Τα "έσπασαν" στις Βρυξέλλες: Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία, διακοπή των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες  από τις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσβλέπει στο Eurogroup της Πέμπτης για την επανέναρξη των διαπαραγματεύσεων που διεκόπησαν ξαφνικά 45 λεπτά μετά την επανέναρξή τους.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών που ξεκίνησαν το Σάββατο στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να σημειώνει ότι παραμένουν «σημαντικά χάσματα». Σύμφωνα με πληροφορίες σε λίγη ώρα αναμένεται σχετική δήλωση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Λίγη ώρα νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές διεμήνυσαν ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις μέσω του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αποκάλυψαν οτι το ΔΝΤ επιμένει, μεταξύ άλλων, σε περικοπές συντάξεων. Ανέφεραν ακόμη ότι η ελληνική αντιπροσωπεία, που ήταν στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι προτάσεις αυτές, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Παράλληλα, τόνισαν ότι δεν θα γίνει δεκτό κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το πείραμα αρκετά κράτησε». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ. Μέτρα που, όπως αναφέρουν οι πηγές του Μαξίμου, αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, κατέληξαν. 

Όπως δήλωσε και επρόσωπος της Κομισιόν: "Υπάρχει μία σημαντική διαφορά μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των απαιτήσεων της Επιτροπής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης των 0,5-1 μονάδων του ΑΕΠ ή το ισοδύναμό του 2 δις. μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup. Ο Πρόερος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στην ελληνική πλευρά και με την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, μπορεί να βρεθεί λύση πριν από το τέλος του μήνα". 

Την ώρα που έβγαινε από το κτίριο της Κομισιόν, ο Νίκος Παππάς ρωτήθηκε από τον Πίτερ Σπίγκελ, των Financial Times, για το αν η σύντομη διάρκεια της συνάντησης είναι κακό σημάδι και ο υπουργός απάντησε «Θα δούμε» και χαμογέλασε.

Γκάμπριελ: Η υπομονή με την Ελλάδα εξαντλείται - Η διαδικασία μοιάζει γελοία

Συνεχείς πιέσεις ασκούνται στη χώρα μας, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Η υπομονή με την Ελλάδα εξαντλείται, δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην εφημερίδα Bild.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και επίσης να τους κρατήσουμε μέσα στο ευρώ. Όμως εξαντλείται όχι μόνον ο χρόνος, αλλά και η υπομονή σε όλη την Ευρώπη. Παντού στην Ευρώπη, αυξάνεται το αίσθημα ότι φθάνει πια» πρόσθεσε ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Σημείωσε μάλιστα ότι «η σκιά μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη διαγράφεται ολοένα και σαφέστερα».

Πρόσθεσε ότι «οι επανειλημμένες φαινομενικά τελευταίες απόπειρες για να επιτευχθεί μια συμφωνία αρχίζουν να κάνουν την όλη διαδικασία να μοιάζει γελοία. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι η ελληνική κυβέρνηση υπεκφεύγει». Διατυπώνοντας έντονες επικρίσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης, συμπλήρωσε: «Αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, η υπομονή πολλών στην Ευρώπη μπορεί να εξαντληθεί. Δεν θα αφήσουμε τους Γερμανούς εργάτες και τις οικογένειές τους να πληρώσουν για τις υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις μιας εν μέρει κομμουνιστικής κυβέρνησης».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ