Live: οι εξελίξεις για τη συμφωνία - Παππάς στο CNN: Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς

Έκτακτη Σύνοδο για την Ελλάδα συγκαλεί τη Δευτέρα ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτν Τουσκ, μετά τις άκαρπες διαβουλεύσεις στο Eurogroup του Λουξεμβούργου. 

Για «θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία» κάνει λόγο το Μαξίμου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ».

Όλες οι εξελίξεις από το Eirinika.gr

21: 13  Παππάς στο CNN: Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς
Η ΕΚΤ ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της χώρας. Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Με αυτήν τη δήλωση σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς στο CNN την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του ELA

Σε δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου, πέραν της δήλωσης του κ. Παππά, τονίζεται ότι στελέχη της ΕΚΤ δεν θέλησαν να αποκαλύψουν το ακριβές ύψος της αύξησης που αποφασίστηκε σήμερα, μετά από τηλεδιάσκεψη, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται το «δράμα» που βιώνουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με συνεχείς εκροές καταθέσεων.

21: 09   Dallara: Ένα Grexit θα έπληττε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης και θα μετέφερε την πίεση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, σημειών

Οι επενδυτές είναι πολύ αισιόδοξοι για τις συνέπειες ενός πιθανού Grexit, το οποίο όμως θα μπορούσε να μετατραπεί σε λουτρό αίματος, αναφέρει ο Charles Dallara, αντιπρόεδρος του Partners Group.

Σύμφωνα με το CNBC, o Dallara, o οποίος έχει λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις Αθήνας - δανειστών, ως επικεφαλής του ΙΙF από το 1993 έως το 2013, δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο μίας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αφού όπως σημειώνει οι αγορές φαίνεται να είναι απροετοίμαστες για μία ελληνική χρεοκοπία, πράγμα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε λουτρό αίματος γι αυτές.

Ένα τέτοιο γεγονός (Grexit) θα έπληττε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης και θα μετέφερε την πίεση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, σημειώνει.

«Καθώς κοιτάζω στην Ευρώπη, βλέπω πολλές ελκυστικές εταιρείες (για επένδυση) αλλά με την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, δεν μπορείς απλά να πιστεύεις ότι η Ελλάδα θα αφήσει (σε περίπτωση Grexit) τα πάντα στην θέση τους», τονίζει ο Dallara.

19:51 Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τους Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντέισεμπλουμ είχε το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόνλαντ Τουσκ. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επικοινώνησε με τους επικεφαλής της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, της Κομισιόν και του Eurogroup προκειμένου να εξετάσουν το ελληνικό ζήτημα.«Προετοιμάσαμε τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

19:46 Συλλαλητήριο στήριξης του ελληνικού λαού διοργανώνουν την Κυριακή στη Βιέννη. Το προσκλητήριο απευθύνουν δεκάδες αυστριακοί φορείς και οργανώσεις, με συμμετοχή του Κοινωνικοπολιτιστικού Συλλόγου της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης και Περιχώρων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό (20-27 Ιουνίου).

«Στην Ελλάδα κρίνεται αν στην Ευρώπη υπάρχει εναλλακτική επιλογή στην πολιτική φτωχοποίησης και αποδόμησης της Δημοκρατίας, καθώς η Ευρωομάδα και οι θεσμοί ζητούν τη συνέχιση των κοινωνικών περικοπών, ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όμως οι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν αντέχουν πλέον και ζητούν μια πραγματική αλλαγή πορείας» τονίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα.

19: 02 Δεν έγινε καμία συζήτηση για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

19: 00 Γιούνκερ: ''Δεν καταλαβαίνω τον Τσίπρα - Η εμπιστοσύνη που του έδειξα δεν ανταποδόθηκε''

«Φαίνεται πως οι Έλληνες πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη που μπορεί να βγάλει ένα λαγό από το καπέλο στο τέλος. Δεν είναι όμως έτσι», επισημαίνει ο επικεφαλής της Κομισιόν χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο Grexit και προσθέτει: «Δεν καταλαβαίνω τονΑλέξη Τσίπρα...Η εμπιστοσύνη που του έδειξα δεν ανταποδόθηκε ισομερώς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Κομισιόν  σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, προδημοσίευση της οποίας έχει αναρτηθεί στην  ηλεκτρονική του ιστοσελίδα.

«Αντί να κάνει παράπονα στην Κομισιόν», συνεχίζει ο Γιούνκερ, «θα έπρεπε να πει στους Έλληνες ότι η Ευρωπαική Επιτροπή του προσέφερε ένα επενδυτικό πακέτο, ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τα έτη 2015 - 2020». 
 
«Αν ήμουν Έλληνας πρωθυπουργός, θα το πουλούσα αυτό ως επιτυχία", υποστήριξε ο επικεφαλής της Κομισιόν  προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν άκουσε κάτι τέτοιο από τον Αλέξη Τσίπρα . Ο Γιούνκερ τόνισε επίσης ότι είναι ακατανόητη η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους υπογραμμίζοντας πως, στην Αθήνα οι προσπάθειες του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη συμβιβασμού έχουν πολλές φορές παρεξηγηθεί.

19: 10 Ο Φλαμπουράρης περιγράφει στο Bloomberg τις προϋποθέσεις συμφωνίας
Τις προσθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας, αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, συνομιλώντας με το Bloomberg.

Η εκτίμησή του ήταν αισιόδοξη, καθώς προεξόφλησε ότι η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα θα είναι θετική για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της, θα οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε θετική κατάληξη στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου» είπε ο κ. Φλαμπουράρης.

Ως προϋπόθεση για συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, ο υπουργός Επικρατείας θέτει να υπάρξει «σαφής αναφορά στην εκκίνηση των συζητήσεων, με σκοπό την απομείωση του ελληνικού χρέους καθώς και σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα, που θα είναι αρκετά μεγάλο ώστε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας».

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα «δεν αποδέχεται νέες περικοπές στις συντάξεις, ωστόσο, εξετάζει τη μείωση του αριθμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων».

Τέλος, διαβεβαιώνει πως η Αθήνα «δεν επεξεργάζεται Plan B, διότι είναι βέβαιη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία».

Αναφερόμενος στην κόντρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και στελεχών της κυβέρνησης κατά του διοικητή της ΤτΕ, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι «η Ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει κινήσεις για την απομάκρυνση του κ. Γιάννη Στουρνάρα από την θέση του» καθώς «τέτοιες αψιμαχίες δεν ανήκουν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης». Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει πως «συμπεριφορές που δεν συνάδουν προς τους αντίστοιχους θεσμικούς ρόλους, δεν μπορεί παρά να καταγράφονται».

19: 06 Το κρίσιμο τηλεφώνημα Μέρκελ – Ολάντ για την Ελλάδα - Τι συμφώνησαν 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος έκαναν «μια επισκόπηση της κατάστασης» αναφορικά με την ελληνική κρίση, όπως αποκάλυψε πηγή στο περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης, διάρκειας μερικών λεπτών, οι δύο ηγέτες επισήμαναν ότι «οι τρεις επόμενες ημέρες, ως την έκτακτη σύνοδο της Δευτέρας, πρέπει να αξιοποιηθούν για να υπάρξει πρόοδος για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο Ολάντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μπρατισλάβα για μια σύνοδο κρατών της περιοχής στην οποία είχε προσκληθεί, ζήτησε να «γίνει ό,τι είναι δυνατόν» προκειμένου να υπάρξει ένας «συμβιβασμός», προειδοποιώντας εναντίον της πιθανότητας μιας νέας «αποτυχίας» των διαπραγματεύσεων.

16: 57 Κοέλιο: Δεν μας ανησυχεί ένα Grexit

Η "ικανότητα αντίστασης" της ευρωζώνης επιτρέπει στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία να παρακολουθούν τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα χωρίς να "είναι απελπισμένες και ανήσυχες", όπως ήταν στην αρχή της κρίσης του χρέους, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

"Η ευρωζώνη επιδεικνύει σήμερα μια ικανότητα αντίστασης πολύ πιο σημαντική. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν είναι απελπισμένες και ανήσυχες, δεν αγωνιούν για το πόσο χρόνο θα πάρει πριν ζητήσουν εξωτερική βοήθεια σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι κίνδυνοι αναφορικά με την Ελλάδα", δήλωσε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός.

16: 54 Ρούτε: Κανείς δεν θέλει μία ελληνική χρεοκοπία
Κανείς δεν θέλει μία ελληνική χρεοκοπία, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Ολλανδός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι κανείς δεν θέλει μία ελληνική χρεοκοπία. Όμως, συνέχισε, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας.
«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, εάν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε.

14: 47 Βερολίνο: Της Συνόδου πρέπει να προηγηθεί συμφωνία Ελλάδας - θεσμών
Τη λύπη του που «δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί πρόοδος κατά το χθεσινό Eurogroup» εξέφρασε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας όμως ότι «δεν είναι ακόμη πολύ αργά» και εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα υπάρξει συμφωνία».

Επανέλαβε ότι εξακολουθεί να ισχύει ότι η Γερμανία θέλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά ισχύει και η αρχή «αλληλεγγύη έναντι πρότασης και εφαρμογής μέτρων».

Αναφερόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί πεδίο λήψης αποφάσεων για το ελληνικό θέμα εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη βάση για απόφαση και τόνισε ότι θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς, η οποία θα τεθεί στο Eurogroup. Όπως σημείωσε, χωρίς συμφωνία, η Σύνοδος μπορεί να είναι μόνο συμβουλευτική συνάντηση κορυφής.

Σε ερώτηση πόσο μακριά βρίσκονται οι θέσεις των δύο πλευρών, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών και εξήγησε ότι το ζήτημα είναι τα μέτρα να έχουν την επιθυμητή διαρθρωτική και δημοσιονομική επίδραση.

 

13:42 Νέα πρωτοβουλία Ολάντ - Γιούνκερ
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σήμερα πως ο κ. Γιούνκερ είχε το πρωί επικοινωνία για την Ελλάδα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μάρκ Ρούτε, ενώ εντός της ημέρας και το σαββατοκύριακο θα έχει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

12: 53 Δηλώσεις Τσίπρα στην Αγ. Πετρούπολη
«Βασικό χαρακτηριστικό του ελληνισμού είναι ότι όταν έχουμε στόχο, ξεπερνάμε και τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι έχει το δίκιο με το μέρος του», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε ομογενείς στην Αγ. Πετρούπολη.

12:47 «Παράθυρο» για χορήγηση βοήθειας από τη Μόσχα

Η Ρωσία προτίθεται να εξετάσει το θέμα της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο Ντβόρκοβιτς είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η Ρωσία υποστηρίξει οποιαδήποτε λύση για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους που προτείνεται από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Τα πιο σημαντικά ζητήματα για μας είναι τα σχέδια επενδύσεων και οι εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα. Αν ζητηθεί οικονομική υποστήριξη, θα εξετάσουμε το θέμα αυτό», ανέφερε.

12:06 Π. Καμμένος: Πάμε προς λύση τη Δευτέρα

Την εκτίμηση ότι «πάμε προς λύση τη Δευτέρα», εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρώπη και το ευρώ».
Επανέλαβε πάντως πως η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει. «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω για να εξαθλιώσουν τον ελληνικό λαό και εμείς να παραμείνουμε στην καρέκλα μας», είπε.

11:52 Σαπέν: Νέο Eurogroup πριν τη Σύνοδο Κορυφής
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν ξανά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

«Μία Σύνοδος Κορυφής, όπως αυτή, προετοιμάζεται από τους υπουργούς Οικονομικών, επομένως θα συνεδριάσει το Eurogroup για να την προετοιμάσει», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

11:50 Ολάντ: Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συζητήσεις, η συμβιβαστική συμφωνία πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες της Ε.Ε.

11:01 Το Bερολίνο θα διαπρατευτεί με την Αθήνα «μέχρι την τελευταία στιγμή», αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Πέτερ Αλτμάιερ, διευθυντής της γερμανικής καγκελαρίας στο δίκτυο Inforadio, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας για την ελληνική κρίση χρέους είναι δυνατή.
Ο κ. Αλτμάιερ ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει «οι άνθρωποι στην Ελλάδα να βρεθούν σε δυσχερή θέση επειδή η κυβέρνησή τους δεν κατανόησε εγκαίρως ότι ο χρόνος τελειώνει».

10:58  Γκρέγκορ Γκίζι στο DLF

Εκτενή συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF παραχώρησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι και επεσήμανε τους σοβαρούς κινδύνους ενός Grexit για τη Γερμανία. «Θα πρέπει να σκεφθούμε το εξής: εάν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, πάνω από όλα θα υποφέρει η χώρα μας. Είμαστε πρωταθλητές στις εξαγωγές. Με το δικό μας γερμανικό νόμισμα θα ήμασταν πολύ πιο ακριβοί. Μπορούμε να αντέξουμε κάτι τέτοιο; Αυτό που λέω είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος», τόνισε.

10:28  Ανήσυχος για το ελληνικό ζήτημα ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος

 Την ανησυχία του για το ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, προσερχόμενος πριν από λίγο στη σύνοδο του Ecofin στο Λουξεμβούργο. «Είμαι ανήσυχος. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Μας έχουν μείνει λίγες μέρες», ανέφερε.

09:36 AFP: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να συζητήσει πιθανή αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η έκτακτη συνεδρίαση, που οργανώθηκε τηλεφωνικά, είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι.

Την Τετάρτη, η ΕΚΤ αύξησε κατά 1,1 δισ. ευρώ το πλαφόν χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, στα 84,1 δισ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ