Μαρία Ναυπλιώτου: Μια διαφορετική «Μήδεια» στην Επίδαυρο βγαλμένη από το ιδιοσυγκρασιακό σύμπαν του Φρανκ Κάστορφ (φωτό)

Θα συζητηθεί πολύ

Λίγες ημέρες απέμειναν πριν την πρεμιέρα της παράστασης "Μήδεια" που πρωταγωνιστεί η Μαρία Ναυπλιώτου.

Μία ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό έκανε η γνωστή ηθοποιός υπενθυμίζοντας μας ότι σε λίγες μέρες στην Επίδαυρο θα ανέβει η Μήδεια πρώτη φορά σε σκηνοθεσία του Φρανκ Κάστορφ. Μια παράσταση που δίνει το διεθνές στίγμα του φετινού προγράμματος!

"Ο καιρός πλησιάζει… Παγκόσμια πρεμιέρα για την «Μήδεια» του Frank Castorf 21-22 Ιουλίου στην Επίδαυρο. Πέντε γυναίκες συμπληρώνουν τον γρίφο ή το παζλ ή φτιάχνουν όλες μαζί μία Μήδεια.", έγραψε στη λεζάντα. 

Φρανκ Κάστορφ

Ο καινοτόμος σκηνοθέτης, ιστορικός διευθυντής της βερολινέζικης Φολκσμπίνε, που σφράγισε από τη δεκαετία του 1990 το «γερμανικό στιλ», θα συνεργαστεί με σπουδαίους ηθοποιούς του θεάτρου μας παντρεύοντας τον αναρχικό τρόπο παιξίματος, τον αυτοσχεδιασμό και την υποκριτική ελευθερία με την σύγχρονη ελληνική σκηνή σε μια εκρηκτική σκηνοθετική πρόταση.

Andreas Nikolareas/NDP photo agency

Andreas Nikolareas/NDP photo agency

Στο Φεστιβάλ τον γνωρίσαμε το 2007 με το Nord (1960), πρώτο μέρος της Γερμανικής Τριλογίας του Σελίν. Επανήλθε επ’ αφορμή του μεγάλου αφιερώματος στη Φολκσμπίνε στην Πειραιώς 260 το 2017 με τον Παίκτη, που βασίστηκε στο έργο του Ντοστογέφσκι.

Ο Κάστορφ υπηρετεί ένα θέατρο ακραίο και ρηξικέλευθο με υλικά μια έντονα εικαστική γλώσσα και μια σύγχρονη υποκριτική υψηλής θερμοκρασίας. Συνηθίζει να συνθέτει διαφορετικά κείμενα ανεξαρτήτως εποχής με στόχο να αναδείξει τον στοχασμό και τη φιλοσοφική αντιπαράθεση στο υπόστρωμα της κάθε ιστορίας.

Andreas Nikolareas/NDP photo agency

Andreas Nikolareas/NDP photo agency

Είναι σίγουρα η πιο φιλόδοξη και πολυαναμενόμενη παραγωγή των φετινών Επιδαυρίων. Η «Μήδεια» του Φρανκ Κάστορφ φιλοξενείται στο αρχαίο αργολικό θέατρο στις 21 & 22 Ιουλίου

Οι πρόβες ξεκίνησαν στα μέσα του Απριλίου και αναμένεται να ενταθούν την επόμενη περίοδο, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο δραματουργικός ιστός της παράστασης. Η δραματουργία είναι πάντα ένα στοίχημα, μια δημιουργική πρόκληση για τον Κάστορφ, με αποτέλεσμα και σε αυτή την παραγωγή να μοιάζει με ένα παζλ που κάθε κομμάτι μπαίνει αργά στη θέση του. Υπάρχουν πολλές ιδέες, αναφορές και κείμενα στο τραπέζι και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να είναι έτοιμος ο οριστικός καμβάς της παράστασης.

Διαβάστε ακόμη: Διακοπές στην Ανδαλουσία για τη Μαρία Ναυπλιώτου & τον αδελφό της - Ταξιδιωτικές εντυπώσεις από τη σπουδαία ηθοποιό (φωτό)

Ο θρυλικός σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής για πολλά χρόνια της Volksbuhne αποκάλυψε μάλιστα ότι θα είναι μια εντελώς δική του «Μήδεια», που θα βασίζεται μεν στο έργο του Ευριπίδη, θα περιλαμβάνει όμως αποσπάσματα από άλλα κείμενα, όπως το «Μήδειας Υλικό», τη «Ρημαγμένη Όχθη» και το «Τοπίο με Αργοναύτες» του Χάινερ Μύλερ, ποιήματα του Ρεμπώ, αποσπάσματα άλλων συγγραφέων, καθώς και δικές του ιδέες.

Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τη Μαρία Ναυπλιώτου πρωτογωνιστούν ακόμη, η Ευδοκία Ρουμελιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Αγγελική Παπούλια, Σοφία Κόκκαλη

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ