Στο στόχαστρο της εφορίας οι vip οφειλέτες

Σφίγγει ο κλοιός για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με τις φορολογικές Αρχές να βάζουν στο στόχαστρο των ελέγχων τους οφειλέτες εκείνους που εμφανίζουν υψηλές αποδόσεις από τόκους καταθέσεων στο εξωτερικό, όσους προχώρησαν σε αγορά ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και εκείνους που «παρκάρισαν» τις καταθέσεις τους εκτός Ελλάδας την τελευταία διετία.

Σφίγγει ο κλοιός για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με τις φορολογικές Αρχές να βάζουν στο στόχαστρο των ελέγχων τους οφειλέτες εκείνους που εμφανίζουν υψηλές αποδόσεις από τόκους καταθέσεων στο εξωτερικό, όσους προχώρησαν σε αγορά ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και εκείνους που «παρκάρισαν» τις καταθέσεις τους εκτός Ελλάδας την τελευταία διετία.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι έλεγχοι για όσους επιθυμούν να αλλάξουν τη διεύθυνση κατοικίας τους σε κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, προκειμένου να εντοπισθούν εισοδήματα που αποφεύγουν παρανόμως τη φορολόγηση αλλά και σε εκείνους που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια αφύπνισης του ελεγκτικού μηχανισμού με τον υπουργό κ. Γ. Ζαννιά να θέτει υπό αυστηρή επιτήρηση τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης των δημοσίων ταμείων και να ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος προς τις εφορίες

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζαννιάς, όπως έγραψε το «Κέρδος» της Κυριακής, προχωρεί σε μία σειρά ενεργειών, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού συγκαλώντας αύριο σε νέα επιτελική σύσκεψη τους ΔΟΥάρχες των μεγαλύτερων εφοριών της χώρας, ώστε να διαπιστώσει από κοντά την πορεία είσπραξης των βεβαιωθέντων χρεών. Με χθεσινή του εγκύκλιο καλεί παράλληλα τις εφορίες και τη ΓΓΠΣ να προχωρήσουν στη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων:

  • Φορολογουμένων που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
  • Των 1500 μεγαλύτερων οφειλετών.
  • Λοιπών οφειλετών μεσαίας κατηγορίας.

Η διασταύρωση αυτή πραγματοποιείται με τις βάσεις δεδομένων της ΓΓΠΣ που αφορούν σε: α) Εμβάσματα στο εξωτερικό των τελευταίων δύο ετών, β) ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, γ) τόκους των καταθέσεων στο εξωτερικό Σε περίπτωση ευρημάτων από τη διασταύρωση θα γίνει άμεση ενεργοποίηση της αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη απαιτήσεων μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ (όπως ορίζεται με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2010/24/ΕΕ στο ελληνικό Δίκαιο Ν. 4072/86Α΄ 11/4/2012) και θα ζητηθεί η είσπραξη ή η λήψη εξασφαλιστικών μέτρων για τους υπόχρεους που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτό, για οφειλές τους υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, αύριο Τετάρτη 13 Ιουνίου και ώρα 14.00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό κ. Γ. Ζαννιά με τους προϊσταμένους των μεγαλύτερων ΔΟΥ και με αντικείμενο την εξέταση της προόδου των δράσεων για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Μεταξύ αυτών, όπως έγραψε το «Κέρδος» περιλαμβάνονται:

  • Τα αποτελέσματα υλοποίησης διασταυρώσεων οφειλετών.
  • Οι προσωρινοί έλεγχοι ΦΠΑ.
  • Οι ενέργειες των εφοριών σε σχέση με ελεγχείσες υποθέσεις φορολογουμένων μεγάλου πλούτου και μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών θα βρεθεί και το... παγκόσμιο εισόδημα που αποκτούν οι φορολογούμενοι, που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα. Οι έλεγχοι, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, κρίνονται απαραίτητοι κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης από το φυσικό πρόσωπο για την αλλαγή της κατοικίας του, προκειμένου να προσδιορισθεί και να αξιολογηθεί σε διαφορετική βάση από αυτήν που ίσχυε μέχρι σήμερα η υπαγωγή του φυσικού προσώπου στη γενική κατηγορία των «κατοίκων εξωτερικού» και να διασταυρωθεί η υπαγωγή τους ή μη στη φορολόγηση για το παγκόσμιο εισόδημά τους εφαρμόζοντας τις γενικές αρχές του διεθνούς φορολογικού δικαίου. Ειδικότερα και σύμφωνα με την εγκύκλιο:

- Ως συνήθης θεωρείται η διαμονή στην Ελλάδα, η οποία υπερβαίνει τις 183 ημέρες συνολικά μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Η δε διαμονή τεκμαίρεται ως συνήθης, εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει διαφορετικά. Τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι ούτε κάτοικοι Ελλάδας, ούτε συνήθως διαμένοντες στην Ελλάδα, φορολογούνται για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα. Επομένως, ένας κάτοικος Ελλάδας ή συνήθως διαμένων στην Ελλάδα φορολογείται στη χώρα μας για το σύνολο των εισοδημάτων που αποκτά, τόσο στην ημεδαπή όσο και στην αλλοδαπή, ενώ ο κάτοικος αλλοδαπής φορολογείται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που αποκτά από πηγές Ελλάδας.

Δεδομένου ότι η έννοια της κατοικίας δεν ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις του φορολογικού κώδικα, θα κρίνεται από τις διατάξεις των άρθρων του Αστικού Κώδικα, όπου προβλέπεται ότι το πρόσωπο έχει ως κατοικία τον τόπο της κύριας και μόνιμης εγκατάστασής του. Ετσι, κανένας δεν μπορεί να έχει συγχρόνως περισσότερες από μία κατοικίες. Η δε κατοικία διατηρείται ωσότου αποκτηθεί νέα. Αν δεν μπορεί να αποδειχθεί η τελευταία κατοικία του προσώπου, ως κατοικία θεωρείται ο τόπος της διαμονής του.

Συνεπώς, για την απόκτηση κατοικίας απαιτείται πραγματική εγκατάσταση σε ορισμένο τόπο και βούληση του ατόμου να καταστήσει τον εν λόγω τόπο κέντρο της ύπαρξής του, των βιοτικών του σχέσεων, των υλικών του συμφερόντων, του υλικού του βίου και της επαγγελματικής του εγκατάστασης. Σημειώνεται πως η επαγγελματική εγκατάσταση χωρίς τον οικιακό βίο και την κατοικία της οικογένειας του ατόμου, δεν έχει κρίσιμη σημασία ως προς την κατοικία.

Οσον αφορά στην έννοια της συνήθους διαμονής, αυτή στοιχειοθετείται όταν ένα φυσικό πρόσωπο διαμένει στην Ελλάδα για χρονική περίοδο που υπερβαίνει τις 183 ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Ως ημέρα παρουσίας στην Ελλάδα, θα λογίζεται οποιαδήποτε ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας, όσο σύντομη και αν είναι αυτή, ένα φυσικό πρόσωπο βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια (π.χ. τμήμα της ημέρας, ημέρα άφιξης και αναχώρησης, ημέρες εορτών, αργιών, διακοπών κ.λπ.). Ακόμη, συνάγεται ότι οποιαδήποτε πλήρης ημέρα παραμονής εκτός Ελλάδας δεν θα συνυπολογίζεται στην προαναφερόμενη χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της εγκυκλίου, τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν ότι υπόκεινται σε φόρο μόνο για το εισόδημά τους που προκύπτει στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένα να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που θα προσδιορίζονται με υπουργική απόφαση. Η μη υποβολή τους ή η εκπρόθεσμη υποβολή τους συνεπάγεται ότι θα θεωρούνται κάτοικοι Ελλάδας και θα φορολογούνται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Αν ο υπόχρεος σε δήλωση μεταφέρει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του εκτός Ελλάδας, θα συνεχίσει να υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα, για το παγκόσμιο εισόδημά του, για χρονικό διάστημα πέντε ετών, το οποίο αρχίζει από την υποβολή της δήλωσης μεταβολής της κατοικίας ή της συνήθους διαμονής του.

Πηγή: www.kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ