''Ωρα του Πρωθυπουργού'' - Α. Τσίπρας: ''Η διαπραγμάτευση μας τρώει το 70% του χρόνου 7 δεν αλλάζει δομές & κακώς κείμενα''

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στην ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου για τη χρήση των συχνοτήτων των τηλεοπτικών καναλιών. 

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και υπογράμμισε ότι είναι ζήτημα πλέον πολιτικής βούλησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι διεξάγεται μια κρίσιμη διαπραγμάτευση και ζήτησε τη στήριξη του ελληνικού λαού ανεξάρτητα από το ποιες απόψεις και ιδέες έχει. Τόνισε ότι ναι μεν η κυβέρνησή του είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, χωρίς όμως να έχει παροπίδες και ρεβανσιστικές διαθέσεις.

Υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια των τριών μηνών έχουν γίνει παρεμβάσεις στήριξης των αδύναμων, παρά των γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ασφικτικό πλαίσιο και σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργηθεί αυτό το πλαίσιο.

Μιλώντας ειδικότερα για τη διαπραγμάτευση είπε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι είναι να κάνει για να πετύχει μια έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους.

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανέναν τεχνικό θέμα, υπάρχει ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης. 

Ανέφερε μάλιστα ότι πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ το 1980 και πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Πρόσθεσε ότι έτσι πολιτική βούληση είναι και τώρα αν η Ευρώπη θα ανεχτεί τη δημοκρατία στη χώρα ποιυ γεννήθηκε. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να προστατέψουν τη Δημοκρατία στο "κοινό μας σπίτι". "Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρχει αίσιο τέλος και, καταλήγοντας είπε ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, δίνει διέξοδο και στους λαούς και στις κυβερνήσεις.

Ο πρωθυπουργός απάντησε αρχικά στην επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρου Θεοδωράκη για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, ενώ στη συνέχεια απάντησε την ερώτηση του κ. Νικολόπουλου, η οποία αφορά στη διαπλοκή και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Απάντηση Τσίπρα σε Νικολόπουλο για ΜΜΕ και διαπλοκή

Τσίπρας: « - Θα απαντήσω με όρους δημόσιου συμφέροντος. Θεωρώ αδιανόητο για μία κυβέρνηση να συνδέει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με το περιεχόμενο των καναλιών. 

- Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ρυθμίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τότε δημιουργείται μία ομερτά και μία σχέση διαπλοκής.

- Το τρίγωνο της αμαρτίας είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες.
- Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν υγιείς επιχειρηματίες και συνέχιζαν να χρηματοδοτούν ΜΜΕ. 
- Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει πολιτικά κάθε κανάλι. 
- Αν κάποιο κανάλι είναι υγιές δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται
- Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες
- Εχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις. Ολες υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου αλλά καμία δεν το έπραξε. 

- Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων είχαν αρκετή δύναμη να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις.

- Παράδειγμα ο βασικός μέτοχος, απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις, που δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος

- Όταν ανοίγεις μια κόντρα πρέπει να είσαι αποφασισμένος να φτάσεις μέχρι το τέλος, αλλιώς καλύτερα να μην την ανοίξεις καθόλου. 

- Για Στουρνάρα: Στους ανθρώπους που επιτελούν έργο δεν έχουμε διάθεση ρεβανσισμού. Απαιτούμε να είναι συνεπείς στο έργο τους και να τη ρούν την εθνική γραμμή. Ο κ. Στουρνάρας θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί την ορθή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος

- Για εξεταστική: Η εξεταστική δεν γίνεται για να στοχοποιηθούν άνθρωποι αλλά για να αναδειχθούν τα σκοτεινά σημεία

Δείτε όλα όσα είπε στην ομιλία του εδώ

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ