Φασιστική, χουλιγκανική, απεχθής η επίθεση στον Βαρουφάκη: Ξένα ΜΜΕ & Έλληνες πολιτικοί

Απερίφραστα καταδίκασαν τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές την επίθεση από ομάδα ατόμων δέχθηκε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε εστιατόριο στα Εξάρχεια, όπου έτρωγε με τη σύζυγό του Δανάη και μία φίλη τους.

''Φασισμό'' χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τον άγριο, όπως αναφέρει, προπηλακισμό του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στα Εξάρχεια. «Ο άγριος προπηλακισμός του Βαρουφάκη δεν είναι μαγκιά, επανάσταση ή αναρχία. Είναι σκέτος φασισμός. Του αξίζει η απόλυτη καταδίκη κ απομόνωση», γράφει ο κ. Παπαδημούλης σε μήνυμά του στο twitter.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης καθιστά σαφές ότι τα θέματα της στοιχειώδους ευγένειας των ανθρώπων δεν διδάσκονται με ΜΑΤ» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.
Φασιστική, χουλιγκανική και απεχθής η επίθεση στον Βαρουφάκη

Μιλώντας στον Σκάι, τόνισε ότι «ο κ. Βαρουφάκης είναι στην αιχμή των επιθέσεων από κύκλους των δανειστών δίνει σοβαρή προσπάθεια διαπραγμάτευσης, και στην Ελλάδα έχει τη μεγάλη υποστήριξη της κοινωνίας. Ήταν σωστή η επιλογή της διαπραγμάτευσης και ήταν φυσικό να γίνουν και λάθη».

Με αφορμή την επίθεση στον υπουργό, και άλλα περιστατικά όπως καταλήψεις, εκτίμησε ότι «υπάρχει μια ομάδα αντιεξουσιαστών, που δεν εκφράζει όλο το χώρο των αντιεξουσιαστών, η οποία έχει πει ότι πρέπει να υπάρξει «αναρχική προβοκάτσια για να αποκαλυφθεί ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ». «Είναι διατεταγμένη υπηρεσία, υπάρχει κέντρο» ανέφερε.

«Εμείς συνομιλούμε και με τους αντιεξουσιαστές, με όλους τους Έλληνες πολίτες... Οι συγκεκριμένοι εκφράζουν πολύ μικρή μειοψηφία, και συμπίπτουν δυστυχώς με τους ακραίους δανειστες» πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ τονίζεται πως το κόμμα «καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται και πως οι πρακτικές βίας δεν χωρούν στη Δημοκρατία».

«Η Αθήνα δεν θα γίνει άθροισμα γκέτο που τα διαφεντεύουν φασίστες και χούλιγκανς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι. «Η επίθεση εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη και της Δανάης Στράτου χτες βράδυ σε εστιατόριο στα Εξάρχεια αναδεικνύει πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί που προστατεύουν και δικαιολογούν στη δημόσια σφαίρα τη βία των συμμοριών» συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Είναι και αν δεν είναι- πρέπει να γίνει- μια πόλη ανοιχτή, χωρίς εσωτερικά σύνορα, με τους πολίτες της να μετακινούνται ελεύθερα και χωρίς φόβο από περιοχή σε περιοχή. Eίναι αυτονόητη η συμπαράστασή μας στον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Δανάη Στράτου».

«Ο προπηλακισμός του κ. Βαρουφάκη συνιστά μία άκρως φασιστική και αποκρουστική ενέργεια. Δεν έχει την παραμικρή σημασία αν οι δράστες προέρχονται από μία μικρή μειοψηφία ή όχι» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Υπογράμμισε ότι «η βία και η βαναυσότητα δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία, όπου το μόνο μέτρο είναι ο διάλογος και δείκτης πολιτισμού ο σεβασμός στην άποψη του άλλου« και κατέληξε: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουν απερίφραστα την επίθεση σε βάρος του υπουργού Οικονομικών».

Σάλος και στον διεθνή Τύπο

«Ο Ελληνας “ροκ σταρ” υπουργός Οικονομικών σώθηκε από την αγκαλιά της συζύγου έπειτα από επίθεση “αναρχικών” σε εστιατόριο της Αθήνας» έγραψε ο Independent αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Βαρουφάκης.

Το Bloomberg έγραψε «ο Βαρουφάκης και η σύζυγός του δέχθηκαν επίθεση από αναρχικούς σε εστιατόριο στην Αθήνα και το Reuters «η σύζυγος προστάτευσε τον Βαρουφάκη από επίθεση αναρχικών σε εστιατόριο»

Ο Guardian αναφέρεται και στην απάντηση του ίδιου του υπουργού για το περιστατικό. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλά με τον δικό του τρόπο για το πώς αντιμετώπισε τους αναρχικούς σε εστιατόριο. Ο ειλικρινής υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και η σύζυγός του δέχθηκαν επίθεση από αναρχικούς την ώρα που δειπνούσαν σε εστιατόριο της Αθήνας».

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχθηκε επίθεση από νεολαίους και πως «περιέγραψε ο ίδιος το πώς εκείνος και η σύζυγός του δέχθηκαν επίθεση από μια ομάδα νεολαίων σε εστιατόριο της Αθήνας αργά το βράδυ της Τρίτης. Ο υπουργός λέει ότι το ανδρόγυνο ήταν με ένα φίλο όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με “αντιεξουσιαστές” που τους πέταξαν γυάλινα αντικείμενα» γράφει τo BBC.

To Spiegel αναφέρει ότι «ο Βαρουφάκης κατήγγειλε επίθεση από αναρχικούς. Από ένα ήσυχο δείπνο εξελίχθηκε σε μια δύσκολη κατάσταση για τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας» και επισημαίνει ότι οι επιτιθέμενοι φορούσαν μάσκες και πως παρενέβη η σύζυγος του υπουργού Δανάη Στράτου.

Η Bild στην ιστοσελίδα της έχει δημοσίευμα με τίτλο «αναρχοεπίθεση στο Βαρουφάκη και τη γυναίκα του», και περιγράφει όσα έγιναν στα Εξάρχεια.

Η Le Monde σημειώνει: «Στην Αθήνα, ο υπουργός Βαρουφάκης διαπραγματεύεται με εκνευρισμένους αναρχικούς».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ