3+1 βήματα για να μειώσετε την χοληστερόλη σας! ‏

Αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερόλη σας έως και 25%.

Αν, για παράδειγμα, μειώσετε τις ποσότητες κρέατος που καταναλώνετε και αντικαταστήσετε το παχύ κρέας με άπαχο το οποίο θα συνοδεύετε με περισσότερα λαχανικά, φρούτα και ολικής αλέσεως δημητριακά, μπορείτε να ρίξετε την χοληστερόλη σας κατά 25% ή και περισσότερο. Περιορίζοντας επίσης την πρόσληψη κορεσμένου λίπους που βρίσκεται στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και trans λιπαρών (μερικώς υδρογονωμένα λίπη) μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερόλη σας κατά 5-10%.

Αυτά είναι τα 4 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να μειώσετε την χοληστερόλη σας, όπως αναφέρει η «Καθημερινή»:

Επιμένετε στα ακόρεστα λιπαρά οξέα και αποφεύγετε τα κορεσμένα και trans λιπαρά. Τα περισσότερα φυτικά λάδια περιέχουν ακόρεστα λιπαρά τα οποία είναι ωφέλιμα για την καρδιά σας. Καλά λιπαρά περιέχουν επίσης τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι καρποί και ορισμένα λαχανικά. Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ trans λιπαρά υπάρχουν σε κάθε τρόφιμο που περιέχει μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια.

Καταναλώστε διαλυτές φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες -βρίσκονται στη βρώμη και στα φρούτα- μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης όταν αποτελούν μέρος μιας σωστής ισορροπημένης διατροφής.

Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φυτικές στερόλες και στανόλες. Οι ουσίες αυτές μοιάζουν δομικά με το μόριο της χοληστερόλης. Oταν καταναλώνονται, βοηθάνε να μειωθεί το ποσό της απορριφθείσας χοληστερόλης. Οι φυτικές στερόλες και στανόλες βρίσκονται σ’ έναν αυξανόμενο αριθμό τροφίμων -φυτικές μαργαρίνες, χυμοί, γιαούρτι, λευκό τυρί.

Βρείτε την διατροφή που ταιριάζει σ’ εσάς. Η δίαιτα που βοήθησε κάποιον φίλο ή συγγενή μπορεί να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα σε εσάς. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται σε γενετικές και φυσιολογικές διαφορές. Καμία δίαιτα για τον έλεγχο της χοληστερόλης δεν ταιριάζει σε όλους. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάστε πολλές προσεγγίσεις προκειμένου να βρείτε αυτή που ταιριάζει σ’ εσάς.

Αν και η διατροφή αποτελεί ένα απλό και αποτελεσματικό τρόπο για την βελτίωση των επιππεδων της χοληστερόλης, σε ορισμένους ανθρώπους έχει καλύτερη απόδοση σε σχέση με κάποιους άλλους. Εάν ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας σας έχει δώσει κάποια διατροφή για την μείωση της χοληστερόλης και παρόλες τις προσπάθειές σας δεν έχετε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, μπορεί να χρειάζεστε διαφορετικό τύπο διατροφής ή φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό των δύο προκειμένου να μειώσετε την χοληστερόλη σας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ