Θέλετε να λειτουργεί «ρολόι» το μυαλό σας σε κάθε ηλικία; - Αυτά είναι τα 5+1 τρόφιμα που συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου (φωτό)

Εντάξτε τα στην διατροφή σας!

Ο εγκέφαλός μας είναι υπεύθυνος για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας. 

Πρέπει να σκεφτόμαστε διπλά τι βάζουμε στο σώμα μας και πρέπει, επίσης, να λαμβάνουμε υπόψιν μας τι τον ωφελεί. 

Αυτές είναι οι 5+1 τροφές που τον ευεργετούν!

1. Καφές

Δύο κύρια συστατικά του καφέ - η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά - μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου. Η καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ έχει διάφορες θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, μεταξύ των οποίων

Αυξημένη εγρήγορση

Βελτιωμένη διάθεση

Αύξηση της συγκέντρωσης

Όμως η κατανάλωση υπερβολικού καφέ ή η καφεΐνη πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον εγκέφαλο και τη μνήμη σας.

2. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα έχει 70% ή μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο και περιέχει ενώσεις που ενισχύουν τον εγκέφαλο, όπως φλαβονοειδή, καφεΐνη και αντιοξειδωτικά.

3.  Ξηροί καρποί

Διαβάστε ακόμα: Έφη Κολοβέρου - όχι μια ακόμη διαιτολόγος! - Κορυφαία μεταδοτικότητα στις συμβουλές για να χάσουμε κιλά - Η γυναίκα είναι «Πανεπιστήμιο» στην απώλεια βάρους (βίντεο)

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες υγείας της καρδιάς και ότι η υγιής καρδιά συνδέεται με έναν υγιή εγκέφαλο και με χαμηλότερο κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών. Διάφορα θρεπτικά συστατικά στους ξηρούς καρπούς, όπως τα υγιή λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη Ε, μπορεί να εξηγούν τις ευεργετικές επιδράσεις τους στην υγεία του εγκεφάλου. 

Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί είναι καλοί για τον εγκέφαλό σας, τα καρύδια μπορεί να έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς παρέχουν επίσης αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

4.  Πορτοκάλια

Μπορείτε να πάρετε σχεδόν όλη τη βιταμίνη C που χρειάζεστε καθημερινά τρώγοντας ένα πορτοκάλι.  Σύμφωνα με μια μελέτη, η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων βιταμίνης C στο αίμα σχετίζεται με βελτιώσεις σε εργασίες που αφορούν την εστίαση, τη μνήμη, την προσοχή και την ταχύτητα λήψης αποφάσεων.

Επιπλέον, η βιταμίνη C υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου καθώς γερνάτε και μπορεί να προστατεύει από καταστάσεις όπως η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, το άγχος, η σχιζοφρένεια και η νόσος Αλτσχάιμερ. Μπορείτε επίσης να λάβετε υψηλές ποσότητες βιταμίνης C από άλλα τρόφιμα, όπως πιπεριές, γκουάβα, ακτινίδια, ντομάτες και φράουλες.

5. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να βελτιώσει την εγρήγορση, την απόδοση, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

6.  Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι γεμάτο με ισχυρά φυτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών. Είναι επίσης πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Κ, παρέχοντας περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε μια μερίδα μαγειρεμένου μπρόκολου του 1 φλιτζανιού (160 γραμμάρια).

Διαβάστε ακόμα: Story of the day: Γυναίκα από την Αυστραλία κατανάλωνε σχεδόν 5lt χυμό πορτοκάλι στη νηστεία - «Είχα μεγάλη ενέργεια & ευεξία»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ