Βρυξέλλες: Ραγδαίες εξελίξεις - Ξαφνικά αισιοδοξία με δηλώσεις βελτίωσης κλίματος από όλες τις πλευρές

O Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συναντήθηκε με τον Ζ. Κ.λ. Γιούνκερ.

 

Δείτε φωτογραφίες από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Δείτε φωτογραφίες με τον Πρωθυπουργό και την συμμετοχή του στην Σύνοδο

 

22:04
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου στις Βρυξέλλες. Σε λίγο αναμένεται να ξεκινήσει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

 

 

10:00 

O Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συναντήθηκε με τον Ζ. Κ.λ. Γιούνκερ.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο.

 

21:22 Handelsblatt: Μεγάλο χάσμα Μέρκελ - Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα
Για «μεγάλο χάσμα Μέρκελ και Σόιμπλε» κάνει λόγο σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και αναφέρεται στους χειρισμούς της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σχετικά με την ελληνική υπόθεση.
Το άρθρο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για την Μέρκελ το ελληνικό ζήτημα έχει γίνει υπόθεση αρχηγών, ότι κάνει υποχωρήσεις πιέζοντας χρονικά, ότι θέλει να διαπραγματευτεί περαιτέρω στις Βρυξέλλες και ότι ο ανυποχώρητος Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει εκτός.
Στο άρθρο επισημαίνεται χαρακτηριστικά η σκληρή θέση του Β. Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα, ο οποίος «παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις ελληνικές αξιώσεις» και που αναφέρεται συχνά χωρίς ενδοιασμούς για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Λέγεται ότι τυχαία έμαθε για την συνάντηση με τους δανειστές στο Βερολίνο, στην οποία δεν είχε κληθεί.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με την Handelsblatt η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να μην συμμερίζεται την σκληρή στάση του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα, την οποία θέλει να κρατήσει με κάθε τίμημα στην Ευρωζώνη.

 

21:16 Κερέ: Δεν είναι ταμπού το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τέτοια αναδιάρθρωση από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών.
Σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα La Croix και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κερέ δήλωσε: «Το ζήτημα (της αναδιάρθρωσης του χρέους) δεν είναι ταμπού, καθώς το ελληνικό χρέος έχει ήδη αναδιαρθρωθεί για τις ιδιωτικές τράπεζες. Όσον αφορά τους δημόσιους πιστωτές, έχουν ήδη συμφωνήσει σε σημαντικές προσαρμογές σχετικά με την επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα το βάρος του ελληνικού χρέους να είναι τώρα σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας ή της Ισπανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ».

20:55 Παράταση της δανειακής σύμβασης ζητεί η Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές
Την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννέα μήνες ζητά η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως μεταδίδει η αντακρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας.
Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.
Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.

 

20:49 Ντέισελμπλουμ: Δυνατή μία συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας
Δυνατή εξακολουθεί να είναι μία συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως εκτίμησε κ. Ντέισελμπλουμ, μένουν μόνο μερικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά πρέπει να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες από τα θεσμικά όργανα, πριν πραγματοποιηθεί το Eurogroup.
Ερωτηθείς για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει μία συζήτηση για το μέλλον, αν δεν συμφωνηθεί τι πρέπει να γίνει σήμερα.

 

20:19 Bελτίωση του κλίματος στις Βρυξέλλες
Τις τελευταίες ώρες καταγράφεται μια βελτίωση του κλίματος στις Βρυξέλλες, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για την αποψινή συνάντηση, μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο Νίκος Μπέλλος. Ελληνική κυβερνητική πηγή εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις επαφές και συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία

 
20:19 Τις τελευταίες ώρες καταγράφεται μια βελτίωση του κλίματος στις Βρυξέλλες, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για την αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, μεταδίδει από τη βελγική πρωτεύουσα ο ανταποκριτής της Ναυτεμπορικής Νίκος Μπέλλος. 
Ελληνική κυβερνητική πηγή εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετα τις επαφές και συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία.
 
 
20:15 Η γερμανική κυβέρνηση θα αποδεχτεί συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα μόνο εφόσον έχει εγκριθεί από τους τρεις θεσμούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας. 

20:02 Κυβερνητικές πηγές: Παραμένουν οι διαφωνίες για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.
Η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της, ανέφεραν οι ίδιες πηγές

 

20:00 Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί απόψε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες, έκανε γνωστό η κυβέρνηση της Γερμανίας.

 

19:27 Bloomberg: «Τμηματική» συμφωνία με Ελλάδα εξετάζει η Μέρκελ
Το ενδεχόμενο «τμηματικής» συμφωνίας με την Ελλάδα εξετάζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με γερμανικές πηγές τις οποίες επικαλείται, η κ. Μέρκελ θα μπορούσε να ικανοποιηθεί και με μια δέσμευση της Ελλάδας να προχωρήσει σε έστω και μια μεταρρύθμιση από αυτές που ζητούν οι πιστωτές, για να ξεκλειδώσει ένα μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας.  
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ενώ στον κ. Τσίπρα θα μπορούσε να δοθεί περιθώριο έως τον επόμενο χρόνο για να προχωρήσει σε αλλαγές, θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον μία μεγάλη μεταρρύθμιση ώστε να αρχίσει να εκταμιεύεται η βοήθεια. Πάντως καμία από τις πηγές δεν διευκρίνισε ποια είναι η επιθυμητή μεταρρύθμιση.
«Για να πειστούν οι πιστωτές ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη, ο Τσίπρας πρέπει να προχωρήσει σε απτές δράσεις, καταθέτοντας νομοσχέδια στην ελληνική Βουλή» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως εάν η Αθήνα κινηθεί γρήγορα, τότε η εκταμίευση των χρημάτων θα μπορούσε να γίνει στις αρχές Ιουλίου.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, πρόκειται για δηλώσεις οι οποίες υποδηλώνουν την περαιτέρω ευελιξία της Γερμανίας προς την Ελλάδα. 

 

19:22 Moσκοβισί: Μια συμφωνία με την Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ
Bρυξέλλες
Του Νίκου Μπέλλου
Μια συμφωνία με την Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, δήλωσε πριν από λίγο στο Γαλλικό Προακτορειο Ειδήσεων ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη γιατί πρόκειται για το πρόσωπο που χειρίζεται το ελληνικό ζήτημα τις τελευταίες μέρες στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

19:13 Διεκόπη το εξαήμερο πτωτικό σερί των ευρωαγορών
Με τον καλύτερο τρόπο διέκοψαν το εξαήμερο πτωτικό σερί τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες, κλείνοντας σήμερα με σημαντικά κέρδη, εν όψει της σημερινής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, η οποία πιθανότατα να δώσει κάποια σημάδια για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

19:02 Είναι γεγονός ότι στο μεταξύ η Κυβέρνηση δια του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο κύριος μέτοχος του OΟΛΠ Α.Ε., μετέβαλε τις προγραμματικές της θέσεις επί του θέματος της ιδιωτικοποίησης του OΛΠ Α.Ε., επί του οποίου η θέση μου διαχρονικά ήταν και είναι σαφής: Τα λιμάνια μετοχικά τελούν υπό την πλειοψηφία του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης και επιχειρησιακά μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης δίδονται σε πολλούς διαχειριστές και χρήστες. Με βάση τις αρχές της ανταγωνιστικότητας, της διαφάνειας, της παραγωγικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος στήριζα και στηρίζω το πρότυπο του ευρωπαϊκού λιμενικού συστήματος.

Αντιλαμβάνομαι τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και τις προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης από την Κυβέρνηση. Οι θέσεις μου όμως για τη λιμενική βιομηχανία και τον OΛΠ Α.Ε. είναι αμετάβλητες, αφού μόνο αυτές διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, τους εργαζόμενους στα λιμάνια και οδηγούν σε δρόμους ανάπτυξης τον τόπο.

Εάν παρόλα αυτά η Κυβέρνηση εμμένει στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ ΟΛΠ Α.Ε. σε ιδιώτες, αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση θα παρακαλούσα να ενημερώσετε το μέτοχο της πλειοψηφίας, ότι δεν προτίθεμαι να παραμείνω στις θέσεις που σήμερα κατέχω. Είναι αυτονόητο ότι μέχρι την κατά το Καταστατικό του ΟΛΠ Α.Ε. εφαρμογή των διατάξεων για τον ορισμό Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου θα παραμείνω στη θέση μου».

19:02

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ