Eυτύχης Βασιλάκης CEO της Aegean: ''Η άρση της αβεβαιότητας θα οδηγήσει σε χρονιά ρεκόρ τον ελληνικό τουρισμό''

Η άρση της αβεβαιότητας, το συντομότερο δυνατόν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ακόμη χρονιά- ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό το 2015.

Αυτό ανέφερε χθες ο επικεφαλής της διοίκησης κ. Ευτύχης Βασιλάκης από το βήμα των γενικών συνελεύσεων των δύο εισηγμένων εταιρειών του ομίλου, της Aegean και της Autohellas, οι επιδόσεις των οποίων πάντως παραμένουν κι εφέτος θετικές.

Ωστόσο, ειδικά για την Aegean, η διοίκηση ενδεχομένως να είχε ακολουθήσει λιγότερο επιθετική πολιτική στο κομμάτι των επενδύσεων για τη διετία 2015- 2016 αν γνώριζε εξαρχής ότι η περίοδος των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της θα ''τραβούσε'' επί μακρόν. Σημειωτέον ότι για εφέτος, o όμιλος Αegean- Olympic Air αυξάνει τις θέσεις στους προορισμούς του κατά 2 εκατομμύρια και προσθέτει επτά νέα αεροσκάφη στις γραμμές του: Από αυτά, τα τρία -καινούρια- παραλαμβάνονται στις αρχές του καλοκαιριού, τον ερχόμενο Ιούνιο, στο πλαίσιο της μεγάλης παραγγελίας που έχει γίνει από τον όμιλο για την αγορά 7 νέων αεροσκαφών Airbus Α320 για τη διετία 2015- 2016. Παράλληλα, και προκειμένου η Aegean να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για την εφετινή θερινή σεζόν, έχει προχωρήσει στη βραχυχρόνια μίσθωση, για ένα χρόνο, τεσσάρων ακόμη αεροσκαφών.

"Ευελπιστούμε ότι η αβεβαιότητα θα αρθεί σύντομα και θα υπάρξει αύξηση της τουριστικής κίνησης κι εφέτος και -γιατί όχι- κι ένα ακόμη ρεκόρ αφίξεων, μετά το 2014", ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Βασιλάκης, χωρίς όμως να αποκλείει και την προοπτική μείωσης των αεροπορικών θέσεων σε κάποιους προορισμούς από τον όμιλο για το χειμερινό του πρόγραμμα, αν η επιβατική κίνηση κινηθεί πτωτικά.

Η διοίκηση του ομίλου επιβεβαίωσε την επιβράδυνση του ρυθμού των κρατήσεων από το εξωτερικό για το εφετινό καλοκαίρι, ειδικά κατά την περίοδο του τελευταίου διμήνου.

Για την έτερη εισηγμένη, την Autohellas, ο αντίκτυπος από την παρατεταμένη αστάθεια έχει να κάνει με το κόστος της χρηματοδότησης: "Για την Autohellas, το κόστος της χρηματοδότησης είναι σημαντικό. Είχε ξεκινήσει μία μικρή βελτίωση προ εξαμήνου, ωστόσο οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει εκ νέου. Θεωρούμε σίγουρο ότι σε περίοδο σταθερότητας, η εταιρεία θα είχε πρόσβαση σε ξένες τράπεζες όχι μόνο για τις αγορές του εξωτερικού, όπου δραστηριοποιείται αλλά και για την ελληνική αγορά", είπε ο κ. Βασιλάκης.

Η διοίκηση ανέφερε ότι, πέραν των βραχυχρόνιων μισθώσεων (rent a car), η αγορά των μακροχρόνιων ενοικιάσεων έχει σταθεροποιηθεί και στόχος για το 2015 είναι να παρουσιάσει η εταιρεία μικρή ανάπτυξη στις εταιρικές μακροχρόνιες ενοικιάσεις. Ο όμιλος έχει αναλάβει την αντιπροσώπευση της Hertz και στην Ουκρανία, "η οποία όμως θεωρούμε ότι θα παρουσιάσει σημαντικές ευκαιρίες μελλοντικά. Υπάρχει ένα θετικό υπόβαθρο για την Autohellas- περαιτέρω διείσδυση στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης, σταθεροποίηση στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων και επέκταση στα Βαλκάνια- και μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα θα κάνουμε μία προσπάθεια για παρουσία σε roadshows σε θεσμικούς του εξωτερικού", ανέφερε ο κ. Βασιλάκης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ