Made in Greece οι ιεροί καρποί της Μεσσηνίας «Αρκαδιά»: Ελαιόλαδο, λιαστές, πατέ, καρδιές αγκινάρας σε βαζάκια στις αγορές του κόσμου...

Ελαιόλαδο, ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, λιαστές ντομάτες, πατέ ελιάς, κάπαρη, σκόρδο, καρδιές αγκινάρας σε ελαιόλαδο, όλα εκλεκτά και φροντισμένα, μπαίνουν σε μικρά βαζάκια και ταξιδεύουν στις αγορές του κόσμου...

 

Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια από τότε που ο "Παπακόκκινος", ιερέας από τη Μεσσηνία, δημιούργησε έναν ελαιώνα έκτασης 80 στρεμμάτων, έξω από την Κυπαρισσία, με όνειρό του "ο χρυσός καρπός και το πολύτιμο λάδι του τόπου μας να φτάσουν στην άλλη άκρη της γης".    

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο γιός του Γιάννης Σταθόπουλος, κάνει πραγματικότητα αυτή την ευχή και ιδρύει την «Αρκαδιά», όπως ήταν η παλιά ονομασία της Κυπαρισσίας, με αντικείμενο την παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία τοπικών προϊόντων. Το χώμα εύφορο, το μικροκλίμα ιδανικό και η παραδοσιακή γνώση πανταχού παρούσα. Γρήγορα, αποφασίζει να τη συνδυάσει με τη σύγχρονη τεχνογνωσία και δημιουργεί μία πλήρως εξοπλισμένη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης παραδοσιακών τροφίμων. 

"Κρατάμε την ίδια φιλοσοφία, εμπνεόμαστε από τον τόπο μας, που είναι ένας μικρός παράδεισος και δημιουργούμε προϊόντα σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα παραγωγής και τυποποίησης", λέει στο αθηνόραμαumami.gr ο Γιάννης, όταν τον συναντάμε σ' ένα διάλειμμα ανάμεσα στα ταξίδια του Ευρώπη, που κάνει συχνά-πυκνά με στόχο την προώθηση των γνήσιων ελληνικών προϊόντων του.   

Τα προϊόντα Arcadia

Η Μεσσηνία, παγκοσμίως γνωστή για την παραγωγή ελαιολάδου, φιλοξενεί το 95% της ποικιλίας Κορωνέϊκη. Ελαιώνες κατάφυτοι με αρωματικά φυτά -ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι, θρούμπι- και περιβόλια εσπεριδοειδών, να συνεισφέρουν και αυτά με το δικό τους άρωμα, δημιουργούν έναν ευλογημένο καρπό.       

Η Αρκαδιά, παράγει ως βασικό προϊόν ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας, με την φήμη τους να ξεπερνάει τα όρια της χώρας και να είναι πλέον γνωστές σε πολλά σημεία στο εξωτερικό. Από τις ίδιες ελιές, προκύπτει και το ιδιαίτερο πατέ ελιάς με κομμάτια ελιάς, μία παραδοσιακή συνταγή.  Η Αρκαδιά παράγει φυσικά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συμβατικό και βιολογικό, που επίσης ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.

Μοναδικό προϊόν και ιδιαίτερα αγαπητό στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, είναι οι καρδιές αγκινάρας με πράσο, σε μείγμα ελαιολάδου και ηλιελαίου.

Δοκιμάσαμε:

Ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ: είναι διατηρημένες σε σκέτη άλμη. Τις βρήκαμε με ήπια γεύση, ισορροπημένη αλμύρα, κρουστή σάρκα και καλή επίγευση.  
Πράσινες ελιές: ήπια γεύση με νότες ευγενικής φυτικότητας. Μεστή, πολύ ευχάριστη γεύση και καλή επίγευση. 
Μπρουσκέτα ελιάς: ένα μείγμα για άλειμα με ήπια γεύση και διακριτικά αρώματα, παρά την πληθώρα συστατικών (ελιές μαύρες και πράσινες, πιπεριά, κάπαρη, καρότο, πετιμέζι, μυρωδικά). Το αρκετό ελαιόλαδο δένει τα υλικά σ' ένα διαφορετικό πατέ. 
Πατέ πράσινης ελιάς: έντονη παρουσία καλού ελαιολάδου, καλή αίσθηση πράσινης ελιάς, φυσική γεύση.

Μία κόκκινη θάλασσα ... ντομάτας!

Την εποχή της ντομάτας, η φάρμα της Αρκαδιάς παρουσιάζει ένα μοναδικό θέαμα. Δεκάδες λιάστρες, τελάρα με απλωμένες κατακόκκινες ντομάτες, πασπαλισμένες με αλάτι, και καλυμένες με δίχτυ προστασίας, δημιουργούν μία κόκκινη θάλασσα γευστικής ομορφιάς. Φυσική διαδικασία ξήρανσης για τον αγαπημένο καρπό, που δίνει το παρών σχεδόν σε όλα τα μεσογειακά μαγειρέματα. Οι ντόπιες ντομάτες, βιολογικές και συμβατικές, συλλέγονται, πλένονται, κόβονται στη μέση και τοποθετούνται στις λιάστρες με μοναδικό συντηρητικό το θαλασσινό αλάτι. Οι λιαστές ντομάτες «Αρκαδιά» τοποθετούνται μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με διάφορα μυρωδικά, όπως σκόρδο, βασιλικό, κάπαρη κ.ά. και συσκευάζονται. Εκτός από τις λιαστές ντομάτες, πεντανόστιμο είναι το πατέ ντομάτας με μυρωδικά.
Δοκιμάσαμε:  Λιαστές ντομάτες: oλόκληρη λιαστή ντομάτα, με καλή, ήπια αίσθηση αλατιού, πλούσια, συμπυκνωμένη γεύση ώριμης ντομάτας, πολύ καλή επίγευση. Τρώγονται και σκέτες.

Σκεπτόμενοι… περιβαλλοντικά

Αναγνωρίζοντας την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση σε βιολογικά προϊόντα και με τον γενικότερο σεβασμό στο περιβάλλον που τη διέκρινε ανέκαθεν, η Αρκαδιά παράγει και μία μεγάλη γκάμα βιολογικών προϊόντων. Βιολογικό λάδι, ελιές, πατέ ελιάς,  λιαστές ντομάτες απαλλαγμένες από φάρμακα και χημικά. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποί της, ευαίσθητοι απέναντι στο τόπο που τους μεγάλωσε, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες  με στόχο την πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής.  
Αρκαδιά, Ροντάκι Κυπαρισσίας, Τηλ.: 2761024924, 6979229735, www.eliamed.gr, e-mail.: info@eliamed.gr

Πηγή: Αthinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ