O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, για την απονομή του Νομπέλ Ειρήνης στην ΕΕ

«Το Νομπέλ Ειρήνης που απονέμεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εμφορείται από μία μοναδική σημειολογία τη στιγμή της κρισιμότερης καμπής στην ιστορία της ενοποίησης των κρατών της Ευρώπης»

Το Νομπέλ Ειρήνης απονέμεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην «κρισιμότερη καμπή» της ιστορίας της και «υπενθυμίζει στην Ελλάδα ότι επί δεκαετίες επωφελήθηκε από την ειρήνη και τις αξίες της ΕΕ, ώστε σήμερα, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, με δύναμη και προσήλωση στα ιδανικά της, να υπερβεί με τόλμη τους οικονομικούς σκοπέλους και τις απειλές στους δημοκρατικούς θεσμούς», αναφέρει σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης.

Με αφορμή την απονομή του Νομπέλ, στην οποία παρέστησαν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο κ. Καρβούνης έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ακόλουθη δήλωση: «Το Νομπέλ Ειρήνης που απονέμεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εμφορείται από μία μοναδική σημειολογία τη στιγμή της κρισιμότερης καμπής στην ιστορία της ενοποίησης των κρατών της Ευρώπης: Πρώτον, επιβραβεύει τη σταθερή και πολύχρονη ειρήνη ως επιστέγασμα του οράματος των αρχιτεκτόνων της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Δεύτερον, αναγνωρίζει ως επίτευγμα και παράγοντα προόδου τη μακρά ειρήνη μεταξύ των λαών της Ευρώπης και ως αγαθό που εν καιρώ μείζονων οικονομικών προβλημάτων δεν θα πρέπει να υποτιμάται λόγω της αγωνιώδους προσπάθειας για μια στέρεη και εξίσου μακρά ανάπτυξη των οικονομιών της. Τρίτον, επισφραγίζει και εξαίρει καθοριστικές αξίες όπως η δικαιοσύνη, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δημοκρατία, η ελευθερία και η αλληλεγγύη οι οποίες συνεισέφεραν στο σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα παράλληλα με την 60ετή και πλέον περίοδο ειρήνης.

Τέταρτον, για την Ελλάδα, το Νομπέλ έρχεται να υπενθυμίσει πως η χώρα μας επωφελήθηκε από τη διαρκή ειρήνη και τις αξίες της ΕΕ ώστε σήμερα, στη δύσκολη συγκυρία των οικονομικών της προβλημάτων, με περισσότερη δύναμη και σταθερή προσήλωση στα ιδανικά της να υπερβεί με τόλμη τους οικονομικούς σκοπέλους και τις απειλές στους δημοκρατικούς της θεσμούς».

Πηγή: kerdos.gr με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα στον ιδιόρρυθμο κύριο Άλφρεντ Νομπέλ που ωστόσο τα βραβεία της κληρονομιάς του είναι το κίνητρο και το όνειρο των απανταχού φυσικών,λογοτεχνών, χημικών& βιολόγων-116 χρόνια από τον θάνατό του http://www.enikolopoulou.gr/gr/blog/itsnews1/nobel-tribute.asp


Διαβάστε ακόμη: Σε παιδιά που έχουν ανάγκη θα δώσει η ΕΕ τα 930.000 ευρώ που συνοδεύουν το Νομπέλ Ειρήνης http://www.enikolopoulou.gr/gr/blog/itsnews1/nobel-prize-.asp


Διαβάστε ακόμη: Η τελετή απονομής του Νομπέλ Ειρήνης σήμερα στην ΕΕ - στο Όσλο και ο Σαμαράς http://www.enikolopoulou.gr/gr/blog/itsnews1/oslo-nobel.asp

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ