Πρωινό ξύπνημα: Τι ώρα σηκώνονται από το κρεβάτι οι πιο επιτυχημένοι managers – Τι έδειξε έρευνα μεταξύ των CEO

Οι 9 στους 10 ξυπνούν το αργότερο στις 7.00πμ

Δεν χρειάζεται να ξυπνάτε νωρίς για να είστε επιτυχημένοι, επειδή κάποιος όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ ξυπνάει στις 3:45 π.μ. Αλλά πολλοί υψηλού προφίλ και πολύ επιτυχημένοι επιχειρηματίες και διευθύνοντες σύμβουλοι ξυπνούν τα χαράματα -ή και νωρίτερα- για να κερδίσουν λίγο χρόνο μέσα στο πολυάσχολο πρόγραμμά τους.

Η πλειονότητα των επιτυχημένων επιχειρηματιών σηκώνεται το αργότερο στις 6 πμ, σύμφωνα με μία έρευνα μεταξύ των CEO της λίστας του περιοδικού Inc. για τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ιδιωτικές εταιρείες στην Αμερική.

Η έρευνα σε 1.086 διευθύνοντες συμβούλους αμερικανικών εταιρειών που περιλαμβάνονται στη λίστα 2022 Inc. 5000, κατέγραψε ότι το 64% ξυπνά από τις 6 π.μ. ή νωρίτερα. Σχεδόν 9 στους 10 από τους CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα ξυπνούν το αργότερο στις 7 π.μ.

Αναλυτικά, οι πιο δημοφιλείς ώρες αφύπνισης της έρευνας:

6πμ (37%)

5πμ (27%)

7πμ (22%)

8πμ (5%)

4πμ ή και νωρίτερα (5%)

Ο αρχισυντάκτης του Inc. Scott Omelianuk λέει ότι δεν εκπλήσσεται: Τα πρωινά μπορεί να είναι μία από τις λίγες ήσυχες περιόδους στο καθημερινό πρόγραμμα κάθε CEO.

«Ειδικά τα πρωινά αποδεικνύονται, για πολλούς από τους επιχειρηματίες με τους οποίους μιλάω, η ώρα που τους επιτρέπει να συγκεντρωθούν», λέει ο Omelianuk στο CNBC, προσθέτοντας: «Υπάρχει αυτή η στιγμή της ησυχίας, όπου μπορείτε να επικεντρωθείτε στα θέματα της ημέρας, είτε αυτό είναι η κατάρτιση μιας λίστας, είτε η στρατηγική σκέψη για την επίλυση προβλήματος. Αλλά είναι αυτή η στιγμή που μπορούν πραγματικά να σκεφτούν για τον εαυτό τους, πριν αρχίσουν να συμβαίνουν όλα όσα μάς εκτροχιάζουν την τέλεια μέρα».

Αξίζει να θυσιάσετε τον ύπνο σας;

Ερευνητές και ειδικοί σε ζητήματα ύπνου ξεκαθαρίζουν ότι οι άνθρωποι χρειάζονται επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ανεξάρτητα από το πόσο νωρίς πρέπει να ξυπνήσετε για να πάτε στη δουλειά. Ο σωστός νυχτερινός ύπνος μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική σας υγεία, ενώ σας κάνει ακόμη και πιο παραγωγικούς. Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, λέει ότι πάντα στοχεύει σε οκτώ ώρες ύπνου, επειδή του δίνει ενέργεια και τον βοηθά να «σκέφτεται καλύτερα».

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο παραγωγικοί τις πρώτες πρωινές ώρες, απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν λιγότεροι περισπασμοί εκείνες τις ώρες. Αυτή την άποψη έχει εκφράσει στο παρελθόν ο Τιμ Κουκ για να εξηγήσει τη δική του συνήθεια να ξυπνάει νωρίς.

«Μπορώ να ελέγξω το πρωί καλύτερα από το βράδυ ή τις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας», είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Apple σε συνέντευξή του το 2021. «Συμβαίνουν πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας που σε βγάζουν κάπως εκτός πορείας».

Ο Omelianuk σημειώνει ότι ο μέσος ηγέτης μιας επιχείρησης μπορεί να μην έχει την πολυτέλεια του ύπνου εξ αρχής: Ειδικά στις νεοσύστατες και μικρές επιχειρήσεις, οι διευθύνοντες σύμβουλοι μπορεί να μην έχουν τον προϋπολογισμό για το απαραίτητο προσωπικό υποστήριξης, γεγονός που τους καταπονεί ακόμα περισσότερο, καθώς προσπαθούν να κάνουν όλες τις απαραίτητες δουλειές μέσα στην ημέρα.

«Οι επιχειρηματίες δεν κοιμούνται αρκετά, σε γενικές γραμμές», λέει.

Βρείτε μια ρουτίνα που να λειτουργεί για εσάς

Ορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αρέσκονται να χρησιμοποιούν τα πρωινά τους για αδιάλειπτη εργασία. Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX Έλον Μασκ έχει πει ότι συνήθως κοιτάζει «κρίσιμα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» για μισή ώρα μόλις ξυπνήσει - αν και αυτή είναι μια συνήθεια που τώρα λέει ότι προσπαθεί να αλλάξει.

Άλλοι δίνουν προτεραιότητα στην ευεξία. Ο Κουκ μοιράζει τα πρωινά του μεταξύ της ανάγνωσης σχολίων χρηστών για τα προϊόντα της Apple και της γυμναστικής στο γυμναστήριο: Μια πρωινή προπόνηση «κρατάει το άγχος μου μακριά», είχε πει το 2018, στην εκπομπή "Axios on HBO"/

Η επιστήμη υποστηρίζει το συναίσθημα: Ο ψυχολόγος Joel Dvoskin δήλωσε πρόσφατα στο CNBC ότι οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την ψυχική τους υγεία απολαμβάνοντας λίγο ήσυχο χρόνο νωρίς το πρωί, με σωματική δραστηριότητα πριν από τη δουλειά.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους διευθύνοντες συμβούλους, πολλοί από τους οποίους ανησυχούν για το πιθανό τίμημα που μπορεί να επιφέρει η λειτουργία μιας επιχείρησης στην ψυχική τους υγεία.

Όταν απαριθμούσαν τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους ως επιχειρηματίες, το 46% των 1.086 CEOs που απάντησαν στην έρευνα του Inc. ανέφεραν τον «φόβο της αποτυχίας». Πολλοί εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τους κινδύνους για την ψυχική υγεία που συνδέονται με τη λειτουργία μιας επιχείρησης, με το 43% να επισημαίνει την «επιδείνωση του άγχους» και το 15% να αναφέρει αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης μεταξύ των ιδρυτών.

Ο Omelianuk λέει ότι είναι στην πραγματικότητα ένα καλό σημάδι ότι τόσοι πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι αισθάνονται άνετα να προσδιορίσουν την ψυχική υγεία ως πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη το υπάρχον στίγμα γύρω από αυτό. Το πρωινό ξύπνημα, λέει, μπορεί ακόμη και να έχει να κάνει με την εξεύρεση τρόπων διαχείρισης του άγχους της δουλειάς τους.

«Είναι απλώς θέμα εγκαθίδρυσης ρουτίνας», λέει. «Και για πολλούς ιδρυτές, αυτή είναι η μόνη στιγμή που μπορούν να έχουν ρουτίνα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ