Philip Morris και Παπαστράτος χθες - Cosco και HP σήμερα, Κατάρ επέστρεψε μαζί με χαμόγελα για επενδύσεις?

Χαμόγελα -τα πρώτα ύστερα από καιρό- υπήρξαν στο Μέγαρο Μαξίμου, λόγω της κινητικότητας που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στον τομέα των επενδύσεων.

Χαμόγελα -τα πρώτα ύστερα από καιρό- υπήρξαν στο Μέγαρο Μαξίμου, λόγω της κινητικότητας που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στον τομέα των επενδύσεων.

Πρώτα χαμόγελα για επενδύσεις

Μετά την επιστροφή του Κατάρ στους διαγωνισμούς για το Ελληνικό αλλά και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ο πρωθυπουργός είχε δύο ακόμη καλές ειδήσεις: την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας με τη Philip Morris για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων ελληνικού καπνού και την επισημοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Cosco και της Hewlett-Packard.

Πρόκειται για δύο συμφωνίες που, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στη χώρα γενικότερα, και πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες κινήσεις. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι όλο το βάρος της κυβέρνησης δίδεται αυτή την ώρα στον τομέα της προσέλκυσης των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων, με δεδομένο ότι όλοι γνωρίζουν πως η λύση στην κρίση δεν μπορεί να δοθεί με βάση μόνο τη δημοσιονομική προσαρμογή, που έχει φτάσει -ούτως ή άλλως- στα όριά της.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο κ. Σαμαράς στις επενδύσεις είναι ότι επέλεξε να παραστεί και στα δύο γεγονότα και να στηρίξει και διά της παρουσίας του την προσπάθεια. Χθες δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ανώτατα στελέχη της Philip Morris και της «Παπαστράτος», τα οποία ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αγοράσουν το 50% της παραγωγής ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου. Το σημαντικό είναι ότι η εταιρεία δεσμεύεται ότι θα πράξει το ίδιο και για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρης, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τόνισε ότι η συμφωνία αυτή «δείχνει άλλη μια φορά ότι η ποιότητα των ελληνικών γεωργικών προϊόντων είναι το καλύτερο διαβατήριο για τις εξαγωγές μας». «Αν σκεφθούμε ότι αυτή διασφαλίζει την αγορά του 50% της παραγωγής μας σε ανταγωνιστικές τιμές, όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει για το εισόδημα του γεωργού» προσέθεσε.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Πειραιά, όπου θα παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Cosco, της Hewlett-Packard και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά εμπορευμάτων από τον Πειραιά. Θα προηγηθούν, σήμερα, τα εγκαίνια από τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών της εμπορευματικής σιδηροδρομικής γραμμής που ενώνει το Θριάσιο με το λιμάνι του Πειραιά στο Νέο Ικόνιο, ενός έργου πνοής για τις επενδύσεις στη χώρα.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για ενίσχυση των επενδύσεων, ο κ. Σαμαράς πρόκειται να συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο επέκτασης των δράσεών τους. Ηδη την προεργασία την έχει κάνει ο Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας είδε 11 εκπροσώπους πολυεθνικών ομίλων με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως στο φορολογικό πεδίο και στη γραφειοκρατία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ