Επιτέλους μια ξεκάθαρη άποψη για το αν κάνουν ή όχι κακό ή καλό τα ολιγοθερμικά γλυκαντικά!

Διεθνείς εμπειρογνώμονες των επιστημών υγείας συμφωνούν ως προς τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών για την υγεία σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Nutrition Bulletin.

«Μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των επιμέρους κλάδων υπάρχει η συναίνεση ότι ναι, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν πράγματι αποτέλεσμα», δήλωσε ο Καθ. Adam Drewnowski και συμπλήρωσε: «Όλες οι έρευνες και οι έλεγχοι των διεθνών οργανισμών σχετικά με τοξικολογικά θέματα και θέματα ασφαλείας, έχουν επανειλημμένα πιστοποιήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους».

Αυτό είναι εν κατακλείδι το συμπέρασμα από το Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (International Sweeteners Association – ISA), που διοργανώθηκε πρόσφατα και όπου ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες διαφόρων ειδικοτήτων είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν προκειμένου να αξιολογήσουν τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, στηριζόμενοι σε επιστημονικές έρευνες.

Η δήλωση συναίνεσης σχετικά με τα οφέλη των ολιγοθερμικών γλυκαντικών που υπογράφουν οι εμπειρογνώμονες Sigrid Gibson, Dr. Adam Drewnowski, Dr. James Hill, DR. Eeva Widstrom, Dr. Hely Tuorila και Dr. Anne Raben, καταγράφει τον θετικό ρόλο που μπορεί να έχουν οι ολιγοθερμικές γλυκαντικές ουσίες στη διατροφή μας. Τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τα θετικά αποτελέσματα πρόσφατων επιστημονικών μελετών, οι οποίες δείχνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αυξάνουν την όρεξη και δεν έχουν αισθητή επίδραση στο αίσθημα του κορεσμού, ενώ στην πράξη και υπό ρεαλιστικές συνθήκες, μπορούν να ενισχύσουν την απώλεια βάρους όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός συμπεριφοριστικού προγράμματος απώλειας βάρους.

“Το όφελος των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση των ροφημάτων (στα οποία η ζάχαρη αποτελεί την κύρια ή τη μοναδική πηγή ενέργειας) απ’ ότι στην περίπτωση των τροφίμων, όπου πιθανόν να χρειάζονται και άλλα μακροθρεπτικά συστατικά για να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη και να προσδώσουν όγκο”, επισημαίνουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από μακροχρόνιες παρεμβάσεις, φαίνεται όμως ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, ιδιαίτερα όταν περιέχονται σε ροφήματα, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για τη διατήρηση μειωμένων επιπέδων ενεργειακής πρόσληψης.

Ωστόσο, πέρα από το θέμα του βάρους οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα σε υγιή άτομα και σε άτομα με διαβήτη, με θετικές επιπτώσεις στην υγιεινή του στόματος και των δοντιών όταν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, ποτά, οδοντόκρεμες και φάρμακα, εφόσον και τα υπόλοιπα συστατικά που περιέχουν δεν προκαλούν τερηδόνα και διάβρωση. Επιπλέον, αναφορικά με το διαβήτη, καθώς η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι κομβικής σημασίας για τον καλό έλεγχό του, θεωρητικά τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να ωφελήσουν τα άτομα με διαβήτη, διευκολύνοντας τον έλεγχο του βάρους.

Τα παραπάνω συμπεράσματα συμπεριλαμβάνονται στη Δήλωση Συναίνεσης σχετικά με τα Οφέλη των Ολιγοθερμιδικών Γλυκαντικών που προέκυψε μετά από σύγκλιση επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να συζητηθούν τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών.

Πηγή: Capitalhealth.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ