ΤΑΙΠΕΔ: Το 2015 ξεκινούν τα έργα στο Ελληνικό, το 2017 θα ανοίξουν οι πόρτες στο κοινό

Τμηματικά θα ανοίγει τις πύλες του στο κοινό το «νέο», ανανεωμένο Ελληνικό, έπειτα από το «λίφτινγκ» που θα υποστεί από την κοινοπραξία των Lamda Development - Al Mabaar - Fosun.

Τμηματικά θα ανοίγει τις πύλες του στο κοινό το «νέο», ανανεωμένο Ελληνικό, έπειτα από το «λίφτινγκ» που θα υποστεί από την κοινοπραξία των Lamda Development - Al Mabaar - Fosun.



Έτσι, οι πύλες για τους επισκέπτες στο πρώτο ολοκληρωμένο «κομμάτι» του Ελληνικού αναμένεται να ανοίξουν το 2017, καθώς εντός του 2015 θα γίνει προσπάθεια να μπουν οι πρώτες μπουλντόζες.

Την ίδια χρονιά, δηλαδή το 2015, το Δημόσιο εκτιμάται πως θα εισπράξει και την προκαταβολή ύψους 300 εκατ. ευρώ (επί συνολικού τιμήματος 915 εκατ. ευρώ).

Τα παραπάνω ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για όλες τις πτυχές του έργου, όπως για το τίμημα που καταβλήθηκε, τα έσοδα που θα έχει το Δημόσιο και τα επόμενα στάδια ανάπτυξης.

Προϋπόθεση για να συμβούν όλα αυτά, είναι να προχωρήσουν με βάση το πρόγραμμα οι περίπλοκες διαδικασίες που απαιτούνται, όπως να εγκριθεί η σύμβαση πώλησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να υπογραφεί η σύμβαση (με την καταβολή και της εγγυητικής των 30 εκατ. ευρώ από τους ιδιώτες επενδυτές), να εγκριθεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, αλλά και να υπάρξει θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το masterplan του επενδυτή.

Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και δύο χρόνια.

Σχετικά με τον τρόπο καταβολής του τιμήματος, η πρώτη δόση, δηλαδή τα 300 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί πιθανότατα το 2015, και από εκεί και πέρα η δεύτερη μεγάλη δόση (220 εκατ. ευρώ) θα καταβληθεί από τους επενδυτές μεταξύ του έκτου και έβδομου χρόνου.

Συνολικά, κατά 74,3% η έκταση θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο και κοινόχρηστους χώρους, ενώ κατά 25,7% θα διατεθεί για ανάπτυξη, όπως οικίες, εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις, κ.ά.

Η συνολική δόμηση θα διαμορφωθεί στα 2.600.000 τ.μ., έναντι των τριών εκατομμυρίων τ.μ. που είναι η επιτρεπόμενη δόμηση, ενώ η συνολική κάλυψη αντιστοιχεί σε 700 στρέμματα, από τα 6.200 στρέμματα της έκτασης.

Η ελληνοκινεζοαραβική κοινοπραξία δεσμεύεται για την υλοποίηση επένδυσης ύψους 5,9 δισ. ευρώ (4,8 δισ. ευρώ + ΦΠΑ) κατά τη διάρκεια των πρώτων 15 ετών της σύμβασης.

Το Δημόσιο, από την άλλη, δεσμεύεται για την έκδοση αδειών, την κύρωση της σύμβασης από το Ελληνικό Δημόσιο, τη διευκόλυνση των επενδυτών μέσω του Γραφείου Ελληνικού (το οποίο έχει συσταθεί) και τη δυνατότητα στον επενδυτή να λειτουργήσει καζίνο (το οποίο θα παραχωρηθεί μέσω ξεχωριστού διεθνούς διαγωνισμού από το υπουργείο Οικονομικών).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ