Α. Τσίπρας μετά την συνάντηση με Πούτιν: ''Το πρόβλημα μας είναι Ευρωπαϊκό''

Επίθεση στην «εμμονή της ΕΕ σε αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας», εξαπέλυσε από την Αγ. Πετρούπολη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα ευρωπαϊκό, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη. 

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δυο πολιτικοί αναφέρθηκαν στην σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

«Υπάρχουν μπροστά μας δυνατότητες και προκλήσεις που πρέπει να λάβουμε από κοινού. Υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, ένας από αυτούς είναι το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016, και η δυνατότητα που έχουμε από τώρα μέχρι την επόμενη διακυβερνητική συνάντηση που θα γίνει τον Νοέμβριο να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας και να δούμε σε κάθε επιμέρους τομέα πώς θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε για την ανάπτυξη των σχέσεων μας» ανέφερε κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός.

«Ζούμε σε εποχή γεμάτη προκλήσεις, και νομίζω ότι η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις αποτελεσματικότερα και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο για ευημερία των λαών μας, την οικονομική ανάπτυξη, τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Σημαντικό εταίρο για τη Ρωσία στην Ευρώπη χαρακτήρισε την Ελλάδα από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο όγκος κοινού εμπορίου μειώθηκε κατά 40% και μίλησε για πρόγραμμα κοινών δράσεων το 2015-2016, το οποίο, όπως είπε, «είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε στην πράξη», και την ελπίδα στη σημερινή συνάντηση να ετοιμαστεί κάποιο έγγραφο συμφωνίας, και αναφέρθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι υπουργοί, Π. Λαφαζάνης, Γ.Σταθάκης, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχος, και ο Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στη στη ρώσική αντιπροσωπεία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Μετά την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Βρισκόμαστε εν μέσω φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε για να φθάσουμε σε ασφαλή λιμάνια» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και εξαπέλυσε επίθεση στις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είμαστε, θα πρέπει να βρει τρόπο να στηρίξει τις νομοθετημένες της αρχές: αλληλεγγύη, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη. Εμμένοντας σε πολιτικές λιτότητας και πολιτικές που βλάπτουν την κοινωνική συνοχή, που επιδεινώνουν την ύφεση, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον», δήλωσε, κατά την ομιλία του.

Την δήλωσή του αυτή επικρότησε ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά, συμφώνησε ότι το πρόβλημα είναι των πιστωτών και όχι της Ελλάδας.

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκαν στην σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας των δυο χωρών αλλά και την οικονομική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

«Κοινός στόχος είναι η ευημερία των δυο λαών» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό εταίρο για την Ρωσία στην Ευρώπη.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Καποδίστρια στην Αγία Πετρούπολη, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ομογενείς. Απευθυνόμενος σε αυτούς δήλωσε: «Οι ομογενείς έχουν στην καρδιά και το μυαλό τους την Ελλάδα, πολλές φορές πιο έντονα, από ό, τι την έχουμε εμείς που μένουμε στην Ελλάδα.

Θέλω να σας υποσχεθώ, όπως και στη Μόσχα όταν σας συνάντησα, ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα περίοδο στις Ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Και θεωρούμε εσάς, που ζείτε στη Ρωσική Ομοσπονδία, τους σημαντικότερους πρεσβευτές της πατρίδας μας, εδώ.

Τέλος, θέλω να σας πω ότι η Ελλάδα δίνει μια σπουδαία και γενναία μάχη, αυτές τις ημέρες και τους τελευταίους μήνες. Έχει περάσει και περνάει ακόμη μια μεγάλη οικονομική κρίση και μεγάλες δυσκολίες. Αλλά, εσείς γνωρίζετε πολύ καλά από δυσκολίες, τις οποίες ξεπεράσατε και καταφέρατε να σταθείτε στα πόδια σας.

Είναι βασικό χαρακτηριστικό του Ελληνισμού, όταν έχουμε στόχο, όταν έχουμε αξίες, όταν έχουμε στοχοπροσήλωση και τις μεγαλύτερες δυσκολίες τις ξεπερνάμε.

Είναι σημαντικό κάποιος να γνωρίζει και να αντλεί δύναμη από το γεγονός ότι έχει το δίκιο με το μέρος του. Γι' αυτό και στόχος αυτής της προσπάθειας- δεν είναι προσπάθεια μιας κυβέρνησης αλλά όλου του ελληνικού λαού και όλου του Ελληνισμού- είναι να ξανακάνουμε την πατρίδα μας μια κυρίαρχη χώρα και το λαό να έχει ψηλά το κεφάλι και να ζει με αξιοπρέπεια. Εσείς να είστε περήφανοι που είστε Έλληνες».

Παράλληλα σε εκτενή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το διαβόητο Grexit δεν μπορεί να είναι επιλογή ούτε για τους Έλληνες ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποτελούσε την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ