Η Έλενα Ναθαναήλ στα 19 της! Η vintage φώτο της Ελληνίδας καλλονής που έγινε εξώφυλλο στο Paris Match

Η μελαχρινή καλλονή έζησε μια διακριτική ζωή και έφυγε αθόρυβα...

 

Η Έλενα Ναθαναήλ ήταν μια από τις πιο γοητευτικές ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου. Ξεκίνησε να εργάζεται σαν μοντέλο, αλλά η καριέρα αυτή δεν διήρκεσε πολύ.

Όταν ήταν μαθήτρια Γυμνασίου την εντόπισε ο Γιάννης Δαλιανίδης και το 1963 έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση, στην ταινία του, «Κάτι να καίει».

Μάλιστα, ο Δαλιανίδης ήταν εκείνος που τη συμβούλευσε να χρησιμοποιήσει μόνο το επίθετο «Ναθαναήλ», που ήταν το επίθετο της μητέρας της. Το πραγματικό της όνομα ήταν Έλενα Δεληβασίλη.

Ο γνωστός συλλέκτης Άρης Λουπάσης έκανε μία υπέροχη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μία σπάνια φωτογραφία με την μελαχρινή καλλονή. 

Συγκεκριμένα έγραψε: ''Η 19χρονη φοιτήτρια της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη Έλενα Ναθαναήλ, σε ρόλο μοντέλου με δημιουργία του Δημήτρη Βορίλλα και χτένισμα της Μαίρης Θεοδωροπούλου, για τις ανάγκες της δραματικής ταινίας του Γιώργου Σκαλενάκη "Ντάμα σπαθί" που κάνει πρεμιέρα στους κιν/φους στις 17 Σεπτεμβρίου του 1966.

Δείτε επίσης: Τι μας θύμησε σήμερα αυτή η φωτογραφία! Η Έλενα Ναθαναήλ & ο Γιάννης Πουλόπουλος μαζί - Όταν η πρωταγωνίστρια πήγε να τον ακούσει

Η ταινία προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση στο κοινό από τα υπέροχα πλάνα, την μαγική μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου και τις εξαιρετικές ερμηνείες τόσο της ίδιας όσο και των καλλονών ηθοποιών Σπύρου Φωκά και Θόδωρου Ρουμπάνη. Τρία χρόνια αργότερα, η συγκεκριμένη ταινία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Κιν/φου του Σικάγο καθώς και στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, αποσπώντας τρία βραβεία από την Ένωση Κιν/φικού Τύπου Αθηνών. Το 1966 η αγαπημένη ηθοποιός αφήνει εποχή στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα με μια ιστορική φωτογράφηση ως Πρέσβειρα της Ελλάδας για το εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού Paris Match.

 

 

Ο φωτογράφος Jack Garofalo την απαθανατίζει στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δίπλα στον επιτύμβιο Λέοντα του Κεραμεικού, φορώντας το Αρχαϊκό Ενώτιο των Σφιγγών, ένα από τα δύο περίτεχνα περιβραχιόνια, τον δακτυλικό σφηκωτήρα των όφεων από τον θησαυρό του Καρπενησίου και το περιδέραιο της Τρωάδας από την αριστουργηματική συλλογή της συλλέκτριας Ελένης Σταθάτου.

Το σπάνιο αυτό πλάσμα που παρέπεμπε σε Ελληνίδα Θεά, κατάφερε να ξεχωρίσει από την πρώτη εμφάνισή της στο πανί σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών και να αποτελέσει τις επόμενες δεκαετίες το απόλυτο fashion icon μέσα από τις ενδυματολογικές της επιλογές. Την δεκαετία του '70 που αποτελεί μέχρι σήμερα ανεξάντλητη πηγή στυλιστικής έμπνευσης, κάνει μόδα τα μακριά μαύρα μαλλιά με την χωρίστρα στην μέση, τα τεράστια κοκάλινα γυαλιά, τα παντελόνια καμπάνα και το μακιγιάζ με έντονες σκιές και βλεφαρίδες, αποτελώντας την μούσα σπουδαίων δημιουργών μόδας @vzoulias, καθώς και το εξώφυλλο στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας της εποχής.

Υπήρξε το απόλυτο παράδειγμα συνδυασμού ασύλληπτης ομορφιάς, υποκριτικού ταλέντου και μιας ξεχωριστής προσωπικότητας με ευγένεια και απαράμιλλη σεμνότητα, στοιχεία που την χαρακτήρισαν μέχρι το τέλος της ζωής της''. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ