Προσπάθεια να... κλειδώσει το fund του Κατάρ μέσα στο Μάρτιο

Με στόχο να ξεκαθαρίσει το ταμείο επενδύσεων μέσα στον Μάρτιο συνεδρίασε η Μικτή Επιτροπή Συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ. Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων εξέφρασε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης εξηγώντας ότι ακόμη η διαδικασία είναι στα πρώτα της βήματα.

Με στόχο να ξεκαθαρίσει το ταμείο επενδύσεων μέσα στον Μάρτιο συνεδρίασε η Μικτή Επιτροπή Συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ. Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων εξέφρασε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης εξηγώντας ότι ακόμη η διαδικασία είναι στα πρώτα της βήματα.



Tης Δήμητρης Καδδά

Ανέφερε ότι εκφράστηκε ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τρόφιμα ενέργεια, τουρισμό και ακίνητα ενώ αποφασίστηκε η ενεργοποίηση και διακρατικής συμφωνίας του 2010.  Στην  πρώτη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Qatar Holding κ. Ahmad Al-Sayed μετείχαν σύμφωνα με πληροφορίες 6 επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν συνοδεύσει και τον πρωθυπουργό  Αντώνη Σαμαρά στη Ντόχα στις 29-30 Ιανουαρίου, κατά την οποία έγινε εφικτή και η στροφή στις σχέσεις των 2 κρατών.

Σύμφωνα με στέλεχος  του υπουργείου για πολύ καιρό  υπήρχε ένα κακό κλίμα με το Κατάρ το οποίο αναστρέφεται, αναφέρει, τόσο με την συμφωνία για το επενδυτικό ταμείο όσο και με την επανενεργοποίηση της συμφωνίας Παμπούκη (23/9/10) για επενδύσεις στην Ελλάδα έως 5 δισ. ευρώ. Το επόμενο ραντεβού δόθηκε στη Ντόχα, στις  27 Μαρτίου επ’ ευκαιρία των εγκαινίων του Ολυμπιακού Μουσείου στα οποία θα παραβρεθεί ο κ. Ν.Μηταράκης.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου το ταξίδι είχε 3 άξονες:

1. Επενδυτικό ταμείο. Εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές (αυτόνομη δράση, με συνέταιρο ή ως μέλη μιας ευρύτερης προσπάθειας, δηλαδή του ταμείου που επιχειρεί να περάσει από την τρόικα ο  υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης). Η απόφαση φέρεται να είναι δική τους και επισήμως δεν συζητήθηκε το ύψος της συμμετοχής (1 δισ. ευρώ είχε ανακοινώσει το ίδιο το Κατάρ). Δεν υπάρχει δέσμευση της Ελλάδας να βάλει λεφτά, εκτός και αν το Κατάρ επιθυμεί τελικά να μετάσχει στο αναπτυξιακό ταμείο που προωθεί η Κυβέρνηση. Η  Εθνική τράπεζα μετείχε ως άμισθος σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου.

2. Μεγάλα έργα ιδιωτικού τομέα. Παρουσιάστηκαν από το Invest In Greece έργα που μπορούν να γίνουν μέσω του Fund. Η πλευρά του Κατάρ είχε στείλει επιστολή με  τα πεδία ενδιαφέροντος προσδιορίζοντας 4 κλάδους:  τουρισμό, ενέργεια, ακίνητα και τρόφιμα.

3. Ιδιωτικοποιήσεις. Στο ΤΑΙΠΕΔ έγινε παρουσίαση ειδικά για το Κατάρ τους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη. Όπως ελέχθη, δεν παρουσιάστηκε το Ελληνικό ως γνωστό έργο,  αλλά νέες  αποκρατικοποιήσεις όπως  περιφερειακά αεροδρόμια, μαρίνες, το Ελ. Βενιζέλος κλπ.

Ιδιωτικός τομέας

«Εκτιμώ ότι χώρες όπως το Κατάρ έχουν άλλη συναλλακτική πρακτική και πολύ περισσότερη πιθανότητα να κάνουν δουλειές στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε αρμόδιο στέλεχος λέγοντας ότι για αυτό το λόγο ήταν παρόντες 6 επιχειρηματίες, αλλά και παρουσίαση του Invest In Greece το οποίο έχει συγκεντρώσει 300 ιδιωτικά σχέδια επενδύσεων εκ των οποίων κάποια δειγματοληπτικά παρουσιάστηκαν.

«Είχαν ενδιαφέρον να δουν συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Έγιναν προσκλήσεις βάση ενδιαφέροντος από τους συγκεκριμένους κλάδους. Παράλληλα έχουν και ιδιωτικά ραντεβού στο πλαίσιο  του ταξιδίου στην Αθήνα» ανέφερε η ίδια πηγή.

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει να υπάρχει η ψευδαίσθηση ενός μεγάλου επενδυτή, το θέμα είναι να αλλάξει το κλίμα και να έρθουν επενδύσεις» εξηγώντας ότι αυτό θα είναι καλό για τη χώρα. Εξέφρασε την ελπίδα για υπάρξει συμφωνία για την δομή του ταμείου μέσα στον Μάρτιο. Εξήγησε ότι εκτιμάται ότι ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν μέσω του ταμείου σχέδια αξίας από 40 εκατ. ευρώ και πάνω και ότι η αποστολή  ήταν μεθοδική με μεγάλη ομάδα  εξειδικευμένων στελεχών ανά τομέα.



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ