Ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group: «Η Αθήνα να εναρμονίσει τη λίστα με τις απαιτήσεις των θεσμών»

«Τυπικώς δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν. 

Αναφερομενη στη συνεδρίαση του Euro Working Group, έκανε λόγο για «κανονική συνάντηση» με ευρεία ημερήσια διάταξη.

«Αυτές οι διαπραγματεύσεις (ενν. της Αθήνας με τους θεσμούς) βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να εναρμονίσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους τρεις θεσμούς», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαίοι εταίροι μας εξετάζουν «βήμα - βήμα», «μέτρο - μέτρο» και «θέμα - θέμα» τις προτάσεις της Ελλάδας στη συνεδρίαση του Εuroworking Group που ξεκίνησε στις πέντε το απόγευμα, προκειμένου να «καθαρίσουν το τραπέζι» από τα σημεία συμφωνίας.

Στη συνέχεια η συζήτηση για την Ελλάδα θα περιστραφεί στα σημεία διαφωνίας με στόχο να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες θέλουν ότι βάση της συζήτησης αποτελεί η λίστα των 26 σελίδων των μέτρων Βαρουφάκη. Κατά ορισμένες όμως ευρωπαικές πηγές η ελληνική πλευρά παρουσίασε και πρόσθετα συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να έρθει πιό κοντά στις θέσεις των εταίρων και να διαμορφωθούν προυποθέσεις μερικής έστω συμφωνίας.

Κατά ορισμένες πληροφορίες η Ελλάδα ανέβασε κατά περίπου ένα δισ. ευρώ τον λογαριασμό της 26σελιδης έκθεσης Βαρουφάκη η οποία περιλάμβανε δημοσιονομικά μέτρα που η απόδοση τους μπορεί να φτάσει τα 6,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αν και τα μέτρα δεν έγιναν, ακόμη, γνωστά το κλίμα που μεταδίδεται είναι ότι στην ελληνική πλευρά ασκείται πίεση στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας καθώς, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν την Ελλάδα να δεσμευτεί και για αλλαγές στο ασφαλιστικό και το ζήτημα των εξαιρέσεων του ΦΠΑ.

Την ελληνική πλευρά εκπροσωπεί ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης.

Ομιλητής ο Βαρουφάκης

Και ενώ αυτά συμβαίνουν σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, ο κ. Βαρουφάκης αναχώρησε ήδη και πάλι από τη χώρα μας για να μεταβεί στο Παρίσι. Εκεί θα μιλήσει σε συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη (Institute for New Economic Thinking) -το οποίο ίδρυσε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος με κεφάλαιο 50 εκατ. δολαρίων- με κεντρικό τίτλο «Πολιτική με άλλα μέσα; Θεσμοί της Ευρωζώνης και Εθνική Κυριαρχία στις Διαπραγματεύσεις για τη Διάσωση Τραπεζών». Την ομιλία του θα προλογίσει ο Νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Τζόζεφ Στίγκλιτς.
 
Νωρίτερα ο κύριος Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, κύριο Άνχελ Γκουρία, ο οποίος θα μετάσχει επίσης στο ίδιο συνέδριο.
 
Ο κύριος Βαρουφάκης θα μιλήσει στο συνέδριο ως διανοητής οικονομολόγος, αφού στο βιογραφικό των ομιλητών δεν αναγράφεται η ιδιότητά του ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος.
 
Τον υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ