Θρίλερ στις Βρυξέλλες και κρυφτούλι Τσίπρα με Μέρκελ - Ολάντ: Θα γίνει το ραντεβού;

Μπλόκο στις διαπραγματεύσεις καθώς η Κομισιόν και οι θεσμοί πετούν ξανά το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά ζητώντας ουσιαστικά και νέες προτάσεις που θα περιλαμβάνουν περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις και περισσότερα έσοδα από το ΦΠΑ. 

Αυτό προκύπτει απ' το σημερινό briefing που έκανε ο εκπρ. Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι δεν υπάρχουν εκείνες οι συνθήκες για να υπάρξει σήμερα συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον Ελληνα πρωθυπουργό. 

Σε ότι αφορά ενδεχόμενη συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Τσίπρα παρέπεμψε στους ίδιους τους ηγέτες. 

"Η τεχνική εργασία συνεχίζεται για να γεφυροποιήσουμε τις διαφορετικές θέσεις και να θέσουμε τους όρους για μία ομόφωνη συμφωνία όλων των μελών της Ευρωζώνης", δήλωσε ο κ. Σχοινάς. "Η μπάλα είναι στο έδαφος της ελληνικής κυβέρνησης που θα πρέπει να ανταποκριθεί στις συζητήσεις που έκαναν Γιούνκερ και Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα". 

Όπως είπε ο κ. Σχοινάς ο επίτροπος Μοσκοβισί ενημέρωσε χθες το απόγευμα την ελληνική κυβέρνηση ότι οι τελευταίες προτάσεις δεν αντικατοπτρίζουν τις συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ Γιούνκερ και Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, σε θρίλερ εξελίσσεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 

Μετά τις χθεσινές αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για το κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί ή όχι η τριμερής, νέα φημολογία έρχεται στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση, σύμφωνα με την οποία τέτοιο ραντεβού δεν έχει προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με γαλλική πηγή που επικαλείται το Reuters, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση την Τετάρτη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, του γάλλου προέδρου και της γερμανίδας καγκελαρίου.

«Δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση σε αυτό το στάδιο - θα δούμε τι θα γίνει, όταν φθάσουμε εκεί» δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνουν σχετικά ότι μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει δοθεί απάντηση στη νέα ελληνική πρόταση.

Τι προβλέπει η νέα ελληνική πρόταση
 

1ον) για το νέο ΦΠΑ:
 
- ο μεσαίος συντελεστής θα ανέβει από το 11% που είχε προταθεί,  στο 12%. Στο Brussels Group όμως συζητούσαν ακόμα και για αύξηση στο 13% ή να μετακινηθούν περισσότερα τρόφιμα στο 23%.
 
- ο υπερμειωμένος συντελεστής συζητείται να πάει από το 6% στο 6,5%. 
 
Στόχος είναι επιπλέον έσοδα περίπου 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, δηλαδή από τα 900 εκατ. ευρώ να αυξηθούν στα 1,2-1,3 δισ ευρώ. 

Τα 350 εκατ. ευρώ ακυρώνονται όμως αν διατηρηθεί η έκπτωση 30% του ΦΠΑ στα νησιά. 
 
Αν και δεν καταγράφεται στην πρόταση που δόθηκε στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, η κυβέρνηση αναγκάζεται να εξετάσει κατάργηση της έκπτωσης. Εναλλακτικά, θα απαιτηθούν ισοδύναμα 350 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο, που όμως δεν έχουν βρεθεί.
 
2ον) για το πρωτογενές πλεόνασμα: 

 
Η Αθήνα ανεβάζει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 270 εκατ. ευρώ για το 2015, δηλαδή αντί για 0,6% του ΑΕΠ στο 0,75% και κατά 450 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, δηλαδή από το 1,5% στο 1,75%. Οι δανειστές επιμένουν όμως ακόμη σε πλεόνασμα 1% φέτος και 2% για το 2016. Η πίεση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε μία καταληκτική πρόταση τις επόμενες μέρες ή ώρες, για πλεόνασμα 0,8%-0,9% του ΑΕΠ φέτος και 1,8% το 2016. 
 
3ον)  «Ρήτρα χρέους»:
 
«Κλειδί» για τυχόν συμφωνία  θα αποτελέσει το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν δέχεται (όπως της είχε προταθεί παρασκηνιακά) υποσχετική για συζήτηση του θέματος στο μέλλον (πχ από Σεπτέμβριο) αλλά δέσμευση των δανειστών «πώς και πότε θα κλείσει το θέμα». Επί του παρόντος πάντως, οι δανειστές δεν έχουν φέρει επισήμως στο τραπέζι σχέδιο για το ελληνικό χρέος. 
 
Όσον αφορά στο χρηματοδοτικό "κενό" του 2016, η Αθήνα υποστηρίζει ότι μπορεί να καλυφθεί με περίπου 29 δισ ευρώ από τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ, τα κέρδη του Ευρωσυστήματος, τη μετακύλιση της πληρωμής τόκων, την καταβολή εκκρεμών δόσεων, την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.  
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ