Η παχυσαρκία μπορεί να αφαιρέσει οκτώ χρόνια ζωής‏!

Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι η παχυσαρκία έχει τη δυνατότητα να μειώσει το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου έως οκτώ χρόνια καθώς και να μειώνει τον αριθμό έως και 19 ετών υγιούς ζωής. Η επίδραση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους στη μείωση των ετών της ζωής ήταν μεγαλύτερη για τα νεώτερα άτομα και αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Αυστραλοί ερευνητές δείχνουν ότι τα προγράμματα πρόληψης της παχυσαρκίας των νέων ατόμων αποτυγχάνουν, κυρίως λόγω του ότι δεν είναι καλά σχεδιασμένες.

Για τη μέτρηση του αντίκτυπου της παχυσαρκίας στο προσδόκιμο ζωής, Καναδοί ερευνητές κατασκεύασαν ένα μοντέλο μέτρησης του αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη σε ενήλικες με διαφορετικό σωματικό βάρος.

Υπολόγισαν ότι υπέρβαρα άτομα, με ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30, θα μπορούσαν να χάσουν έως και τρία χρόνια από το προσδόκιμο ζωής τους, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους.\Τα παχύσαρκα άτομα, με ΔΜΣ μεταξύ 30 και 35, αναμένεται να χάσουν μεταξύ ενός και έξι ετών, ενώ πολύ παχύσαρκοι άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν μεταξύ ενός και οκτώ ετών.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από μια μεγάλη έρευνα των ΗΠΑ, η ομάδα μέτρησε επίσης τον αντίκτυπο του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους στα υγιή χρόνια ζωής ενός ατόμου - χρόνια τα οποία δεν σχετίζονται με την παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το διαβήτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Διαβήτη & Ενδοκρινολογίας, έδειξε ότι το υπερβάλλον σωματικό βάρος ή η παχυσαρκία συνδεόταν με απώλεια δύο έως τεσσάρων υγιών ετών ζωής σε σύγκριση με το σύνολο των χαμένων ετών ζωής.

Η απώλεια ετών υγιούς ζωής οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακής νόσου σε μικρότερη ηλικία, έτσι ήταν πολύ πιο έντονη σε πολύ παχύσαρκους νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι έχασαν περίπου 19 έτη υγιούς.

Ερευνητές διατροφής δήλωσαν ότι στην ενηλικίωση των νέων η αύξηση του σωματικού βάρους αποτέλεσε επικίνδυνο χρονικό διάστημα επειδή, κατά μέσο όρο, οι Αυστραλοί ηλικίας 25 έως 34 ετών πρόσθεταν από 6,7 κιλά πάνω από δέκα χρόνια.

«Ετησίως, αποκτούν περισσότερο βάρος από ό, τι οποιαδήποτε άλλη ομάδα ενηλίκων," υποστηρίζει ο καθηγητής Allman-Farinelli, από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου Perkins κέντρο του Σίδνεϊ.

Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η ένταξη του εργατικού δυναμικού και έτσι χρειάζεται ο καθένας να μαγειρεύει για τον εαυτό του. Το άλλο πράγμα που συμβαίνει στη νεαρή ενήλικη ζωή είναι η φυσική δραστηριότητα η οποία μπορεί να αρχίσει να μειώνεται.

Ωστόσο, κατά την ανάλυση η οποία αποσκοπούσε στην πρόληψη της αύξησης του βάρους σε νέους ενήλικες βρέθηκε ότι μόνο σε ποσοστό 50% βοήθησε τους συμμετέχοντες να ελέγξουν το βάρος τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι περισσότερες μελέτες δεν κατόρθωσαν να παρακολουθήσουν την πρόοδο των συμμετεχόντων μετά από έξι μήνες, ή να αναφέρει τα στοιχεία, όπως το κόστος ή η κοινωνικοοικονομικό κατάσταση των συμμετεχόντων. Έτσι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να θεσπίσουν προγράμματα στην κοινότητα.

Πιο αυστηρή έρευνα είναι αναγκαία για τον εντοπισμό προγραμμάτων που βοηθούν τους νέους ανθρώπους να ελέγξουν το βάρος τους, γιατί η πρόληψη της αύξησης του βάρους είναι καλύτερη στρατηγική από την θεραπεία.

Η καθηγήτρια Allman-Farinelli υποστηρίζει ότι το άτομο από τη στιγμή που γίνεται υπέρβαρό, βρίσκεται σε μία τροχιά συνεχής αύξησης του βάρους του σε όλη τη ζωή του.

Πηγή: Logodiatrofis.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ