Πεντανόστιμη παέγια με λαχανικά σαφράν και λεμόνι μας φτιάχνει ο Άκης Πετρετζίκης

Ένα φανταστικό πιάτο, ιδανικό ακόμα και για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά και το κρέας!

ΥΛΙΚΑ

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

2 σκ. σκόρδο

1 πράσινη πιπεριά

1 κίτρινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

250 γ. αγκινάρες

250 γρ. ρύζι γλασέ

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

2 πρέζες σαφράν

750 γρ. νερό

1 κύβο λαχανικών

αλάτι

πιπέρι

½ λεμόνι

¼ ματσάκι μαϊντανό

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα γουόκ ή βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 3 κ.σ ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Αφού ζεσταθεί το ελαιόλαδο ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο γουόκ και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν  περίπου 3-5 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τους σπόρους από της πιπεριές
  • Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές κάθετες φέτες και τις αγκινάρες σε μικρά κυβάκια 2 εκ. 
  • Τα προσθέτουμε και αυτά στο γουόκ και σοτάρουμε για άλλα 3-5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας.
  • Σβήνουμε με την ντομάτα κονκασέ, προσθέτουμε την πάπρικα, το σαφράν, το νερό, τον κύβο, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Μειώνουμε τη θερμοκρασία στο ελάχιστο.
  • Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25-30 λεπτά ενώ ανακατεύουμε ανά διαστήματα.
  • Αφού μειωθούν τα υγρά και μαλακώσει το ρύζι αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Κόβουμε το λεμόνι σε λεπτές φέτες, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τα βάζουμε στο γουόκ.
  • Ελέγχουμε τα καρυκεύματα, προσθέτουμε αλάτι ή πιπέρι και σερβίρουμε.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών…

Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”.

Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ