Ρούχα και αξεσουάρ που άλλαξαν τον... ρου της ιστορίας & όχι μόνο - Μαντεύετε ποια είναι;

Από την εποχή που ο Αδάμ και η Εύα διέπραξαν το προπατορικό αμάρτημα και ο Θεός τους έδωσε τα φύλλα συκής για να καλύψουν την επαίσχυντη πλέον γύμνια τους, η μόδα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Γεγονός αποτελεί επίσης ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία της προσωπικότητας και της προέλευσης ενός ανθρώπου που ερμηνεύονται (σωστά ή λανθασμένα) από τα ρούχα που επιλέγει να φορά. Αν κάποιος προτιμά τα επώνυμα ρούχα, οι άλλοι συμπεραίνουν ότι είναι ευκατάστατος. Αν κάποιος άλλος φορά "κουρέλια", υποθέτουμε ότι δεν "τα 'χει". Η σημασία που έχει αποκτήσει η εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου έχει προσδώσει και τεράστια εξουσία και δύναμη στη μόδα. Και η μεγάλη δύναμη γεννά εν τέλει και ευθύνη.

Είτε το πιστεύουμε είτε όχι, τα περισσότερα δημοφιλή αντικείμενα μόδας άρχισαν να φτιάχνονται από τη μεσαιωνική εποχή. Χάρη όμως στην ανθρώπινη εφευρετικότητα, άλλαξαν και εξελίχθηκαν ώστε να μπορούν να γίνουν διαχρονικά.

Για αρχή, αναφέρουμε τα ψηλοτάκουνα. Έχουν τις ρίζες τους στην... Αναγέννηση και τα φορούσαν άνδρες κι αυτό γιατί θεωρούσαν ότι με το να φαίνονται πιο ψηλοί, ανέβαζαν και το κοινωνικό τους στάτους. 'Ηταν επίσης πρακτικά στην ιππασία, καθώς το τακούνι, σφήνωνε καλύτερα στον αναβολέα. Οι γυναίκες άρχισαν να φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια μόλις τον 16ο αιώνα και την αρχή την έκανε η μάλλον κοντή Αικατερίνη των Μεδίκων με στόχο να αναπληρώσει φυσικά την ανατομική της έλλειψη.

Το 1950 ήρθε και η παρουσίαση των πρώτων "στιλέτων", που με το πέρασμα των χρόνων αναδείχθηκαν στο Νο1 φετίχ για τους περισσότερους λάτρεις του ωραίου φύλου...

Τα γυαλιά ηλίου τα πρωτοφόρεσαν οι Εσκιμώοι του Βόρειου Καναδά, της Αλάσκα και της Γροιλανδίας, γνωστοί ως Ινουίτ από το.... 1000 μ.Χ.

Οι Ινουίτ πιστεύουν πως κάθε τι έχει ψυχή: άνθρωποι, ζώα, φυτά, οι δυνάμεις της φύσης, η θάλασσα, ο άνεμος κλπ. Τα γυαλιά που φορούσαν ήταν φτιαγμένα από ελεφαντόδοντο θαλάσσιου ίππου ώστε να μπορούν να μπλοκάρουν τις ακτίνες του ήλιου! Καμία σχέση με τα σημερινά γυαλιά που προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB ή που χρησιμεύουν στις διασημότητες που θέλουν να διαφυλάξουν την ανωνυμία τους.

Αρχικά, φίρμες όπως η Ray-Ban κατασκεύαζαν γυαλιά αποκλειστικά για τον στρατό, τα οποία, όμως τελικά έγιναν μεγάλο τρεντ (βλ. TOP GUN όπου οι πάντες μετά κυκλοφορούσαν με Ray ban και δερμάτινα μπουφάν).

Αλλο αξεσουάρ που προκάλεσε "σεισμό", το μπικίνι και η μίνι φούστα που γεννήθηκαν στα μέσα του 20ου αιώνα. Το μπικίνι ήταν το πρώτο μαγιό που άφησε σε κοινή θέα τη μέση, την κοιλιά και τη σχισμή του στήθους της γυναίκας – πραγματική "γροθιά" στο κατεστημένο της εποχής. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1946, οι δυτικές χώρες το απαγόρευσαν και ο Πάπας το αποκήρυξε ως σατανικό. Εκτοτε έχει γίνει must αν και μια ενδιαφέρουσα έρευνα έδειξε ότι το 85% των μπικίνι που έχουν πουληθεί δεν μπήκαν ποτέ στο νερό...

Όταν λανσαρίστηκε το μίνι, οι γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν γιατί θεωρήθηκε ως ρούχο που θα ενθάρρυνε τον βιασμό. Η μικροσκοπική φουστίτσα ήταν ιδέα της Mary Quant και πρωτοεμφανίστηκε το 1950. Το όνομά της το οφείλει στο αγαπημένο αυτοκίνητο της Quant, το Mini Cooper.

Τελικά, το ρούχο που πραγματικά άλλαξε τον κόσμο ήταν το σουτιέν ή στηθόδεσμος. Η στήριξη του γυναικείου στήθους δεν αποτελούσε προτεραιότητα στην γκαρνταρόμπα μέχρι τα τέλη του 1800. Τότε ήταν που ο στηθόδεσμος λανσαρίστηκε από τη Vogue. Έκτοτε, είδαμε να χτίζονται ολόκληρες αυτοκρατορίες, όπως το Wonder Bra που θεωρήθηκε τρομερή καινοτομία. Φίρμες όπως η Victoria Secret έχει αναγάγει το σουτιέν σε ένα από τα πλέον δημοφιλή εσώρουχα της σειρά της, ενώ έχει δημιουργήσει και ορδές από σούπερ μόντελς.

Δείτε κι άλλα ρούχα και αξεσουάρ που έγραψαν τη δική τους ιστορία στον χώρο της μόδας και της κουλτούρας του ντυσίματος:

Πηγή: Νewmoney.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ