5 πολύχρωμες καλοκαιρινές φρουτοσαλάτες με σιρόπι βασιλικού ή σάλτσα βότκα, με λουίζα ή κουαντρό

Αν υπάρχει κάτι, που σίγουρα μας φτιάχνει το κέφι καλοκαιριάτικα, είναι τα άφθονα, πολύχρωμα, αρωματικά φρούτα που αντικρίζουμε αραδιασμένα στα καφάσια τους όπου κι αν γυρίσουμε το μάτι μας.

Το Αθηνόραμα και η Άρτεμις Τζίτζη προτείνει 5 διαφορετικές συνταγές για υπέροχες φρουτοσαλάτες. Απολαύστε τις!

1. Φρουτοσαλάτα με μάνγκο, ανανά, καρύδα και λουΐζα

Υλικά
2 ώριμα μάνγκο
500 γρ. φρέσκος ανανάς καθαρισμένος
150 γρ. νιφάδες ξερής καρύδας 
150 ml κρέμα καρύδας 
200 ml γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά 
1/2 φλ. φύλλα φρέσκιας λουΐζας 

Εκτέλεση
Πλένουμε τη λουΐζα, τη στεγνώνουμε και κόβουμε τα φυλλαράκια σε κομμάτια με το χέρι. Καθαρίζουμε τα μάνγκο και τα κόβουμε σε κύβους 1,5 εκ.. Κόβουμε τον ανανά σε  κύβους 1,5 εκ.. Βάζουμε τα φρούτα σε μπολ και τα ανακατεύουμε.  Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, την κρέμα καρύδας και την ξερή καρύδα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα φρούτα, ρίχνουμε τη λουΐζα (κρατάμε 1 κ.σ. για διακόσμηση), ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη λουΐζα.

2. Φρουτοσαλάτα με νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια και σάλτσα μελιού και μπαχαρικών

Υλικά
500 γρ. νεκταρίνια
200 γρ. μαύρα κεράσια 
200 γρ. βερίκοκα
100 γρ. μαύρες σταφίδες
100 γρ. goji berry
300 γρ. μέλι πορτοκαλιάς
200 ml γλυκό λευκό κρασί
1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο ξερό κόλιανδρο 
½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο 

Εκτέλεση
Πλένουμε τις σταφίδες και τα goji berry και τα βάζουμε να μουλιάσουν στο κρασί. Πλένουμε τα φρούτα, αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα κεράσια, βγάζουμε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια τους και τα χωρίζουμε στα δύο. Βγάζουμε τα κουκούτσια από τα νεκταρίνια και το τραχύ εσωτερικό μέρος και τα κόβουμε σε μέτριες φέτες και μετά κόβουμε κάθε φέτα στα δύο. Βγάζουμε  τα κουκούτσια από τα βερίκοκα και τα χωρίζουμε στα δύο. Βάζουμε όλα τα φρούτα σε μπολ. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τα goji berry, κρατάμε το κρασί στην άκρη και προσθέτουμε τα ξερά φρούτα στο μπολ με τα φρέσκα φρούτα. Ανακατεύουμε ξεχωριστά το μέλι και το κρασί που έχουμε κρατήσει, αφού πρώτα το περάσουμε από ψιλό σουρωτήρι. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε ελαφρά και την αφήνουμε στο ψυγείο 30 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.

3. Φρουτοσαλάτα με καρπούζι, πεπόνι και σάλτσα από βότκα, λάιμ και Κουαντρό

Υλικά

300 γρ. καρπούζι από το ψυγείο
300 γρ. πεπόνι από το ψυγείο

Για τη σάλτσα 
¾  φλ. χυμός λάιμ 
½  φλ. ζάχαρη
½  φλ. βότκα 
1 κ.σ. λικέρ Κουαντρό  
1 πρέζα αλάτι 
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
φρέσκα φιλαράκια δυόσμου για γαρνίρισμα 

Εκτέλεση
Δουλεύουμε στη μουλινέτα τα υλικά της σάλτσας (λάιμ, ζάχαρη, βότκα, κουαντρό, αλάτι) να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Κόβουμε το καρπούζι και το πεπόνι σε κύβους ή βγάζουμε τη σάρκα σε μπαλάκια με το ειδικό εργαλείο. Βάζουμε τα φρούτα σε μεγάλο μπολ, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα, ανακατεύουμε προσεκτικά και τα αφήνουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο. Μοιράζουμε σε γυάλινα μπολ ή ποτήρια, στολίζουμε με τα φυλλαράκια δυόσμου και σερβίρουμε αμέσως.

4. Φρουτοσαλάτα με ροδάκινα, κεράσια, βανίλιες και σιρόπι βασιλικού

Υλικά
300 γρ.  ροδάκινα 
300 γρ. κεράσια  
500 γρ. βανίλιες  
1 φλ. νερό
½ φλ. ζάχαρη
½ φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού  
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό για γαρνίρισμα, αν θέλουμε 

Εκτέλεση
Πλένουμε τα φρούτα και βγάζουμε τα κουκούτσια (χρησιμοποιούμε το ειδικό εργαλείο για τα κεράσια). Χωρίζουμε τα κεράσια στα δύο, κόβουμε τα ροδάκινα σε χοντρές  φέτες και μετά κάθε φέτα στη μέση. Χωρίζουμε τις βανίλιες στα δύο και μετά κόβουμε κάθε μισό στη μέση. Βάζουμε τα φρούτα σε μπολ και μεταφέρουμε στο ψυγείο. Φτιάχνουμε τη σάλτσα: βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μισό φλιτζάνι βασιλικό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Αφήνουμε τη σάλτσα να σταθεί 20 λεπτά. Περιχύνουμε τα φρούτα με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τη σαλάτα γαρνιρισμένη με λίγα φύλλα βασιλικού.

5. Φρουτοσαλάτα με κεράσια, τσιπς σοκολάτας και μαρέγκες

Υλικά
200 γρ. μαρέγκες μικρές ή μπεζέδες βανίλιας (ή μακαρόν βανίλιας) 
250 γρ. κεράσια 
200 ml λικέρ τσέρι 
100 γρ. τσιπς μαύρης σοκολάτας
300 γρ. σαντιγί 

Εκτέλεση
Πλένουμε τα κεράσια, βγάζουμε τα κοτσάνια και αφαιρούμε τους σπόρους με το ειδικό εργαλείο. Τα βάζουμε σε μπολ μαζί με το λικέρ τσέρι και τα αφήνουμε να μαριναρισθούν για 5 -6 ώρες στο ψυγείο. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Βάζουμε σε ατομικά μπολ 2 μπεζέδες ή ό,τι άλλο χρησιμοποιούμε σπασμένους με το χέρι σε 2 κομμάτια, ρίχνουμε από πάνω μερικά κεράσια και λίγα τσιπς σοκολάτας, βάζουμε από πάνω άλλο ένα μπεζέ (ή μακαρόν ή μαρέγκα) σπασμένο στα δύο και μια γερή κουταλιά σαντιγί. Γαρνίρουμε με 2 -3 μισά κεράσια και 2 -3 τσιπς σοκολάτας και σερβίρουμε αμέσως

Πηγή: Άρτεμις Τζίτζη, Αθηνόραμα

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ