«Μαύρη τρύπα» 530 εκ. ευρώ «βλέπει» ο Γκίκας Χαρδούβελης - Πού οφείλεται;

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ και όχι στο 1,8%, όπως προβλέπει ο Προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες. 

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα ήταν πάνω από 670 εκατ. ευρώ από το Νοέμβριο και με δεδομένο ότι το Δεκέμβριο οι αποκλίσεις είχαν πιο έντονο χαρακτήρα, είναι προφανές ότι για να συγκρατήσει το υπουργείο Οικονομικών το διαφαινόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, συγκράτησε αναλόγως δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το 11μηνο. Από το υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να χαμηλώσουν τους τόνους μετά από τις δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη στο Bloomebrg, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εκτιμήσεις, χωρίς να υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένα στοιχεία.

Αν και οι νεώτερες εκτιμήσεις δεν προκαλούν πρόβλημα ως προς τους στόχους του Προγράμματος (1,5% του ΑΕΠ προέβλεπε ούτως ή άλλως το Πρόγραμμα για το 2014), είναι προφανές ότι εγείρουν ερωτήματα για την έκταση του προβλήματος με τα φορολογικά έσοδα, καθώς η αρνητική τάση είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσει και τους πρώτους μήνες του 2015, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Ήδη από χθες, με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΣΕΕ για το τζίρο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και τις προβλέψεις για τις χειμερινές εκπτώσεις, αναμένεται πτώση των εσόδων του ΦΠΑ και το Φεβρουάριο με την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων του Δεκεμβρίου αλλά και τον Απρίλιο με την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων του Φεβρουαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ τέθηκαν- έστω με καθυστέρηση- σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός ελέγχων για το 2015, με μελανό σημείο την απώλεια των ελεγκτικών στόχων για το 2014.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ