Γιούνκερ: ''Ανοιξε ο δρόμος για τελική συμφωνία ως την Παρασκευή - Νέο Εurogroup Τετάρτη''

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συγκαλείται εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να συζητήσει για την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των 19 κρατών μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
 

Η συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα πραγματοποιηθεί την προηγουμένη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι συγκάλεσε την αποψινή σύνοδο για να δώσει νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν «βαλτώσει» για αρκετό καιρό.

Χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση ως ένα «ουσιαστικό βήμα» και συμπλήρωσε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει κάθε διάθεση να συνεχίσει να συνεργάζεται» για να επέλθει η συμφωνία.

Την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε
Η ελληνική πρόταση είναι ένα πρώτο βήμα, είπε ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι θέλουμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μπορεί να παρουσιαστεί την Τετάρτη το βράδυ στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα μείζον βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», κάτι που ζητούσαν οι θεσμοί.
Εξέφρασε την αισιοδοξία του πως στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης θα υπάρξει αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να τοποθετηθεί σε ερώτηση για το σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λέγοντας πως «δεν είναι η ώρα να το συζητήσουμε».

Υπενθύμισε, επίσης, πως στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γινόταν λόγος για ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Χρήματα που όπως είπε, θα δοθούν στην πραγματική οικονομία και θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ότι «προχωράμε προς μια συμφωνία» για την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι απομένει ακόμη δουλειά να γίνει. 
Ανάλογη δήλωση έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι ο χρόνος πιέζει.
«Πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες. Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει», δήλωσε και η Κριστίν Λαγκάρντ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ