Πέρασαν 62 χρόνια απο τότε που ψηφίζουμε εμείς το ασθενές φύλο, αλλά ποιός ξέρει ότι η πρώτη Βουλευτίνα Σκούρα, πέθανε πάμπτωχη στο γηροκομείο γιατί μέχρι να κουνηθεί το κράτος, πήγε στα κυπαρισσάκια

Πέρασαν 62 χρόνια απο τότε που ψηφίζουμε εμείς το ασθενές φύλο, αλλά ποιός ξέρει ότι η πρώτη Βουλευτίνα Σκούρα, πέθανε πάμπτωχη στο γηροκομείο γιατί μέχρι να κουνηθεί το κράτος, πήγε στα κυπαρισσάκια.

Πέρασαν 62 χρόνια από τότε που ψηφίζουμε εμείς το ασθενές φύλο ... Αλλά ποιός ξέρει ότι η πρώτη Βουλευτίνα Σκούρα, πέθανε πάμπτωχη στο γηροκομείο γιατί μέχρι να κουνηθεί το ελληνικό κράτος, την πήγαν στα κυπαρισσάκια..

Τέσσερις είναι οι διαγραμμένοι βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, επειδή  έδειξαν ανυπακοή στους αρχηγούς τους, γράφει το http://o-kipos.pblogs.gr

Ανάμεσά τους και δύο γυναίκες, που μετέχουν σε μια βουλή, ως επί το  πλείστον  ανδροκρατούμενη. Βέβαια , είναι περισσότερες οι γυναίκες στην φετινή βουλή από άλλες φορές.  Ικανοποίηση θα πρέπει να νοιώθουμε , αν σκεφτούμε ότι μόλις το  1953 μας δόθηκε η «άδεια» να ψηφίζουμε στις εκλογές και να θέτουμε και υποψηφιότητα . Είχαν προηγηθεί πολλοί αγώνες για την ισότητά μας ,που οι άντρες δεν είχαν ανάγκη να δώσουν.

Αν σκεφτείτε,  ότι  από το   Μεσαίωνα- που κάποιοι θεολόγοι έθεταν το ερώτημα αν η γυναίκα έχει ψυχή, αφού δεν πλάστηκε κατ' ευθείαν από τον Θεό αλλά από το πλευρό του Αδάμ-έως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά , μα πάρα πολλά.

Τα σχόλια του τύπου  «Αι γυναίκαι είναι πετεινόμυαλαι και ελαφραί.  Δεν αξίζει τον κόπον να ασχοληθώμεν» ήταν συνήθη. Ο αναλφαβητισμός  των γυναικών, η νοοτροπία που επικρατούσε, η απόλυτη υπακοή στον πατέρα και κατόπιν στο σύζυγο, ήταν κάποια από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο διάβα των χρόνων η γυναίκα στη χώρα μας.

1844-Α' Εθνοσυνέλευση με το 1ο Σύνταγμα της χώρας που έλεγε «οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου».  Όχι όμως και η γυναίκα.

Έγιναν συζητήσεις στη Βουλή, το 1920, το 1922, το 1925,το 1929, αλλά χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Το 1928, η απάντηση για να δοθεί ψήφο στις γυναίκες ήταν  «Η γυναικεία ... ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον».




Το 1930,  επί κυβερνήσεως Βενιζέλου, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα ψήφου με τόσο περιοριστικούς όρους, όμως, που ήταν μάλλον δώρο άδωρον! Το δικαίωμα ψήφου ίσχυε μόνο για τις δημοτικές εκλογές, αφορούσε μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν και όχι του εκλέγεσθαι, ίσχυε μόνο για τις εγγράμματες Ελληνίδες και οπωσδήποτε άνω των 30 ετών.

Το 1944, όταν τα 3/4 της Ελλάδας είχαν ελευθερωθεί από την ΕΑΜική αντίσταση, ιδρύθηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), που προκήρυξε εκλογές. Με απόφασή της για πρώτη φορά ψηφίζουν άντρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια.

Το 1952 επικυρώνεται η ψήφος των γυναικών, αλλά θα ψηφίσουν τον επόμενο χρόνο γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.

Πρώτη γυναίκα βουλευτής ήταν η Ελένη Σκούρα που εξελέγη με τον «Ελληνικόν  Συναγερμόν» σε αναπληρωματικές εκλογές το 1953.


Η δυο φορές παρασημοφορημένη για την αντιστασιακή της δράση, Ελένη Σκούρα, με την εκλογή της δικαίωσε τους αγώνες του γυναικείου κινήματος.

Η Ελένη Σκούρα ορκίστηκε στη Βουλή στις 2/2 του 1953, σε ηλικία 57 ετών. Μια ημερομηνία σημαδιακή, καθώς γεννήθηκε στις 2/2 του 1896 στο Βόλο, στις 2/2 του 1950 πήρε το πτυχίο της στη Νομική, σε ηλικία περίπου 50 ετών και στις 2/2 του 1991 πέθανε.

Η Ελένη Παπαχρήστου- Σκούρα παντρεύτηκε το δικηγόρο Δημήτριο Σκούρα, με τον οποίο δεν απέκτησαν παιδιά. Μετά το θάνατο του συζύγου της, έμεινε μόνη και πάμφτωχη, καθώς δεν είχε βουλευτική σύνταξη, γιατί δεν είχε εκπληρώσει τα χρόνια και δεν καλυπτόταν από ασφαλιστικό φορέα.

Το 1989 η Πολιτεία της υποσχέθηκε τιμητική σύνταξη, κάτι που δεν έγινε ποτέ-αιώνιο Ελληνικό κράτος- με αποτέλεσμα η Ελένη Σκούρα να πουλήσει όλα τα παράσημά της και τα μετάλλιά της για να μπορέσει να μπει στο Χαρίσειο Γεροκομείο. Στον πρώτο μήνα όμως αρρώστησε βαριά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου και πέθανε σε ηλικία 91 ετών .

Η Λίνα Τσαλδάρη της Ε.Ρ.Ε ., είναι η πρώτη υπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή. Επίσης την ίδια χρονιά εκλέγεται στην Κέρκυρα και η Μαρία Δεσύλλα που γίνεται η πρώτη ελληνίδα Δήμαρχος.

Από τότε ο δρόμος είναι ανοιχτός…


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ