''Αποκαλυπτικό story: Το πρώτο – πρώτο studio της ΕΙΡ (1965) λειτουργεί ακόμα στο Μουσείο του ΟΤΕ στη Ν. Κηφισιά–Μια επίσκεψη σε… 4.500 τηλέφωνα πριν το κινητό-Ξύπνησαν μνήμες και συναισθήματα! (φωτό)

Ποια θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη έκπληξη για μια δημοσιογράφο της τηλεόρασης όταν επισκέπτεται το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ; Μήπως το σιδερένιο βαρύ τηλέφωνο του 1940 ή  η αποκαλούμενη ‘’μαύρη καλλονή’’, μήπως οι κατακόκκινοι ‘’παχουλοί’’ κερματοδέκτες που κατέκλυζαν τα περίπτερα στην δεκαετία του 70;





Ποια θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη έκπληξη για μια δημοσιογράφο της τηλεόρασης όταν επισκέπτεται το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ; Μήπως το σιδερένιο βαρύ τηλέφωνο του 1940 ή  η αποκαλούμενη ‘’μαύρη καλλονή’’, μήπως οι κατακόκκινοι ‘’παχουλοί’’ κερματοδέκτες που κατέκλυζαν τα περίπτερα στην δεκαετία του 70;



Ίσως το ποδήλατο με το οποίο μοίραζαν τα τηλεγραφήματα στα σπίτια ή ο μαύρος τηλεφωνικός θάλαμος από τις αρχές του περασμένου αιώνα ή μήπως ο ογκώδης πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής;













Τίποτε από όλα αυτά! Η έκπληξη και η συγκίνηση προέκυψαν όταν μπήκα σε μια ξεχωριστή αίθουσα όπου με την επιμέλεια του πολυαγαπημένου μου σκηνοθέτη Τάσου Μπιρσίμ έχει στηθεί το πρώτο - πρώτο στούντιο της ελληνικής πειραματικής τηλεόρασης του 1965. ‘’Βλέπετε το σκηνικό που μοιάζει με 8;’’ με ρωτάει ο κος Μανόλης Τσουπάκης παλιός συνάδελφος κι αυτός που με συνόδευε όταν επισκέφθηκα το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών στην Νέα Κηφισιά. Είχε ζητήσει ο Μπιρσίμ να το κατασκευάσουν σε αυτό το σχήμα ώστε να μπορούν να κάθονται και να φαίνονται μπροστά στις κάμερες όσο το δυνατόν περισσότεροι καλεσμένοι μαζί. ‘’Πάντα ήξερε ο Μπιρσίμ’’, σκέφτηκα, να κάνει τους λίγους πολλούς με τα μαγικά δάκτυλα του στο κοντρόλ της τηλεόρασης…









Ζήτησα από την κα Νικολέττα Λιακοσταύρου να μου διηγηθεί όλες τις ιστορίες που κρύβονται μέσα στο πανέμορφο μουσείο το οποίο διευθύνει. Ιστορίες που ξεκινούν από τον ήχο του κέρατος, τις χρωματιστές σημαίες στο άφλαστον των πλοίων, την αντανάκλαση των ασπίδων στον ήλιο, το σφύριγμα το κλέφτικο, τα φλάμπουρα, τα μπαϊράκια και τα σήμαντρα των μοναστηριών…στον ηλεκτρικό τηλέφραφο (1844, ) το τηλέφωνο (1876), τους δορυφόρους (1960), το Διαδίκτυο  (1969) και το κινητό τηλέφωνο (1973)…



Ας κάνουμε όμως ένα flash back στον χρόνο και να δούμε τον ‘’πρόγονο’’ του κινητού τηλεφώνου όπως μας το παρουσιάζει η κα Νικολέττα Λιακοσταύρου προϊσταμένη του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ.

To Μουσείο Τηλεπικοινωνιών άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1990. Στεγάζεται  σε κτήριο του ΟΤΕ στη Νέα Κηφισιά και διαθέτει χώρους για τις μόνιμες εκθέσεις του, αίθουσα προβολών και διαλέξεων, βιβλιοθήκη και εργαστήριο.



Η  συλλογή του  Μουσείου  περιλαμβάνει πάνω από 4.500 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό-φωτογραφικό & οπτικοακουστικό-υλικό, μεταξύ άλλων, χειροκίνητα τηλέφωνα (τέλη 19ου αι.), μορσικούς τηλέγραφους, συστήματα  ασύρματης επικοινωνίας, συσκευές  τηλεφωτογραφίας (1949) και συλλογή τηλεφωτογραφιών, telex, οπτικές ίνες. Ας πάμε λοιπόν τώρα στην εποχή που ακούγαμε αναμείνατε στο ακουστικό σας…αναμείνατε στο ακουστικό σας…



Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες περιόδους: την ‘προ-ηλεκτρική’ που περιλαμβάνει τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις από την ελληνική αρχαιότητα και το Βυζάντιο, καθώς και τη ‘μετα-ηλεκτρική’ περίοδο που αφορά στις τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού μέχρι τις νεότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (τηλεγραφία, σταθερή-κινητή τηλεφωνία, ναυτιλιακές και δορυφορικές επικοινωνίες).

Λέτε να πούμε στον παππού και στην γιαγιά να έρθουν να δουν το μουσείο ή μήπως;



Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ είναι μοναδικό στο είδος του, μεταξύ των λίγων μουσείων τεχνολογίας στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στη διαφύλαξη της βιομηχανικής κληρονομιάς και της τεχνολογικής παράδοσης της χώρας μας.

Πριν περάσω στην έκπληξη δηλαδή το τηλεοπτικό στούντιο στάθηκα και σε ένα όμορφο ποδήλατο που εκτίθεται σε μια από τις βιτρίνες του μουσείου. Τι δουλειά άραγε έχει ένα ποδήλατο εκεί; Την απάντηση μας δίνει η κα Λιακοσταύρου.





Όπως μου έλεγαν οι παλιοί εργαζόμενοι εκεί το μουσείο δημιουργήθηκε με μεράκι, με το μεράκι των ίδιων του των υπαλλήλων.
Μνήμες ξύπνησαν στο μυαλό μου περπατώντας στο καλαίσθητο μουσείο με την ζεστή ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε άνετο αστικό σπίτι της παλιάς – Νέας Κηφισιάς. Όταν βρέθηκα μπροστά στους μεταλλάκτες, τι είναι οι μεταλλάκτες; δείτε αυτήν την εικόνα και μετά ακούστε τι μας λέει η προϊσταμένη του μουσείου.



Τελειώνω το πρώτο μέρος αυτής της ξενάγησης μου στο μουσείο με το στούντιο, όπου εκεί και αν ξύπνησαν μνήμες, εκεί και αν συγκινήθηκα γιατί δεν περίμενα ποτέ να βρεθώ μπροστά σε ένα ολόκληρο στούντιο τηλεόρασης που λειτουργεί…ναι λειτουργεί ακόμα και αυτήν την στιγμή, αν δηλαδή ο Μπιρσίμ καθόταν στα κουμπιά, ο Γιώργος ο Φρεν ρύθμιζε τον ήχο και έβαζε δίσκους στο πικάπ ο Σταύρος Κιούσης θα ήταν Διευθυντής φωτογραφίας, ο Φρειδερίκος Χάγιερ Floor manager, ο Φώτης Κόττας στο τελεσινέ,  ο Νίκος Τσεκούρας στην μίξη εικόνας…Να μην ξεχάσω τον Βασίλη Μεσημέρη και τον Σπύρο Ευτυχιάδη που δεν ζουν πια, υπεύθυνοι  στα Ραδιοηλεκτρικά Δίκτυα…









Την ώρα που ετοίμαζα το κείμενο μίλησα και με τον Ανδρέα Φατσέα, τον Νίκο Τσεκούρα και τον Μανώλη Μαρουφίδη που μαζί με τον Τάσο Μπιρσίμ πήραν τις πρώτες Γαλλικές κάμερες Thomson μέσα από το πρώτο - πρώτο βαν που έφτασε ποτέ στην Ελλάδα και εκεί στον 5ο όροφο, στην γωνία 3ης Σεπτεμβρίου και Πατησίων στον Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών, εξέπεμψε για πρώτη φορά η ΕΙΡ, η πρόγονος της ΕΙΡΤ και της ΕΡΤ. Άντε λοιπόν εδώ  θα μπορούσαμε να γυρίσουμε μια κανονική εκπομπή αφού βρίσκεται σε αρίστη κατάσταση όλη η εγκατάσταση.

Μπράβο παιδιά έτσι πρέπει να είναι ένα μουσείο. Να δημιουργεί συναισθήματα.

*Την επόμενη εβδομάδα στο δεύτερο μέρος θα μιλήσουμε για όλα τα δωρεάν προγράμματα και τις δράσεις γονιών και παιδιών μέσα στο μουσείο.

ΜουσείοΤηλεπικοινωνιών ΟΤΕ
Πρωτέως 25, 14564 Ν. Κηφισιά.
Τηλ. 210 620 1899 & 210 620 1999

https://www.ote.gr/web/guest/corporate/company/museum/the-museum

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ