Top Woman η Άντα Κολάου: Είναι η νέα δήμαρχος της Βαρκελώνης & πρώην ''αγανακτισμένη''

Την πρώτη θέση κατέκτησε το ψηφοδέλτιο  της ακτιβίστριας κατά των εξώσεων Άντα Κολάου, η οποία  κατέκτησε την πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω εκείνο του απερχόμενου δημάρχου Χαβιέρ Τρίας, ενός συντηρητικού εθνικιστή.

 

Η 41χρονη Ισπανίδα που έγινε γνωστή από τις κινητοποιήσεις της ενάντια στις εξώσεις των οικογενειών από τα σπίτια τους, βγήκε πρώτη στις τοπικές εκλογές της Κυριακής με τον συνδυασμό της «Η Βαρκελώνη από κοινού», η οποία πρόσκειται στους Podemos, ενώ ενσωμάτωσε και κινήματα της Αριστεράς. Κέρδισε 11 έδρες, ενώ ο απερχόμενος δήμαρχος 10.

Τι υποσχέθηκε στους πολίτες

Τέλος των εξώσεων, μετατροπή των άδειων διαμερισμάτων σε κατοικίες για φτωχούς, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 600 ευρώ και ότι θα πιέσει τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές του φυσικού αερίου, του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος υποσχέθηκε η Κολάου. Επίσης, δήλωσε ότι θα μειώσει τον μισθό του δημάρχου -ο οποίος ανέρχεται σε 143.000 ευρώ τον χρόνο- σε 2.200 ευρώ τον μήνα.

Η νέα δήμαρχος γεννήθηκε όταν δολοφονήθηκε ο τελευταίος Καταλανός αναρχικός από τη δικτατορία του Φράνκο και θυμίζει αυτή την ιστορία σε κάθε ευκαιρία. Αναγκάστηκε να σταματήσει τις σπουδές της για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. Δεν έχει πολιτικό παρελθόν και πολλοί την κατηγόρησαν για «απειρία». Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι την κατηγόρησε για «τρομοκράτη», ενώ άλλοι εκτιμούν ότι είναι «λαϊκίστρια» και «ριζοσπαστική».

Οι Podemos μπορεί να διοικήσουν και τη Μαδρίτη

Το κόμμα Podemos έφτασε την Κυριακή στην τρίτη θέση στις τοπικές εκλογές. Αλλά ειδικά τα ποσοστά του στην Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη είναι εντυπωσιακά. Στην ισπανική πρωτεύουσα, ο συνδυασμός «Ahora Madrid» κέρδισε 20 έδρες (το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 21) και θα μπορούσε να πάρει τη δημαρχία αν συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Επικεφαλής του συνδυασμού βρίσκεται η Μανουέλα Καρμένα, μια «κόκκινη» πρώην δικαστής, 71 ετών, η οποία πολέμησε λυσσαλέα στην προεκλογική της εκστρατεία την δήμαρχο του Λαϊκού Κόμματος, Εσπεράντσα Αγκίρε. Η δικαστής είναι πρώην ακτιβίστρια του κομμουνιστικού κόμματος και ίσως βάλει τέλος σε 24 χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης της πόλης από τη Δεξιά.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ