Vintage story: Ποια ήταν η Σοφία Μπεφόν - Η ηρωίδα γιατρός που έσωσε εκατοντάδες ζωές - Πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα εν ώρα καθήκοντος

Το μοιραιο δυστύχημα του 2001 που κόστισε τη ζωή 5 ανθρώπων

Ένα γεγονός που είχε συγκλονίσει....

Η γιατρός, Σοφία Μπεφόν, μαζί με άλλα 4 άτομα έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος καθώς μετέφεραν ασθενή με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ και αυτό συνετρίβει.

Συγκεκριμένα, ήταν 14 Ιανουαρίου του 2001 όταν έπεσε στη θάλασσα ανοιχτά του Σουνίου.

Επέστρεφε από την Πάτμο μεταφέροντας ασθενή που είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο.

Και οι 5 επιβαίνοντες πέθαναν ακαριαία.

Δύο μήνες αργότερα εντόπισαν τη σωρό της άτυχης Σοφίας.

Ποια ήταν η ηρωίδα Σοφία Μπεφόν

Η Σοφία Μπεφόν γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1966 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και μάλιστα το 1980, σε ηλικία 14 ετών, βραβεύτηκε από το Δήμο ως η καλύτερη μαθήτρια της πόλης. Ονειρευόταν να σπουδάσει ιατρική, κάτι που τελικά κατάφερε περνώντας το 1984 στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, από όπου πήρε το πτυχίο της το 1991.

Ακολούθησε την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας και εργάστηκε στο Λαϊκό και στο Αρεταίειο. Eπέλεξε τελικά τη σταδιοδρομία του γιατρού διάσωσης του ΕΚΑΒ, επικεντρώνοντας έτσι τη δράση της σε επείγοντα περιστατικά – ξεχώριζε άλλωστε από μικρή για τις κοινωνικές της ευαισθησίες και την ανάγκη της να προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη.

Με αυτήν την ιδιότητα, της γιατρού διάσωσης, βρέθηκε δίπλα στους τραυματίες από τον καταστροφικό “σεισμό της Πάρνηθας” των 5,9 Ρίχτερ. Παρούσα νυχθημερόν στο πεδίο της τραγωδίας, παρείχε ιατρική βοήθεια σε όσους είχαν την τύχη να βγουν ζωντανοί από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν – ανάμεσα σε αυτά και το εργοστάσιο της εταιρείας RICOMEX, όπου υπήρξαν και τα περισσότερα θύματα. Ήταν Σεπτέμβριος του 1999.

Έναν ακριβώς χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2000, βρέθηκε ως διασώστρια στο ναυάγιο του “Σάμινα Εξπρές”, μιας από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, όπου 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ διασώθηκαν 457. Τον ίδιο χρόνο απέκτησε το πτυχίο της από την Αεροπορική Ιατρική.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Facebook: Μαρία Ρωμανιουδάκη-Αθανασούλα

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Facebook: Μαρία Ρωμανιουδάκη-Αθανασούλα

Η μοιραία "πτήση"

Tο ελικόπτερο SX-XOT του ΕΚΑΒ απογειώνεται από το αεροδρόμιο του Ελληνικού για να  πραγματοποιήσει αεροδιακομιδή σε νοσοκομείο της Αθήνας. Προορισμός η Πάτμος, όπου θα παραλάμβαναν έναν 75χρονο ασθενή που είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Στο ελικόπτερο επέβαιναν η ιπτάμενη γιατρός Σοφία Μπεφόν, ο νοσηλευτής Γιώργος Λεβεντζώνης, ο κυβερνήτης Αντόνιο Βακάρι και ο συγκυβερνήτης Παναγιώτης Καταβέλης. Αφού παραλαμβάνουν τον ασθενή, Αγαπητό Βαρκάδο, αποφασίζεται αρχικά το ελικόπτερο να προσγειωθεί εκτάκτως στη Σύρο, αφού οι καιρικές συνθήκες στην Αθήνα ήταν άσχημες. Ωστόσο, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, μετά το τελευταίο δελτίο καιρού που έλαβε από το αεροδρόμιο της Μυκόνου, αποφάσισε να συνεχίσει τηn πτήση προς την Αθήνα.

Επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου, το ελικόπτερο εξαφανίστηκε από τις οθόνες των τριών ραντάρ της Αττικής. Πέντε μέρες αργότερα, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ανοιχτά του Σουνίου, κοντά στην νησίδα Άγιος Γεώργιος. Έμελλε να περάσουν ακόμα δύο μήνες, πριν -στις 18 Μαρτίου 2001- ψαράδες στην Κρήτη εντοπίσουν το άψυχο σώμα της Σοφίας Μπεφόν. Είχε “ταξιδέψει” μέχρι εκεί όλες αυτές τις εβδομάδες, παρασυρμένη από τα θαλάσσια ρεύματα.

Σήμερα το νέο κλειστό γυμναστήριο του Παλαιού Φαλήρου φέρει το όνομα της Σοφίας.

Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 8 Οκτωβρίου του 2017, ενώ ο Δήμος διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις προς τιμήν της. Η προτομή της, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης, βρισκόταν στην πλατεία Σοφίας Μπεφόν στη συμβολή των οδών Παμφυλίας και Γοργοποτάμου στο Παλαιό Φάληρο, όμως εκλάπη την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023.

«Σήμερα, το νέο κλειστό γυμναστήριο του Παλαιού Φαλήρου φέρει το όνομα της Σοφίας. Για να μην ξεχάσουν την ιστορία της οι επερχόμενες γενιές. Γιατί, δεν μπορεί, διάολε. Κάποιο πιτσιρίκι θα ρωτήσει να μάθει για την προέλευση της ονοματοδοσίας. Και τότε θα μάθει ότι οι πραγματικοί survivors δεν είναι οι ήρωες των τηλεσκουπιδιών, που του σερβίρουν. Αλλά εκείνοι και εκείνες που δεν διστάζουν να δώσουν και τη ζωή τους για τη διάσωση, όσων τους έχουν ανάγκη.

Μια τέτοια ηρωϊδα ήταν και η Σοφία», ανέφερε ο Δήμος Χρυσικός

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ