Απ' τον Willem Dafoe στον Joaquin Phoenix οι ωραιότεροι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον Ιησού - Ποιοι ξέφυγαν από την "κατάρα"; (φώτο)

Περίεργη σύμτωση ή παιχνίδι της μοίρας;

Τα Πάθη του Χριστού μεταφέρθηκαν πολλές φορές στη μεγάλη οθόνη, άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη επιτυχία. Στο ρόλο του Ιησού είδαμε σπουδαίους ηθοποιούς.

Τους περισσότερους τους συνδέει  μία περίεργη σύμπτωση ή ένα κοινό παιχνίδι της μοίρας.

Είχαν άσχημο τέλος ή καταστράφηκε η καριέρα τους.

 Κάποιοι μιλούν για την «κατάρα» που συνοδεύει τους άνδρες ηθοποιούς, οι οποίοι ερμήνευσαν κάποια στιγμή στην καλλιτεχνική τους πορεία το ρόλο του Ιησού Χριστού

Δεν ισχύει όμως σε όλες τις περιπτώσεις αυτό. Ηθοποιοί όπως ο Joaquin Phoenix ή ο Robert Powell έκαναν μεγάλη καριέρα μετά τ ο ρόλο του Ιησού.

Ας τους δούμε έναν - έναν 

Joaquin Phoenix

Focus Features

Από το παιχνίδι του Τζόκερ έως την απεικόνιση του Ιησού, ο Joaquin Phoenix ι είχε αναλάβει έναν άλλο ενδιαφέροντα ρόλο.

Ο 44χρονος ηθοποιός είναι ο τελευταίος που έπαιξε τον Ιησού στην πρόσφατη ταινία «Μαρία Μαγδαληνή», η οποία στοχεύει να ξαναγράψει την ιστορία του Ιησού από γυναικεία οπτική.

Ο Φοίνιξ άφησε μακριά τα γένια και μακριά μαλλιά για να  παίξει το ρόλο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε να τρίψει λάσπη στα μάτια μιας τυφλής γυναίκας, κάτι που έκανε ο Ιησούς στη βίβλο του Ιωάννη.

Victor Garber

Columbia Pictures

Ο Καναδάς ηθοποιός Βίκτορ Γκάμπερ, γνωστός για τον ρόλο του στον «Τιτανικό», ξεκίνησε την καριέρα του το 1973  με το ρόλο του  Ιησού στην ταινία  του μουσικού Off-Broadway «Godspell», βασισμένο στο Ευαγγέλιο του Αγίου Ματθαίου.

Συνεχίζει μέχρι σήμερα να πρωταγωνιστεί σε ενδιαφέρουσες ταινίες.

John Legend

NBC

 

Το 2018, ο John Legend εμφανίστηκε στο πρώτο live τηλεοπτικό μιούζικαλ, με πρωταγωνιστή τον Ιησού Χριστό στο "Jesus Christ Superstar Live in Concert" του Andrew Lloyd Webber.

Ο θρύλος παρήγαγε επίσης το NBC Easter special και κέρδισε το βραβείο Emmy για το Best Live Variety Special. Έτσι έγινε ο Πρώτος  Αφροαμερικάνος  στον κόσμο που έγινε "EGOT" μετά τη νίκη του σε Emmy, Grammy an Oscar και Tony.

Rodrigo Santoro

Metro-Goldwyn-Mayer

Ο Βραζιλιάνος ηθοποιός Rodrigo Santoro έπαιξε τον Υιό του Θεού στην επανέκδοση της κλασικής ταινίας "Ben-Hur" το 2016. Η ταινία επαναλαμβάνει την ιστορία του μυθιστορήματος του Lew Wallace, το 1880, Ben-Hur: A Tale of the Christ.

Σχετικά με το ρόλο του Ιησού, ο Σαντόρο είπε ότι ήταν «ο πιο εμπνευσμένος και προκλητικός ρόλος που έπαιξα ποτέ, και με τη σειρά του, ο πιο ικανοποιητικός».

Jim Caviezel

Newmarket Films

Ο Ιησούς του Jim Caviezel στην ταινία του Mel Gibson του 2004 "Τα πάθη του Χριστού" είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο διάσημες απεικονίσεις του εμβληματικού ρόλου. Ο Caviezel απεικονίζει τον Ιησού για άλλη μια φορά στην επερχόμενη συνέχεια του Gibson, «Το πάθος του Χριστού: Ανάσταση».

 Αφότου ο ηθοποιός αποδέχτηκε την πρόταση, τον χτύπησε δυο φορές κεραυνός, έπαθε εξάρθρωση ώμου καθώς κουβαλούσε τον κινηματογραφικό σταυρό, υπέφερε αργότερα από υποθερμία και τραυμάτισε σοβαρά το χέρι του.

Christian Bale

Hallmark Entertainment

Πριν παίξει τον Batman. ο Christian Bale υποδήθηκε τον Υιό του Θεού. Η τηλεοπτική ταινία του 1999 "Mary, Mother of Jesus" αφηγείται την ιστορία του Χριστού μέσα από τα μάτια της μητέρας του, τονίζοντας τον ρόλο που είχε η Παναγία  στη ζωή του Ιησού.

Αν ο Μπέιλ έπαιζε σήμερα αυτό το ρόλο, οι εταιρίες παραγωγής θα έκαναν πάρτι. Όμως ο ηθοποιός που φημίζεται για τον μάλλον επιθετικό χαρακτήρα του δεν θα έμπαινε ξανά σε αυτή τη διαδικασία.

Haaz Sleiman

National Geographic Channel

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας "Killing Jesus" Haaz Sleiman είναι ο πιο πρόσφατος σε μια μακρά σειρά ελκυστικών ανδρών που έχουν παίξει τον Μεσσία. Ο Sleiman δίνει μια διαφορετική ανατροπή στο ρόλο του Ιησού σε αυτό το πολιτικό θρίλερ και μέρος ιστορικού δράματος (βασισμένο στο βιβλίο του πρώην οικοδεσπότη της Fox News Bill O'Reilly) με βάση την εμβληματική ιστορία του Ιησού.

Juan Pablo Di Pace

NBC

Η σειρά  "AD: The Bible Continues" αφηγείται την ιστορία των οπαδών του Ιησού μετά το θάνατό του. Ο Juan Pablo Di Pace φοράει τους χιιτώνες του Ιησούγια τη σειρά NBC.

Ο 37χρονος ηθοποιός που γεννήθηκε στην Αργεντινή είπε στη Wall Street Journal το 2015 ότι το μόνο πράγμα που μπορούσε να κάνει προσωπικά για να μπει σε αυτόν τον χαρακτήρα ήταν να απαλλαγεί από "τυχόν προκαταλήψεις" που είχε για τον Ιησού, αναφέρει το ETCanada

Diogo Morgado

Twentieth Century Fox

Με αυτά τα μυστηριώδη μάτια και τις πανέμορφες γωνίες στο πρόσωπο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Diogo Morgado ήταν κατάλληλος  ρόλο του Ιησού στη βιβλική δραματική ταινία του 2014 "Son of God".

 Η ταινία είχε μια σχετική επιτυχία στην Αμερική, ενώ στη χώρα μας κυκλοφόρησε απευθείας σε dvd. Ο Ντιόγκο δεν έκανε κάποιον άλλο γνωστό ρόλο στην Ευρώπη, ενώ η πιο αξιομνημόνευτη επιτυχία του είναι ο τίτλος «Άντρας της Χρονιάς» από το περιοδικό GQ. Μια επική ταινία με συναρπαστικά location, εντυπωσιακά οπτικά εφέ και το ξεχωριστό soundtrack, μας δίνει μια νέα οπτική της ζωής του Χριστού, από την ημέρα της γέννησής του έως τη σταύρωση και την ανάσταση.

Jeremy Sisto

Degeto Films

Ο Τζέρεμι Σίστο υποδύθηκε τον Χριιστό στην τετράωρη τηλεοπτική μίνι σειρά του 1999 «Ιησούς». Ο Σίστο είχε τεράστια επιτυχία με τη σειρά, κερδίζοντας τον εαυτό του και την σειρά δύο Primetime Emmy Awards.

Jeffrey Hunter

Warner Home Video

Με αυτά τα  μπλε μάτια και τα αμμώδη καστανά μαλλιά, ο Ιησούς του Jeffrey Hunter μοιάζει να βγήκε από ένα περιοδικό. Ο Hunter έπαιξε το ρόλο στο κλασικό "King of Kings" του 1961. Ο Hunter είναι γνωστός στους οπαδούς του "Star Trek" όπου έπαιξε το ρόλο του Captain Christopher Pike στον αρχικό πιλότο της σειράς, το οποίο επαναπροσδιορίστηκε στο κλασικό επεισόδιο "The Cage"

Τραγική ήταν η μοίρα αυτού του ηθοποιού, ο οποίος ενσάρκωσε τον Ιησού στα 33 του χρόνια, στην ταινία «ο Βασιλεύς των Βασιλέων». Μετά το ρόλο αυτό, ο Hunter από πρώτο όνομα της υποκριτικής υποβιβάστηκε σε ηθοποιό Β΄κατηγορίας. Εννέα χρόνια μετά την ταινία παντρεύτηκε την αγαπημένη του, αλλά ο γάμος διαλύθηκε. Στη συνέχεια, έπαθε δυο εγκεφαλικά επεισόδια, και πέθανε σε ηλικία 42 ετών μέσα στο σπίτι του, από εγκεφαλική αιμορραγία.

Max von Sydow

United Artists

Ο θρυλικός ηθοποιός Μαξ Φον Σίντοου (Η Έβδομη Σφραγίδα, Ο Εξορκιστής) έπαιξε το ρόλο του Χριστού στην επική υπερπαραγωγή του Τζορτζ Στίβενς και της Metro Goldwyn Mayer, «The Greatest Story Ever Told».

Θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του κινηματογράφου με θέμα τη ζωή του Χριστού, διάρκειας πάνω από 3 ώρες.

Στο καστ συμμετείχαν μεγάλοι αστέρες της εποχής, όπως οι: Σίντνεϊ Πουατιέ, Τσάρλτον Ίστον, Τζον Γουέιν, Τέλι Σαβάλας, Άντζελα Λάνσμπουρι, Μάρτιν Λάνταου. Μπορεί να μην έγινε μεγάλη επιτυχία όμως απέσπασε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ και είναι από τις πλέον καλογυρισμένες και όμορφες μεταφορές της ζωής του Ιησού. Ο 90χρονος σήμερα ηθοποιός, που αν και έπαιξε τον Ιησού είναι άθεος, εμφανίστηκε και στην σειρά-θρύλος «Game of Thrones» στον ρόλο του Three-Eyed Raven.

Robert Powell

NBC

Σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι, η υπερπαραγωγή «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» έκανε μεγάλη επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής της. Είχε στο καστ της κολοσσούς όπως ο Λόρενς Ολίβιε, Πίτερ Ουστίνοφ, Αν Μπάκροφτ και Άντονι Κουίν. Στο βιβλίο Γκίνες αναφέρεται ως η σειρά η οποία παίζεται κατά μέσο όρο σε 80 τηλεοπτικούς σταθμούς ταυτόχρονα, κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα. Στο ρόλο του Ιησού ο Ρόμπερτ Πάουελ, το πρόσωπο του οποίου ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο με τον Χριστό. Ο Πάουελ συναγωνίστηκε στο καστ επώνυμους ηθοποιούς της εποχής, όπως τον Αλ Πατσίνο και τον Ντάστιν Χόφμαν.

Πρόκειται για τον πιο «επιτυχημένο» κινηματογραφικό ρόλο του Ιησού, τον οποίο ενσάρκωσε ο 70 χρονος σήμερα ηθοποιός. O Powell ήταν αυτός που υπέστη σε λιγότερο βαθμό από τους υπόλοιπους την «κατάρα», παρά το γεγονός ότι και η δική του καριέρα καταστράφηκε μετά από αυτόν τον ρόλο, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα μετά το τέλος της. Ο ίδιος πάντως, λέει πως πίστεψε πραγματικά στον Χριστό, ακόμα κι αν δεν πηγαίνει εκκλησία τακτικά.

Bruce Marchiano

Visual Bible

Σε συνέντευξή του στη Grace Communion International, ο Bruce Marchiano είπε ότι ο ρόλος του Ιησού στην ταινία  The Gospel of Matthew είχε σημαντικό αντίκτυπο σε αυτόν. "Με έβαλε σε μια θέση όπου έπρεπε να τον αναζητήσω με όλη μου την καρδιά. Το μυαλό μου εξερράγη με τη μορφή του! Και μέσα σε αυτό το βλέμμα της κατανόησης, όλες οι προτεραιότητές μου ξαναγράφηκαν", είπε.

Willem Dafoe

Universal Pictures

Πριν ήταν γνωστός για τους ρόλους του "κακού" στο "Spider Man", ο Willem Dafoe μπήκε στη μεγάλη λίστα των ηθοποιών που έπαιξαν τον Μεσσία στην αμφιλεγόμενη ταινία του Martin Scorsese  "Ο τελευταίος πειρασμός ".

Ο 63χρονος ηθοποιός δεν έγινε γνωστός μέσα από αυτό τον ρόλο, καθώς η καριέρα του βρίθει από καταπληκτικές ερμηνείες. Το 1988 το λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ταινία από τον Μάρτιν Σκορτσέζε. Αν και ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει πιστός στο περιεχόμενο του βιβλίου υπήρξε αρκετή παρέμβαση με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διαδηλώσεις και σοβαρές αντιδράσεις κατά της ταινίας.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε είχε πει: «Δύο χιλιάδες χρόνια έχουν περάσει από τότε που γεννήθηκε ο Χριστός και οι άνθρωποι εξακολουθούν να αλληλοσφάζονται για την ιστορία του»… Στο ρόλο του Ιησού, ο Γουίλεμ Νταφόε του οποίου η καριέρα εξακοντίστηκε μετά την ταινία αυτή.

Παρόλα αυτά η "κατάρα" τον άγγιξε καθώς στα γυρίσματα της ταινίας τυφλώθηκε εντελώς από το ένα μάτι, έπειτα από αλλεργία που εμφάνισε. Μετά από χρόνια, και όταν πλέον η όραση του αποκαταστάθηκε, ο Dafoe είπε πως είχε μεγάλο θράσος που τόλμησε να υποδυθεί τον Χριστό.

Και ο Έλληνας Αλέξης Γκόλφης

Ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός, υποδύθηκε τον «Μανωλιό» στην αριστουργηματική τηλεοπτική  μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη, «ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

Μετά το σήριαλ η ζωή του καταστράφηκε. Αρρώστησε, εθίστηκε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ και βρέθηκε ρακένδυτος και νεκρός στην πλατεία Κολιάτσου.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν πολύ δύσκολα και ο ηθοποιός έπαιρνε για χρόνια ουσίες. Ο Αλέξης Γκόλφης είχε παραδεχθεί ο ίδιος ότι ο κόσμος τον αναγνώριζε συχνά στο δρόμο τον σταματούσε, βλέποντας στο πρόσωπό του εκείνο του Χριστού.

Η τελευταία του εμφάνιση ήταν σε μεσημεριανή εκπομπή όπου μιλούσε, με αξιοπρέπεια, για το δράμα που ζούσε. Πέθανε το 2007 σε ηλικία 59 ετών, μόνος και αβοήθητος. Ο θάνατός του αποκαλύφθηκε έπειτα από δύο μήνες, στις 9 Οκτωβρίου 2007.

Από τον Αύγουστο του 2007 ο Γκόλφης βρισκόταν στο νεκροτομείο και κανείς δεν τον είχε αναζητήσει.

Μόλις το μεσημέρι της 9ης Οκτωβρίου αποκαλύφθηκε ότι ο άτυχος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στα μέσα Αυγούστου. Ζούσε, άστεγος και ρακοσυλλέκτης, στην πλατεία Κολιάτσου.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ζούσε σε ένα άθλιο σπίτι στα Πατήσια 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Στέφανου Χίου –ο οποίος επιμελήθηκε άρθρο στην εφημερίδα "Εσπρέσο"- από κατοίκους της περιοχής, ο Αλέξης Γκόλφης «τον τελευταίο καιρό έπινε πολύ γυρνώντας σαν σκιά στους σκοτεινούς δρόμους». Όπως είπαν οι ίδιοι, ένιωσε αδιαθεσία, μεταφέρθηκε ημιλιπόθυμος στον Ερυθρό Σταυρό και λίγη ώρα αργότερα κατέληξε από οξύ καρδιακό επεισόδιο.

Η ΕΡΤ, τιμώντας την προσφορά του καλλιτέχνη και παλαιού συνεργάτη της, αποφάσισε να γίνει η κηδεία του με δαπάνη της. Η ταφή έγινε στις 11 Οκτωβρίου 2007 από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ