"Φωτιά" στην "Ώρα του Πρωθυπουργού" - Α.Τσίπρας: "Η συμφωνία είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης"

O Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε σημαντική στιγμή την επανέναρξη της «Ωρας του Πρωθυπουργού»  κατά την έναρξη της τοποθέτησής του.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, για τις αλλαγές που προωθούνται στην Παιδεία, τόνισε πως "Έχουμε δεσμευτεί να φέρουμε νόμο – πλαίσιο για την Παιδεία» και υπερασπίστηκε τις αλλαγές που έρχονται στην παιδεία. Στη συνέχεια, τόνισε ότι η διαμαρτυρία του Ποταμιού είναι χωρίς περιεχόμενο.

«Βλέπω μια διαμαρτυρία χωρίς περιεχόμενο για δήθεν κατάργηση προτύπων. Δεν ισχύει. Η κυβέρνηση διαχωρίζει τα πρότυπα από τα πειραματικά όπως ίσχυε επί δεκαετίες. Στα πειραματικά είναι αντιεπιστημονικό να επιλέγεις με κλήρωση. Πειραματικά είναι γιατί πειραματίζονται. Με εξετάσεις θα παίρνουν τους μαθητές τα πρότυπα σχολεία, όχι τα πειραματικά» είπε ο κ. Τσίπρας.
Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία είπε ο Πρωθυπουργός: Είμαι της άποψης ότι η χρήση τεχνολογίας να μπει στη ζωή μας, αλλά αν είναι έτσι να καταργήσουμε τα παραβάν κλπ και  τότε να ψηφίζουμε όλοι από το λαπ τοπ μας. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία αφήνονται τα ηλεκτρονικά ίχνη, μπορεί να είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, δεν διασφαλίζεται το απόρρητο. Δεν υπάρχει κάποιος να μετρά τους ψήφους, αλλά ένας σερβερ

Για τους αιώνιους φοιτητές

 Είναι ένα επικοινωνιακό θέμα και ανύπαρκτο. Αν και υπήρχε από το νόμο η διαγραφές τεχνικά λίγα πανεπιστήμια μπόρεσαν να το κάνουν. Δεν υπάρχει κόστος για τα πανεπιστήμια από τους αιώνιους, δεν παίρνουν βόλια κλπ. Κάποιο  φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν για οικονομικούς λόγους για αναγκάζονται να δουλέψουν, αλλά να μη στερήσουν, με την ευκαιρία  να γυρίσει κάποια στιγμή.

Είπε επίσης ότι «ξεχωρίζουμε τα πρότυπα από τα πειραματικά, πριν τα συμπτύξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στα πρότυπα θα μπαίνουν με εξετάσεις, όχι με κλήρωση».

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε το πελατειακό κράτος που επικρατούσε στις προηγούμενες κυβερνήσεις και ειδικά στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ως παράδειγμα ανέφερε τον Χ. Θεοχάρη, για τον οποίο αποκάλυψε ότι έπαιρνε κομματικά e-mail για να διορίζει εφοριακούς!

Συγκεκριμένα, ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην ερώτησή του στην απόφαση του υπουργείου να εκμηδενίσει ουσιαστικά τα πρότυπα σχολεία. Οπως είπε «δεν είναι μόνο τα πρότυπα σχολεία είναι και οι αιώνιοι φοιτητές, να έχουμε μεν μία ανεκτική συμπεριφορά, αλά αιώνιοι φοιτητές χωρίς κανένα λόγο». Επίσης ρώτησε αν θα καταργηθούν τα ξενόγλωσσα τμήματα στα προπτυχιακά. Ανέφερε δε ότι οι φοιτητές πρέπει να έχον λόγο όχι οι φοιτητικές παρατάξεις. Τα παιδιά φεύγουν, δεν φεύγουν λόγω ΣΥΡΙΖΑ φεύγανε και πριν αλλά εμείς τώρα αντί να τους δώσουμε λύση γυρνάμε τη Παιδεία πίσω. Έθιξε το θέμα της αξιολόγησης στην Παιδεία και της κατάργησης του, αναφέροντας ότι υπάρχει επιστροφή στο παλιό τύπου “τρύπωσες” θα μείνεις.

Οπως είπε: 13 περιφερειακοί διευθυντές διορίστηκαν από την κυβέρνηση σας αλλά κάναμε λάθος ότι 11 ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και 1 των ΑΝΕΛ. Ενώ  ο ένας εμφανιζόταν ως ανένταχτος Αλλά λάβαμε ένα τηλεφώνημα και μας είπε ότι είμαι και εγώ με τους ΑΝΕΛ και προφανώς δεν ήθελε να θεωρεί ότι είναι εκτός. 400 άνθρωποι όντως κάνανε αίτηση για αυτές τις θέσεις, δεν βρέθηκε ένας εκτός κομμάτων να είναι ικανός, γιατί κάνατε τον διαγωνισμό;

Και συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης: «Δεν είναι παράδεισος η Παιδεία, ούτε πριν ήταν παράδεισος. Όλα είναι όμως κατεπείγοντα, ο πρωθυπουργός δεν συζητά όπως είχαμε πει. Υπάρχει ένα βουνό μπροστά μας και δεν μπορείτε μόνοι σας. Με αυτά που κάνετε στην παιδεία απομονώνεται την Ελλάδα.»

Τότε ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ότι ο Χάρης Θεοχάρης βουλευτής του Ποταμιού όταν ήταν γ.γ. Δημοσίων Εσόδων έπαιρνε e-mail της προηγούμενης κυβέρνησης για να διορίζει εφοριακούς. Είπε τότε στον κ. θεοδωράκη ο πρωθυπουργός: «Δεν μιλάτε για αυτό; Αλλά δεν είναι όραμα μας να διορίζεται η δημόσια διοίκηση από τα κόμματα. Αφήστε μας να κριθούμε δεν έχει αλλάξει ούτε ένας διοικητής νοσοκομείου δεν έχει αλλάξει ένας διευθυντής, ούτε ΕΛΣΤΑΤ, ούτε του ΤΧΣ. Δεν μπορείτε  να μας λέτε εμάς για κομματικό κράτος».

Παράλληλα, στην ομιλία του ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ δεν γίνονται κομματικές διώξεις και προσλήψεις και ως παράδειγμα έφερε την CEO του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, την οποία παραίτησαν όχι γιατί προέρχεται από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά γιατί ενεπλάκη στην υπόθεση του σκανδάλου του Τ.Τ.
 
Απαντώντας ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Τώρα έχετε τους φακέλους του ΣΔΟΕ και στοιχεία εφοριών, να πείτε σε ποιες υποθέσεις παρενέβη ο κ. Θεοχάρης, να πείτε αν έχετε στοιχεία ότι εξυπηρέτησε κάποιος βουλευτής του Ποταμιού κάποιον να μας το πείτε. Ο κ. Θεοχάρης απομακρύνθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση επειδή ήταν αγύριστο κεφάλι».

Απάντηση Τσίπρα σε Νικολόπουλο για ΜΜΕ και διαπλοκή

Τσίπρας: « - Θα απαντήσω με όρους δημόσιου συμφέροντος. Θεωρώ αδιανόητο για μία κυβέρνηση να συνδέει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με το περιεχόμενο των καναλιών. 

- Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ρυθμίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τότε δημιουργείται μία ομερτά και μία σχέση διαπλοκής.

- Το τρίγωνο της αμαρτίας είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες.
- Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν υγιείς επιχειρηματίες και συνέχιζαν να χρηματοδοτούν ΜΜΕ. 
- Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει πολιτικά κάθε κανάλι. 
- Αν κάποιο κανάλι είναι υγιές δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται
- Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες
- Εχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις. Ολες υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου αλλά καμία δεν το έπραξε. 

- Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων είχαν αρκετή δύναμη να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις.

- Παράδειγμα ο βασικός μέτοχος, απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις, που δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος

- Όταν ανοίγεις μια κόντρα πρέπει να είσαι αποφασισμένος να φτάσεις μέχρι το τέλος, αλλιώς καλύτερα να μην την ανοίξεις καθόλου. 

- Για Στουρνάρα: Στους ανθρώπους που επιτελούν έργο δεν έχουμε διάθεση ρεβανσισμού. Απαιτούμε να είναι συνεπείς στο έργο τους και να τη ρούν την εθνική γραμμή. Ο κ. Στουρνάρας θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί την ορθή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος

- Για εξεταστική: Η εξεταστική δεν γίνεται για να στοχοποιηθούν άνθρωποι αλλά για να αναδειχθούν τα σκοτεινά σημεία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ