Ελπίζουν στην επιστροφή καταθέσεων οι τραπεζίτες: 25 δισ. έκανα φτερά - αναμένουν γρήγορα πίσω το 20%‏!

Ενα περίπου 20% από τα 25 δισ. ευρώ που υπολογίζεται πως έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα τους προηγούμενους τρεις μήνες, είναι άμεσα ανακτήσιμα, σημειώνουν έγκυρα τραπεζικά στελέχη.

Τα κεφάλαια αυτά κατευθύνθηκαν σε αμοιβαία διεθνούς διαχείρισης με θεματοφυλακή σε χώρες της Ε.Ε. καθώς οι καταθέτες επιχειρούσαν να περιορίσουν τους κινδύνους που θα ανέκυπταν από πιθανή σύγκρουση της κυβέρνησης με τους εταίρους κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Με δεδομένο πως τα αμοιβαία αυτά έχουν μηδενικές ή και αρνητικές αποδόσεις και με δεδομένο επίσης πως ο όποιος κίνδυνος απομακρύνθηκε, οι καταθέτες αυτοί εκτιμάται πως θα επιστρέψουν στην ασφάλεια και στην απόδοση της προθεσμίας και μάλιστα άμεσα.

Αντιστοίχως και σταδιακά θα επανέλθουν και κεφάλαια τα οποία φυλάσσονται σε θυρίδες ή σε σπίτια, παρατηρούν τα ίδια στελέχη. Το θετικό της τρέχουσας κρίσης έναντι εκείνης του 2012 είναι πως πολύ λίγα ήταν τα κεφάλαια που κατευθύνθηκαν προς το εξωτερικό.

Η ρευστότητα αυτή είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τις τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εν τω μεταξύ ενδέχεται να περιμένει τουλάχιστον έως τη συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου για να άρει τον «αποκλεισμό» των ελληνικών ομολόγων και να επιτρέψει την άμεση χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές που «γνωρίζουν τις συζητήσεις». Η επαναφορά των τραπεζών στην κανονική γραμμή χρηματοδότησης ώστε να σταματήσει η χρήση του ELA, αποτελεί άμεσο ζητούμενο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ θέλει να είναι σίγουρη πως η συμφωνία που αφορά την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Εν τω μεταξύ φερέγγυες χαρακτήρισε τις ελληνικές τράπεζες η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της ενιαίας εποτικής αρχής (SSM), σημειώνοντας πως τα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας έχουν βελτιώσει την ικανότητά τους να αντεπεξέρχονται σε δύσκολες καταστάσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ