulou.gr/gr/blog/irenesfavourite/onassi-xristina-afieroma.asp
Περισσότερα για τα αίτια θανάτου του Αλέξανδρου Ωνάση, στο άρθρο της εφημερίδας Το Βήμα,(10/01/1999) με τίτλο, «Ο μυστηριώδης θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση» http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=106907

Φωτογραφικό υλικό και από την προσωπική ιστοσελίδα του Δημήτρη Λυμπερόπουλου 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ