Έφυγε στα 105 η Πρύτανης - γιαγιά της Γαλλικής μόδας Marie Louise Carven - Δείτε τα vintage φουστάνια της

Η πρύτανης της Γαλλικής Μόδας η  σχεδιάστρια Μαρί-Λουίζ Καρβέν, Marie Louise Carven , ιδρύτρια του οίκου μόδας Carven και γνωστή ως "γιαγιά" της γαλλικής υψηλής ραπτικής, πέθανε τη Δευτέρα το πρωί στο Παρίσι σε ηλικία 105 ετών. 

Tην ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος του ομίλου Grog-Carven η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά:"Έσβησε σήμερα το πρωί στο σπίτι της".  

Tο πραγματικό όνομα της Καρβέν ήταν Κάρμεν ντε Τομάζο και ίδρυσε τον οίκο της το 1945 προτείνοντας στις γυναίκες κομψά και ανέμελα φορέματα που ενσάρκωναν τα ξένοιαστα μεταπολεμικά χρόνια στο Παρίσι. Επίσης σχεδίαζε για γυναίκες κοντές όπως ήταν η ίδια.

Τα αρώματα του οίκου της Ma Griffe και το ανδρικό Vetiver de Carven έγραψαν επίσης ιστορία στην Γαλλική αρωματοποιία.

Σήμα κατατεθέν του οίκου που γνώρισε μεγάλη επιτυχία έγινε ένα πράσινο μεσάτο φουστάνι που συνδέθηκε με το στιλ της Καρβέν.   Η Μαρί-Λουίζ Καρβέν σταμάτησε να σχεδιάζει το 1993, σε ηλικία 84 ετών και έκτοτε η εταιρεία της, υπό την προεδρία του Ανρί Σεμπαούν, διέκοψε τις συλλογές υψηλής ραπτικής και επικεντρώθηκε στο πρετ-α-πορτέ. 

Η Καρβέν κληροδότησε στο Μουσείο του Λούβρου και στο Μουσείο Γκιμέ μια συλλογή από έπιπλα και έργα τέχνης του 18ου αιώνα. 


Δώρισε επίσης μια συλλογή υψηλής ραπτικής, αποτελούμενη από 80 δημιουργίες, στο Παλέ Γκαλιερά του Παρισιού που στεγάζει ένα Μουσείο Μόδας.

Eίχε παντρευτεί δύο φορές . 

Oι διάδοχοι του οίκου Carven

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ