ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχίστηκε το α’ τρίμηνο του 2011 η ανοδική τάση στη χρήση του διαδικτύου

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή ανέρχεται στο 54,3% το α’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους και το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο στο 51,7%.

Συνεχίστηκε το α’ τρίμηνο του 2011 η ανοδική τάση των τελευταίων ετών τόσο στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή όσο και στην πρόσβαση στο διαδίκτυο. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή ανέρχεται στο 54,3% το α’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους και το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο στο 51,7%.

Όπως αναφέρει η στατιστική αρχή, η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή και διαδικτύου μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί από όλους τους χώρους πρόσβασης, δηλαδή κατοικία, χώρο εργασίας, χώρο εκπαίδευσης, γειτονικά, φιλικά ή συγγενικά σπίτια, ξενοδοχεία, internet cafés κλπ.

Tην τελευταία πενταετία (2007 – 2011) η αύξηση που παρατηρείται ανέρχεταισε: 

• 35,1% για χρήση ηλεκτρονικoύ υπολογιστή
• 54,8% για πρόσβαση στο διαδίκτυο


Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το ίδιο διάστημα είναι 7,9% για τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και 11,6% για τη χρήση του διαδικτύου. Διαχρονικά, μέχρι το 2010, ο ρυθμός αύξησης μειώνεται, ενώ παρατηρείται αντιστροφή αυτής της εικόνας το 2011. 

Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, η ηλικία και το επίπεδο εκπαίδευσης, παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση του προφίλ των χρηστών του διαδικτύου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άνδρες χρησιμοποιούν περισσότερο το διαδίκτυο (52,4%) από ότι οι γυναίκες (47,6%). Αναφορικά με την ηλικία, οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου (29,8%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών ενώ το 15,7% στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών και το 7,1% στην ηλικιακή ομάδα 55-74 ετών. Όσον αφορά στο μορφωτικό επίπεδο, οι χρήστες μέσου μορφωτικού επιπέδου (απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης) είναι οι περισσότεροι με ποσοστό 45,6% ενώ οι χρήστες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου (απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και γυμνασίου / κατώτερων τεχνικών σχολών) αποτελούν το 12,5% του συνόλου των χρηστών του διαδικτύου.

Αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο, μόνο 2 στους 10 με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το Α’ τρίμηνο του 2011, ενώ οι αντίστοιχες αναλογίες για όσους έχουν μέσο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο είναι έξι στους δέκα και οκτώ στους δέκα, αντίστοιχα.

Ο δείκτης τακτικών χρηστών του διαδικτύου συγκαταλέγεται στους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί στα πλαίσια του Ψηφιακού Θεματολογίου της Ευρώπης (Digital agenda of Europe). Tο Α΄ τρίμηνο του 2011, το 72,0% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο έκανε καθημερινή χρήση του διαδικτύου, ποσοστό ελαφρά υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του έτους 2010, ενώ το 91,8% έκανε τακτική χρήση, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αλλά όχι κάθε ημέρα. 

Κυριότερος τόπος πρόσβασης παραμένει η κατοικία με 87,7%. Αύξηση 10,4% σε σχέση με το 2010, καταγράφηκε στην πρόσβαση από άλλους χώρους, με τα internet cafés να παραμένουν στην πρώτη θέση με 61,9%, παρουσιάζοντας, ωστόσο, μεγάλη μείωση (21%, περίπου). 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πρόσβαση στο διαδίκτυο, εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας, με τη χρήση κινητών συσκευών –κινητού ή έξυπνου κινητού τηλεφώνου (smart phone), φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή (laptop, notebook, netbook ή tablet computer /i-pad) ή άλλης φορητής συσκευής (palmtop, PDA κ.ά.)– συνεχίζει να αυξάνεται (αύξηση 74,8%), ενώ, παράλληλα, μειώνεται (κατά περίπου 13% σε σχέση με το 2010) το ποσοστό όσων δεν συνδέονται στο διαδίκτυο με κινητές συσκευές.

Το 46,4% όσων συνδέονται, εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας, στο διαδίκτυο από
κινητό τηλέφωνο ή smart phone χρησιμοποιεί τα δίκτυα Wifi και WiMax για δημόσιας χρήσης ασύρματη σύνδεση. Το αντίστοιχο ποσοστό για όσους συνδέονται, εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας, στο διαδίκτυο από φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή ανέρχεται στο 62,3%.

Σε σχέση με το 2010, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά των ατόμων που συνδέονται στο διαδίκτυο «εν κινήσει», εκτός της κατοικίας ή του χώρου εργασίας: 

o από το κινητό τηλέφωνο (αύξηση 48,6%), είτε αυτό είναι κινητό μεδυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο(GPRS, 3G, 3G+) είτε «έξυπνο» κινητότηλέφωνο (smart phone) και o από το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (αύξηση 157,9%),συμπεριλαμβανομένων των laptops, notebooks, netbooks ή tablet computers /i-pad.

Πηγή: www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ