Έχετε άγχος; Ιδού οι 5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το ξεπεράσετε στο "πι και φι"!

Το στρες δεν κάνει διακρίσεις κι επειδή γνωρίζουμε πόσο πολυάσχολη είσαι σου χαρίζουμε τις κινήσεις «ματ» για να αποβάλλεις το καθημερινό άγχος μέσα σε 15'.

Έλα, σίγουρα έχεις ένα τέταρτο στη διάθεση σου! Μπορείς!

Μην κάνεις πολλά ταυτόχρονα.

Ακόμη κι αν το να κάνεις πολλά μαζί είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σου, με τον καιρό αυτή η κατάσταση σε οδηγεί να νιώθεις εκτός εαυτού. Έτσι όταν έρθει η ώρα για την επόμενη διασκέδαση/υποχρέωση που έχεις καταγράψει στη λίστα σου –να φτιάξεις γλυκά ή να μαγειρέψεις ή να παίξεις με τα παιδιά, παράτησε όλα τα υπόλοιπα και συγκέντρωσε την προσοχή σου στη συγκεκριμένη ασχολία: στα αισθήματα που σου γεννά, τις μυρωδιές, τους ήχους και τις γεύσεις που τη συνοδεύουν. “Θα έχεις κάνει και πάλι αυτό που πρέπει, όταν όμως δίνεις στον εαυτό σου την άδεια να βυθιστεί απόλυτα μέσα στην εμπειρία, γεμίζουν οι μπαταρίες του μυαλού σου”, λέει η Kate Hanley, συγγραφέας του βιβλίου The Anywhere, Anytime Chill Guide: 77 Simple Strategies for Serenity. "Είναι σαν διαλογισμός εν κινήσει”.

Γρήγορη ανάγνωση.

Το να διαβάσεις κουκουλωμένη στον καναπέ σου ένα καλό βιβλίο είναι μια από τις υπέρτατες απολαύσεις του χειμώνα, αν όμως δεν έχεις το χρόνο για να χωθείς με τις ώρες στο αγαπημένο σου μυθιστόρημα, δοκίμασε κάτι σύντομο και γλυκό, όπως να διαβάζεις ένα δυο ποιήματα τη μέρα ή μερικές σελίδες από ένα κλασικό βιβλίο που έχεις διαβάσει πολλές φορές.

Παίξε με τα σωστά παιχνίδια.

Μπορεί να έχεις να παίξεις με το χούλα χουπ και το σχοινάκι από τότε που ήσουν μικρή, ωστόσο η ασχολία αυτή δεν σου προσφέρει απλά μια ευχάριστη διέξοδο αλλά αποτελεί και μια δραστηριότητα φυσικής προσπάθειας που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα! Όταν ασκείσαι, ο οργανισμός σου παράγει ενδορφίνες, δηλαδή τα χημικά της χαράς του εγκεφάλου σου. Όταν θα σταματήσεις θα έχεις εντελώς διαφορετική διάθεση.

Δημιούργησε τη δική σου playlist.

Τίποτε δεν μπορεί να σου προσφέρει τόσο καλή διάθεση και χαρά απ’ ότι τα τραγούδια που σου αρέσουν, είτε είναι disco ή μπαλάντες. Και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό: έρευνα δείχνει πως όταν ακούμε μουσική, οι ορμόνες του άγχους μειώνονται, το ίδιο και η αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί παλμοί και το άγχος. Κάνε λοιπόν δώρο στον εαυτό σου μια playlist με τα τραγούδια που σου φτιάχνουν τη διάθεση, ξένα ή ελληνικά, και βάλε την να παίζει όσο θα κάνεις οτιδήποτε μέχρι τώρα θεωρούσες βαρετό ή κουραστικό.

Ξύπνα νωρίς.

Μπορεί να ακούγεται παράλογο το να στερηθείς ύπνο, αλλά δίνοντας στον εαυτό σου έξτρα 15-20 λεπτά πριν φύγεις από το σπίτι, θα σε ανανεώσει και θα σε κάνει να νιώσεις πιο ξεκούραστη. «Πάρε χρόνο το πρωί για να εστιάσεις στον εαυτό σου», λέει η ψυχολόγος και Psy.D., Leslie Carr.
Σκέψου πως η καφεΐνη χρειάζεται 20 λεπτά για να μεταβολιστεί, έτσι ώστε να νιώσεις τις ιδιότητες της. Κατά τη διάρκεια εκείνης της ώρας, σκέψου τι θέλεις να κάνεις σήμερα ή διάβασε κάτι που θα σου χαρίσει έμπνευση. Ίσως καταλήξεις πως η συγκεκριμένη μέρα δεν θα είναι τόσο αγχωτική όσο πίστευες το προηγούμενο βράδυ.

Πηγή: shape.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ