Οι Ciudadanos ανατρέπουν το σκηνικό στην Ισπανία και «ψαλιδίζουν» το Podemos - Εντυπωσιακό άλμα καταγράφει νέα δημοσκόπηση!

Οι Ciudadanos (Πολίτες), ένα κόμμα 9 ετών με αρχηγό του τον 35χρονο δικηγόρο Άλμπερτ Ριβέρα, επικεντρωνόταν μέχρι πρόσφατα μόνο στην περιοχή της Καταλονίας. Πλέον όμως, η υποστήριξη προς το κόμμα έχει αυξηθεί σε όλη την Ισπανία και νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην El Pais τοποθετεί το Ciudadanos στην τρίτη θέση.   

Στην πρώτη προεκλογική αφίσα των Ciudadanos για τις τοπικές καταλανικές εκλογές του 2006, ο Ριβέρα είχε εμφανιστεί γυμνός, με σύνθημα «Γεννήθηκε το κόμμα σου». «Δεν μας αφορά πού γεννήθηκες, τι ρούχα φοράς, τι γλώσσα μιλάς», έγραφε η αφίσα. Σήμερα, το Ciudadanos έχει προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς.   Στην πρόθεση ψήφου, για τις εθνικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του χρόνου, εξασφαλίζει ποσοστό 18,4%. Η αύξηση της υποστήριξης των Ciudadanos εκτινάχθηκε από 8,1% τον Ιανουάριο και 12,2% τον Φεβρουάριο.  

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) εξασφαλίζει το 18,6%, ενώ οι Podemos παραμένουν στην πρώτη θέση αλλά με μειωμένο ποσοστό. Το 22,5% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων απαντούν ότι θα το ψήφιζαν σε σχέση με το 27,7% του Φεβρουαρίου.   Ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι μία πιθανή συμμαχία μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς στη χώρα απλώς θα παρέτεινε την οικονομική καταστροφή της, όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει.

Προσθέτει ακόμα ότι αν δεν σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας τότε τα ακροδεξιά κινήματα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις δυνάμεις τους και θα γίνουν ένας αληθινός κίνδυνος για την δημοκρατία στην Ευρώπη.   Η απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτει σήμερα στο κοινοβούλιο το Λαϊκό Κόμμα τού έχει επιτρέψει να περάσει αντιλαϊκές οικονομικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω της παρατεταμένης λιτότητας, παρότι από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες μετά τις εκλογές ώστε να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ