Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων»

Βεβαιότητα ότι τη Δευτέρα 18 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ «θα σχηματίσει κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην διακαναλική συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι την Κυριακή ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, ανοίγει το κεφάλαιο της νέας μεταπολίτευσης στην ιστορία της Ελλάδας.

Βεβαιότητα ότι τη Δευτέρα 18 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ «θα σχηματίσει κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην διακαναλική συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι την Κυριακή ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, ανοίγει το κεφάλαιο της νέας μεταπολίτευσης στην ιστορία της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τέλος «στο σάπιο, διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα, που απειλεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», ενώ τόνισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για να αποκαταστήσει την διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας, για να αντικαταστήσει το Μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης της οικονομίας, για αξιοπρεπή διαβίωση, ασφαλή εργασία και δίκαιη αμοιβή και για την αποκατάσταση των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Ειδικότερα για το πρόβλημα της διαφθοράς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι από τη Δευτέρα σταματά το καθεστώς ατιμωρησίας στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «όσοι νομίζουν ότι κουκούλωσαν τις βρωμιές τους και έσβησαν τα ίχνη τους είναι γελασμένοι». Η νέα Βουλή, είπε ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά με πλειοψηφία αδιάφθορων δυνάμεων, θα αναζητήσει και θα αποδώσει ευθύνες για τα μεγάλα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου, αλλά και για την μετατροπή μιας διαχειρίσιμης κρίσης χρέους σε εθνική τραγωδία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις και φήμες για σύγκρουση με την τρόικα την επομένη των εκλογών, για έλεγχο των αναλήψεων από τις τράπεζες και έξοδο της χώρας από το ευρώ, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση σε εγχώριους και σε ξένους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες για την δημιουργία κλίματος κινδυνολογίας, αποδίδοντας το κλίμα αυτό σε ιδιοτελή συμφέροντα.

Ο κ. Τσίπρας είπε οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη χώρα δεν βρίσκονται εκτός των τειχών, αυτούς, όπως είπε, θα τους αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, αλλά η τραπεζοκρατία που βλέπει τον μεγάλο κίνδυνο, να σταματήσει να ασκεί τη διοίκηση των τραπεζών με κρατικό χρήμα. Επίσης, πρόσθεσε, την ίδια στάση κινδυνολογίας τηρούν και οι δυνάμεις της διαπλοκής που φοβούνται ότι θα μπουν κανόνες δημοκρατίας και αναπαράγουν την κινδυνολογία χωρίς να υπολογίζουν ότι θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η χώρα στις 17 Ιουνίου, το Μνημόνιο θα είναι παρελθόν και η χώρα θα έχει μια διαφορετική πορεία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν σε όλους τους τομείς του κράτους, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των ερειπίων που αφήνουν πίσω τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, υπογράμμισε, αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του Μνημονίου συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, θα διαλυθούν τα πάντα στη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί εγγυηθεί σταθερότητα, αλλιώς θα επικρατήσει το χάος και η καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη.

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι από την επομένη των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα πάει με τσαμπουκά» να διαπραγματευθεί, αλλά με διάθεση συνεννόησης για να πειστούν οι εταίροι ότι είναι ανάγκη να αποτραπεί μια καταστροφή στη χώρα.

Σε ερώτηση σχετικά με την προστασία των καταθετών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εδώ και δύο χρόνια διακρίνει μια ωριμότητα του λαού, κυρίως των μικρών καταθετών και δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει με ταχύτητα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στη συνέχεια στην κοινωνικοποίησή τους με δημόσιο έλεγχο, ενώ δήλωσε ότι θα ζητήσει από την ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής, στις 28 Ιουνίου, να υπάρξει απόφαση για προστασία των καταθετών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για την κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τις θέσεις του για την συγκρότηση ολιγομελούς υπουργικού συμβουλίου, για την στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια, ενώ δήλωσε ότι θα περικοπούν τα προνόμια των βουλευτών, οι αποζημιώσεις του πρωθυπουργού και των μελών του υπουργικού συμβουλίου και θα αντικατασταθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Στα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή θα περιλαμβάνονται η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461,5 ευρώ, η επαναφορά της μετενέργειας, η κατάργηση των χαρατσιών, η μερική ή ολική διαγραφή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών στις τράπεζες, η ρύθμιση των αγροτικών χρεών και η διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων κάθε αγρότη, η αναβάθμιση της «βοήθειας στο σπίτι» και η ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Συνεργασίες

Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο και τρίτου εκλογικού γύρου, αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο τόπος πρέπει να έχει κυβέρνηση στις 18, όχι στις 19 Ιουνίου, ώστε να μη ζήσουμε πάλι την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, γιατί στις 28 Ιουνίου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και η χώρα πρέπει να εκπροσωπηθεί.

Επεξηγώντας τη θέση του για κυβέρνηση της αριστεράς με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα επιδιώξει τη συμμετοχή του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοδύναμος.

Δεν είμαστε μια αυτάρεσκη πολιτική δύναμη, είπε και πρόσθεσε ότι θέλει ως εταίρους το ΚΚΕ και την ΔΗΜΑΡ. Στην ηγεσία του ΚΚΕ, σημείωσε απευθυνθήκαμε πολλές φορές και θα απευθυνθούμε και μετά τις εκλογές.

Ένα ιστορικό κόμμα, όπως το ΚΚΕ, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι αδιανόητο να λείπει από αυτή την ιστορική χειραφέτηση του λαού, ενώ επέκρινε την ηγεσία του ΚΚΕ γιατί δείχνει να αδιαφορεί για το ποιός θα είναι κυβέρνηση, αν δηλαδή θα υπάρχει αριστερή κυβέρνηση ή κυβέρνηση της ΝΔ.

Για την ΔΗΜΑΡ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της πριν από τις εκλογές τι κυβέρνηση θέλει, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία τόσο του ΚΚΕ, όσο και της ΔΗΜΑΡ για την εφαρμογή του προγράμματος.

Για την θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στρατηγική θέση του κόμματός του είναι ότι δεν είναι αναγκαίοι οι στρατιωτικοί συνασπισμοί, ωστόσο, πρόσθεσε δεν είναι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε επίσης ότι θέση του κόμματός του είναι ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και τη στάση αυτή θα τηρήσει σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση.

Σχετικά με την διαφοροποίηση του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κορινθία ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αλλάζει θέση, ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν ερωτηματικά όταν αλλάζει άποψη πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές .Είμαστε προετοιμασμένοι να δούμε πάντα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όταν ένα σύστημα χάνει την εξουσία θ α κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία. Εύχομαι στον πρώην υποψήφιό μας, να κοιμάται ήσυχος τα βράδια, είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση για την ασφάλεια των πολιτών κατά την διάρκεια ταραχών σε διαδηλώσεις και την δράση των κουκουλοφόρων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα φαινόμενα βίας εντείνονται και πέραν των διαδηλώσεων εξαιτίας της πολύπλευρης κρίσης της χώρας.

Όσον αφορά τους κουκουλοφόρους, είπε ότι η βία δεν είναι η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος και πρόσθεσε ότι απαιτείται συνολικό σχέδιο για την παρεμπόδιση των ατόμων αυτών να παρεισφρέουν σε λαϊκές κινητοποιήσεις και κατά συνέπεια πρέπει να αλλάξει η αντίληψη και η επιχειρησιακή αντιμετώπιση της αστυνομίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, για τη φορολόγηση των εφοπλιστών ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα υπάρξει διαδικασία διαλόγου και συνεννόησης γιατί για τους εφοπλιστές υπάρχει τρόπος να αποφύγουν την φορολογία, εξέφρασε την πίστη ότι θα υπάρξει συμφωνία και υπάρχουν μάλιστα διεθνή μοντέλα φορολόγησης. Ο κ. Τσίπρας είπε εκ μέρους του εφοπλιστικού κόσμου υπάρχει πρόθεση για συμφωνία αλλά και αν υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει κάθε τρόπο για να πετύχει αποτελέσματα.


Πηγή: www.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ