Συγκινητική η τελετή στο Νόμπελ ειρήνης - Απονεμήθηκε στην φυλακισμένη Ιρανή Narges Mohammadi - Τα παιδιά της παραλαμβάνουν το βραβείο - Δείτε τα στο βίντεο

Στο Όσλο της Νορβηγίας

Συγκινητική ήταν η στιγμή που τα δύο παιδιά της φυλακισμένης Narges Mohammadi, παρέλαβαν το Νόμπελ Ειρήνης εκ μέρους της.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ιρανή ακτιβίστρια εκτίει ποινή 10 ετών σε φυλακή στην Τεχεράνη.

Διαβάστε ακόμη: Στην Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης 2023 - Mάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών & την κατάργηση της θανατικής ποινής (φωτό - βίντεο)

Το φετινό βραβείο το κέρδισε για το έργο της στον αγώνα κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν.

Η βράβευση έγινε την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο της Νορβηγίας.

 

 

Σε μια ομιλία που βγήκε κρυφά από τη φυλακή και διαβάστηκε από τα παιδιά της, η Ιρανή ακτιβίστρια κατήγγειλε την κυβέρνηση του Ιράν.

«Ο ιρανικός λαός, με επιμονή, θα ξεπεράσει την καταπίεση και τον αυταρχισμό», είπε. «Μην έχετε καμία αμφιβολία, αυτό είναι βέβαιο».

Η Narges Mohammadi είναι μια από τις σημαντικότερες ακτιβίστριες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών και την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Η 51χρονη βρίσκεται στη φυλακή από το 2010 και συνολικά έχει συλληφθεί 13 φορές και έχει καταδικαστεί συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκισης.

 

 

Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Ο σύζυγός της, ο πολιτικός ακτιβιστής Taghi Rahmani, ζει εξόριστος στο Παρίσι με τα δύο τους παιδιά και δεν έχουν δει ο ένας τον άλλον εδώ και χρόνια.

Τα 17χρονα δίδυμα παιδιά της, η Kiana και ο Ali Rahmani παρέλαβαν το βραβείο, το οποίο περιλαμβάνει επιταγή ύψους 1 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 980.000 ευρώ), σε μια τελετή στο Δημαρχείο του Όσλο, παρουσία εκατοντάδων καλεσμένων.

Ανάμεσα τους υπήρχε μία άδεια καρέκλα, για να σηματοδοτήσει την απουσία της.

Η Mohammadi ανέφερε στην ομιλία που εκφωνήθηκε από τα παιδιά της:

 

 

«Γράφω αυτό το μήνυμα πίσω από τους ψηλούς, ψυχρούς τοίχους μιας φυλακής».

«μετέτρεψαν τους δρόμους και τους δημόσιους χώρους σε τόπο ευρείας πολιτικής αντίστασης»

«Η αντίσταση είναι ζωντανή και ο αγώνας δεν αποδυναμώνεται. Η αντίσταση και η μη βία είναι οι καλύτερες στρατηγικές μας. Είναι ο ίδιος δύσκολος δρόμος, που οι Ιρανοί έχουν περπατήσει μέχρι σήμερα, χάρη στην ιστορική τους συνείδηση και τη συλλογική τους βούληση».

Να υπενθυμίσουμε ότι η Mohammadi είναι η 19η γυναίκα που κερδίζει το βραβείο αυτό και η πρώτη μετά τη Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα που το 2021 κέρδισε το βραβείο μαζί με τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ