Οι τρεις συνταγές της Αλεξάνδρας - Γευστικές προτάσεις από την Κρήτη και το Δημήτρη Μαχαιρίδη

Σορμπέ σταφύλιΥλικά. 1 κιλό χυμό. σταφύλι. Μισό κιλό ζάχαρη. 3 κουταλιές της σούπας φυσικό χυμό λεμονιού. μισό κιλό νερό

Οι 3 συνταγές της Αλεξάνδρας

Σορμπέ σταφύλι

Υλικά

. 1 κιλό χυμό. σταφύλι
. Μισό κιλό ζάχαρη
. 3 κουταλιές της σούπας φυσικό χυμό λεμονιού
. μισό κιλό νερό

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Όταν κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Μόλις περάσει η 1 ώρα προσθέτουμε στο κρύο σιρόπι το χυμό του σταφυλιού και το λεμόνι και ανακατεύουμε. Κατόπιν, συνεχίζουμε με ή χωρίς παγωτομηχανή. Ρίχνουμε το μείγμα σιροπιού στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες παρασκευής της παγωτομηχανής Αν δεν χρησιμοποιήσουμε παγωτομηχανή τότε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου 2 ωρών, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε με το σύρμα για να μην κρυσταλλώσει. Επαναλαμβάνουμε μια φορά ακόμη τη διαδικασία χτυπήματος και την επόμενη μέρα.

Γλυκό ψυγείου με φρυγανιές

Στραγγίζουμε την κομπόστα αχλαδιού από το σιρόπι και την αλέθουμε στο μίξερ, ώστε να γίνει πολτός. Το σιρόπι το συγκεντρώνουμε σε ένα κύπελλο. Σε ένα μικρό ταψάκι βάζουμε τις φρυγανιές στον πάτο. Τις περιχύνουμε με το σιρόπι που συγκεντρώσαμε από την κομπόστα. Βγάζουμε τον πολτό αχλαδιού από το μίξερ και τον στρώνουμε με μια σπάτουλα πάνω στις φρυγανιές στο ταψί. Έπειτα στρώνουμε από πάνω κρέμα ζαχαροπλαστικής Γιώτης και επάνω από αυτήν σαντιγί. Υπάρχει σαντιγί του εμπορίου πολύ καλή. Καβουρδίζουμε αμύγδαλα φιλέ και πασπαλίζουμε με αυτά το γλυκό. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Μουρατολιές κολυμπητές λεμονάτες

Ακολουθούμε την κλασική συνταγή για τις ελιές. Τις τοποθετούμε σε ένα βάζο και αλλάζουμε το νερό μέρα παρά μέρα. Κάνουμε αυτή τη δουλειά για 15 μέρες περίπου, ώστε να ξεπικρίσουν τελείως. Όταν ξεπικρίσουν βάζουμε για κάθε 1 κιλό ελιάς 100 γρ. αλάτι χοντρό με νερό ώστε να σκεπαστούν τελείως. Τις αφήνουμε μέσα στο αλατόνερο για 5 μέρες. Μετά τις 5 μέρες βάζουμε φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι ,δαφνόφυλλο, κούπες λεμονιού και χυμό λεμονιού (ένα ποτήρι περίπου) και τις αφήνουμε για 15 μέρες. Μετά από 15 μέρες μπορούν να φαγωθούν. Πάνω-πάνω ραντίζουμε με λίγο λάδι για να μη μουχλιάσουν.

του Δημήτρη Μαχαιρίδη, tsantiri.gr

Σχετικά: Μιραμπέλλο 4: Χύμα στο κύμα - του Δημήτρη Μαχαιρίδη

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ