Live: Ξημερώματα Παρασκευής Μέρκελ - Ολάντ: ''Η λύση στο ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup του Σαββάτου''

Τα ξημερώματα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τις Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να μην κάνει δηλώσεις κατά την αποχώρησή του. Αντίθετα, η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισαν το Eurogroup του Σαββάτου ιδιαίτερα κρίσιμο για την επίτευξη συμφωνίας.

 

 

06: 21 Μέρκελ: Η συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο θα πρέπει να είναι αποφασιστική

Συμφωνήσαμε να εργασθούμε και ελπίζουμε οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup του Σαββάτου να έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν σε συμπεράσματα δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο χρόνος πιέζει και το Σάββατο η συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να είναι αποφασιστική και να βρεθεί μια τελική λύση, ανέφερε η Μέρκελ.

Eμείς επιθυμούμε οι υπουργοί Οικονομικών μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια να ανταποκριθούν. Υπάρχει βούληση και πρόθεση να υποστηρίξουμε την Ελλάδα για να βρεθεί λύση, είπε η Μέρκελ.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό αποφασίσθηκε να γίνει ανακατανομή 60.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ιταλία και στην Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

 

06: 20 Ολάντ: Ζωτικής σημασίας το Eurogroup του Σαββάτου

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με την Ελλάδα και τόνισε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου θα είναι «ζωτικής σημασίας» διότι στενεύουν τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης.

Είμαστε Ένωση και δεν μπορούμε να αφήσουμε την κάθε χώρα στην τύχη της δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων, στην μακρά συζήτηση που διήρκεσε μετά το δείπνο των ηγετών της Ε.Ε., ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις στιγμές έντασης μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το ρόλο που έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ακούσαμε τι προσδοκούν Μάλτα, Ιταλία, Ελλάδα για το θέμα της μετανάστευσης, ακόμα και η Ουγγαρία για την μετανάστευση που αντιμετωπίζει από τα Βαλκάνια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε ότι προτάθηκε η μέθοδος των ποσοστώσεων για τα κράτη μέλη. «Είπαμε ότι πρέπει να αναληφθούν δεσμεύσεις από κάθε χώρα, αλλά υπήρχαν και κάποιες που ήταν ουδέτερες».

Το θέμα των 40.000 + 20.000 προσφύγων είναι πολύ σοβαρό είπε ο Γάλλος πρόεδρος, δεδομένου ότι άπτεται ανθρώπινων ζωών.

22:47 Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι η μοναδική διέξοδος, υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Όπως εξηγεί ο Έλληνας βουλευτής, το πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ για την διετία 2015 – 2016 θα επιτείνει τον αποπληθωρισμό και θα επαναφέρει την ελληνική οικονομία στην ύφεση. «Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να λάβει σκληρά μέτρα, χωρίς καμία πιθανότητα ουσιώδους ελάφρυνσης του χρέους ή κάποιου σημαντικού επενδυτικού προγράμματος» εξηγεί, τονίζοντας ότι οι θεσμοί επαναλαμβάνουν τα λάθη του 2010. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η συμπεριφορά τον Ευρωπαίων δανειστών δεν προκαλεί καμία έκπληξη, καθώς θεωρούν ηλιθιωδώς ότι η λιτότητα λειτουργεί.
 
21:49 Ο Ντόναλντ Τουσκ διαμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι το «παιχνίδι τελείωσε», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης.
 
21:45 ΜΝΙ: Ο Τσίπρας κατήγγειλε ότι συγκεκριμένοι κύκλοι δεν θέλουν συμφωνία – H Eλλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και επενδύσεις – Οι προτάσεις της Ελλάδας είναι ισορροπημένες - Μπορούμε να προβούμε σε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό από τον Σεπτέμβριο.
 
21:43 Ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι απαιτείται μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, μεταδίδει το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI.

21:09 Reuters: Καμία έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων για την Ελλάδα έως το Σάββατο
Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει καμία έκτακτη συνάντηση για την Ελλάδα έως το Σάββατο εξέφρασε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα ή αύριο, Παρασκευή.
«Όλες οι εξελίξεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, όπου Ελλάδα και θεσμοί θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία» επισημαίνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Παράλληλα, εξήγησε, ότι η συζήτηση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
Η ίδια πηγή σημειώνει ότι ο Γερούν Ντέισεμπλουμ, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στη Σύνοδο Κορυφής, υποστήριξε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι ανεπαρκής.

21:03 Σχεδόν δύο ώρες διήρκεσε η συζήτηση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα ή αύριο, Παρασκευή. «Όλες οι εξελίξεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, όπου Ελλάδα και θεσμοί θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία» επισημαίνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Παράλληλα, η ίδια πηγή σημειώνει ότι ο J. Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στη Σύνοδο Κορυφής, υποστήριξε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι ανεπαρκής.

20:00 Σουλτς: Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Πρέπει να συνδυάσει την πολιτική που υποσχέθηκε προεκλογικά, με τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί στους πιστωτές και με τους συμβιβασμούς που πρέπει να κάνει για να υπάρξει λύση. Ο κ. Γιούνκερ παίζει τον ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή. Και εκείνος είναι έτοιμος να εργαστεί μέχρι την τελευταία στιγμή για έναν συμβιβασμό.

 

19:54 Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και θεσμών παραμένουν σε μία σειρά θεμάτων, αναφέρει το ανακοινωθέν του Eurogroup, στον απόηχο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

«Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν το άνοιγμα των αγορών την επόμενη Δευτέρα» είπε η Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στους ηγέτες και πολιτικούς αρχηγούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συνεδρίασαν, ως είθισται, πριν την Σύνοδο Κορυφής.

19:39 Το ζήτημα της Ελλάδας και όχι της Μεγάλης Βρετανίας θα εξεταστεί στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδας, αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Το δείπνο υποτίθεται ότι θα αφορούσε τη Βρετανία. Όμως, τελικά θα έχουμε την Ελλάδα για δείπνο και την Βρετανία για επιδόρπιο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Κομισιόν. Σημειώνεται ότι το δείπνο εργασίας ακολουθεί τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, η οποία ήταν αφιερωμένη στο ζήτημα της μετανάστευσης.


19:38 Σουλτς: Επιμένω στο να υπάρξει λύση προς έναν συμβιβασμό πριν τις 30 Ιουνίου, διότι πρόκειται για τις τελευταίες μέρες του προγράμματος που βρίσκεται σε ισχύ. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό το βήμα, ώστε και οι άλλες χώρες να κάνουν το βήμα της εκταμίευσης της δόσης.

19:28 Σουλτς: Η γρήγορα εφαρμογή οποιασδήποτε συμφωνίας θα είναι δύσκολη – Η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

19:25 Σουλτς: Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα έχουν τραβήξει πολύ.

19:23 Σουλτς: Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία - Η ελληνική συμφωνία δεν είναι η λύση του προβλήματος.

19:16 Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως το Σάββατο, τότε το Eurogroup θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικά σενάρια για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σκικλούνα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.

18:10 Επέλεξε την «αναμονή» το Χ.Α.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν «πρόλαβε» τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, έτσι μετά από μία συνεδρίαση για πραγματικά «γερά νεύρα» προτίμησε να τηρήσει στάση αναμονής και να κλείσει ελαφρώς υψηλότερα από τα χθεσινά επίπεδα κλεισίματος. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,10% στις 781,68 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 794,77 μονάδες και η χαμηλότερη στις 763,49. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 3,86% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 96,35 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 0,52 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
18:02  Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο συμμετέχοντες στη συνεδρίαση.

17:49 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών την 30ή Ιουνίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

17:48 Βαρουφάκης: Υπήρξε μεγάλη συζήτηση για τις προτάσεις – Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν – Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών άσκησαν κριτική στις προτάσεις των θεσμών 

17:45 Οι συνομιλίες θα συνεχιστουν σήμερα και αύριο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MNI.

17:38 Η Ελλάδα πρώτα θα εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και έπειτα, θα υπάρξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.  

17:37 «Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε τελικά ο ίδιος, πρόταση μνημονιακών μέτρων 8 δίσ. ευρώ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την κριτική που άσκησε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά για τα περί κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. 
Όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «εάν το αποτέλεσμα αυτό ευχαριστεί τον ΣΥΡΙΖΑ, δε χρειάζεται να μοιραστεί τη “δόξα” με κανέναν άλλον». «Εάν όμως υποπτεύεται, ότι τα έχουν κάνει μούσκεμα, καλό είναι τέτοιες ώρες να προσέχουν περισσότερο τα λόγια τους», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία

17:35 Ολοκληρώθηκε «για τώρα» η συνεδρίαση του Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Γερούν Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με το Reuters.

17:32 Άρχισε ξανά το Eurogroup, μετά από μικρή διακοπή.

17:25 Την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών

17:18 Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον το δίλημμα ανάμεσα σε μια πολύ κακή συμφωνία και μια χρεοκοπία ανεξέλεγκτη εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά την οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων.

 

16:54 Γιούνκερ: Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να πούμε ότι έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων. Θα δουλέψω για να έχουμε την Ευρώπη και την Ελλάδα ανταγωνιστική.

16:54 Γιούνκερ: Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα προσπαθήσω να κρατήσω την Ευρώπη όλη μαζί.

16:53 Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό ώστε η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

16:52 Αλ. Τσίπρας: Μετά τις προτάσεις που κατατέθηκαν είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό.

16:51 Όπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI «το Eurogroup διεκόπη για περαιτέρω διαβουλεύσεις».

16:31 Μέρκελ: Δεν έχουμε επιτέλεσει ακόμη επαρκή πρόοδο - Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους τρεις θεσμούς και οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα αποφασίσουνε - Η Σύνοδος Κορυφής δεν θα αναμιχθεί. 

16:05 Η δουλειά συνεχίζεται και μπορεί να πάρει ακόμα πολλές ώρες, αλλά έχω την αίσθηση ότι σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος, αναφέρει σε μήνυμά του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

16: 08 Βάιντμαν: Δεν επιτρέπεται καμία χρηματοδότηση - γέφυρα

Το ευρωσύστημα δεν επιτρέπεται να διαθέσει καμία χρηματοδότηση - γέφυρα για την Ελλάδα ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα αποδεσμευθούν αργότερα χρήματα προς τη χώρα ξεκαθάρισε προς όλους τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν αναφερόμενος στους κανόνες λειτουργίας της ΕΚΤ.

Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης άσκησε κριτική και για το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες αγοράζουν, με τα δάνεια βοήθειας, βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα.

Αυτό, προειδοποίησε, προκαλεί κίνδυνο «κρατικής χρηματοδότησης», η οποία απαγορεύεται.

Ο κ. Βάιντμαν σημείωσε ακόμη ότι τα έκτακτα δάνεια της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η μοναδική πηγή χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες, και αυτό δίνει τροφή στην αμφισβήτηση για τη σταθερότητά τους, παρέπεμψε δε στις αρχές της Νομισματικής Ένωσης, τονίζοντας ότι ο σεβασμός τους «δεν αποτελεί δογματικό γερμανικό στρουθοκαμηλισμό», αλλά προϋπόθεση για την ευημερία στην Ευρωζώνη.

15: 44

 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί (αριστερά) συνομιλεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

14:44 Μοσκοβισί: Ήρθα να παρουσιάσω το σχέδιο συμφωνίας των θεσμών - Νομίζω ότι πλέον έχουμε ένα έγγραφο που επιτρέπει να αποτιμήσουμε την κατάσταση - Συνεχίζουμε τις εργασίες για να καταλήξουμε σε μία καλή συμφωνία - Πάντα είναι δυνατή και ευκταία μια συμφωνία - Εχουν επιτευχθεί κάποια σημεία συμφωνίας, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε, χρειάζεται βέβαια και πολιτική βούληση. 

14:43 ΥΠΟΙΚ Μάλτας Έντουαρντ Σκικλούνα: Λάβαμε το έγγραφο του κ. Βαρουφάκη μόλις πριν μισή ώρα. Δεν ξέρουμε τι συμφωνία υπάρχει μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών. Υπάρχει ένα κείμενο που έχουν υποβάλει οι θεσμοί και ένα κείμενο με την ελληνική πρόταση. Δεν υπάρχει ένα έγγραφο θα δούμε που υπάρχουν συμφωνίες και διαφωνίες. Έχω βαρεθεί να προσπαθώ να κάνω προβλέψεις.

14: 53 Δείτε τις δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ σε βίντεο:

14: 57 Live οι αφίξεις στο Eurogroup

14:27 Ντέισελμπλουμ: Το μόνο που έχουμε να παρουσιάσουμε είναι το σχέδιο των θεσμών με το οποίο η ελληνική πλευρά δεν συμφωνεί. Θα ακούσουμε τη θέση της ελληνικής πλευράς.

14:20 Σόιμπλε: Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κάνει πολλές προόδους - Η τελική απόφαση είναι στα χέρια της Ελλάδας - Δεν έχουνε κάνει κάποια πρόταση συμβιβαστική - Δεν μπορώ να πω ότι οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης.

14:16 Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει μέτρα που αντισταθμίζουν την εξαίρεση των νησιών στο θέμα του ΦΠΑ, ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Είπε ακόμη ότι η ελληνική πρόταση έχει «μικρές» διαφορές σε σχέση με την πρόταση των δανειστών, εκτιμώντας πως οι διαφορες αυτές δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη μη επίτευξη συμφωνίας.

14:02 Δύο κείμενα θα τεθούν προς συζήτηση στην συνεδρίαση του Eurogroup, ένα της ελληνικής πλευράς και ένα των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο κείμενο της κυβέρνησης μια από τις αλλαγές είναι η εξαίρεση των νησιών για τον ΦΠΑ.

13: 58  Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος αναμένεται σήμερα να έχει συνάντηση με την Άνκελα Μέρκελ.   

Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει πως «αν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίξει την όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, έχουμε απώλεια της δεδηλωμένης» και για αυτό θα πρέπει, όπως αναφέρει, να υπάρξει μια μεγάλη εθνική συνεννόηση και για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και για την έξοδο από την κρίση.   

Χθες σε συνέντευξη του στο Crash ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι να ο ΣΥΡΙΖΑ έχανε την δεδηλωμένη, «δεν  θα ήταν σωστό να παραμείνει πρωθυπουργός». «Αν απωλεσθεί η δεδηλωμένη, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ο κ. Τσίπρας, με όσους δικούς του συμφωνούν, να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Ευρώπη, με τη βοήθεια τη δική μας» σημείωσε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα τα προχωρήσει όλα αυτά.  

Δήλωσε πάντως ξεκάθαρα πως «σε μια τέτοια μεταβατική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ούτε εγώ θα συμμετάσχω, ούτε ο κ. Τσίπρας θα θέλει να συμμετάσχει». 

13: 55 Live οι δηλώσεις Γιούνκερ - Σουλτς για τη Σύνοδο Κορυφής

Δείτε τις εδώ

13: 50


 

13:32: Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι:

  • Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε νέο κείμενο προτάσεων στους θεσμούς
  • Διεκδικεί την εξαίρεση του ΦΠΑ για τα νησιά
  • Κάνει, όμως, άλλες υποχωρήσεις

13:17 Ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρεί από την εξαμερή

13:16 Η  αποχώρηση  του Αλέξη Τσίπρα από το κτίριο της Κομισιόν από το …γκαράζ. Η βελγική αστυνομία περιμένει για να συνοδεύσει το Έλληνα πρωθυπουργό

13:15 Στο Eurogroup θα συζητηθεί η αρχική πρόταση των δανειστών αφού δεν επήλθε κάποια συμφωνία από τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν λίγο

13:05 Η αποχώρηση των κυρίων Ρέγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ, όπως την τουίταρε ο Σάιμον Μαρκς, ανταποκριτής του ΜΝΙ στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας ότι για ακόμα μια φόρα ολοκληρώθηκε η συνάντηση χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.  

12: 58 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ετοιμάζεται η πρόταση που θα σταλεί στο Εurogroup.

12: 53 Σε εξέλιξη η συνάντηση Θεοδωράκη με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν

 Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για τις επενδύσεις του πακέτου Γιούνκερ, Γίρκι Κατάινεν, στις Βρυξέλλες, όπου ο επικεφαλής του Ποταμιού πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνοδεύουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και βουλευτής Β’ Αθήνας Χάρης Θεοχάρης και η επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος Οντίν Λιναρδάτου.

12: 20 Η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε τον ELA που ζήτησε σε σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ.
Όπως έγινε γνωστό, μέσα στις επόμενες 24ώρες θα ξανασυνεδριάσει εφόσον είναι αναγκαίο. 

11: 58 Financial Times: Η ώρα του «take it or leave it» φτάνει

Σύμφωνα με τους Financial Times, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πετύχει συμφωνία μέχρι τις 12 που λήγει το τελεσίγραφο, τότε στο Eurogroup στις 2 το μεσημέρι θα κατατεθεί το σχέδιο των δανειστών. Η ώρα του «take it or leave it» φτάνει, σχολιάζει ο αρθρογράφος Πίτερ Σπίγκελ.

11:38 Ολική επαναφορά και κέρδη στο Χ.Α.
Αλλάζει το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να δείχνει ότι κάτι θετικό βλέπει στις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

Ειδικότερα, στις 11:22, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,24% στις 790,59 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 14 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει κέρδη 0,98% στις 238,21 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 2,36% στις 631,03 μονάδες.

Η αγορά ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες σήμερα, τις οποίες όμως σταδιακά περιόριζε. Λίγο μετά τις 11:18 το κλίμα άλλαξε ραγδαία, με τα κέρδη να διαδέχονται την πτώση, σχεδόν στην πλειονότητα των τίτλων του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

11: 19 S. Zeitung: Η Γερμανία ξεχνά την ιστορική της ευθύνη‏

Η γερμανική κυβέρνηση στην περίπτωση της διαμάχης για την κρίση στην Ελλάδα ξεχνά την ίδια της την ιστορία, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung σε άρθρο στην ιστοσελίδα της, με τίτλο «Η Γερμανία ξεχνά την ιστορική της ευθύνη».

Το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας κατέστη δυνατό μόνο επειδή άλλες χώρες διέγραψαν τα χρέη της, αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

Τους προηγούμενους μήνες η γερμανική κυβέρνηση, και κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι θεωρούν τις οικονομικές απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης παράλογες. Πώς μπορεί η Αθήνα να ζητεί «κούρεμα» του χρέους της; Η Γερμανία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, υπογραμμίζει ο Σόιμπλε. Δεν τίθεται θέμα, ξεκαθαρίζει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Και οι αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί στα ελληνικά χωριά στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου; Ούτε αυτές θα δοθούν. Το θέμα έχει κλείσει πολιτικά και νομικά, ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και ο Σταϊνμάγερ, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung, συμπεριφέρνονται σαν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα να αφορούν μόνο χρήματα, μόνο το παρόν, μόνο το ζήτημα πόσο υψηλός πρέπει να είναι ο ΦΠΑ στα ελληνικά ξενοδοχεία. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ένα άλλο, μεγαλύτερο ζήτημα, και εδώ η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει χτυπήσει το σωστό νεύρο. Σε αυτή τη διαμάχη, όπως και συχνά σε άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα, πρόκειται και για την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη.

Αυτή η ευθύνη προέρχεται από το Ολοκαύτωμα και τα εγκλήματα των ναζί, αλλά και από το γεγονός ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου πήγαν πολύ πολύ μακριά για να βοηθήσουν τη νεαρή Γερμανική Δημοκρατία. Και κυρίως το 1953 όταν αποφασίστηκε στο Λονδίνο η διαγραφή μεγάλου μέρους του γερμανικού χρέους.

Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι ήταν πεπεισμένοι ότι χωρίς μια διαγραφή του χρέους της η Γερμανία δεν θα μπορούσε να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της, ένα επιχείρημα το οποίο ισχύει και για την περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung.
Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε (αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες) το έχουν αποκλείσει τους τελευταίους μήνες. Όμως, χωρίς τη διαγραφή του χρέους του 1953 δεν θα είχε υπάρξει το γερμανικό οικονομικό θαύμα και η έκρηξη των εξαγωγών τις δεκαετίες του 1950 και 1960, παρατηρεί η εφημερίδα.

Το 1953 αποφασίστηκε και κάτι ακόμη: Το ερώτημα αν η Γερμανία οφείλει πολεμικές αποζημιώσεις θα έμενε στην άκρη μέχρι να υπογραφεί επισήμως ειρηνευτική συνθήκη. Αυτή η συνθήκη δεν υπάρχει ακόμη και σήμερα, ενώ με τη Συνθήκη Δύο Συν Τέσσερα, η οποία οδήγησε στην επανένωση της Γερμανίας πριν 25 χρόνια, το θέμα αποσιωπήθηκε συνειδητά.

Όταν σήμερα η Γερμανία λέει ότι δεν υπάρχει νομική βάση στο αίτημα της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις βασίζεται πρώτον στη Συνθήκη Δύο Συν Τέσσερα και δεύτερον στη διαγραφή του χρέους του 1953.

Νομικά λοιπόν, εξηγεί η εφημερίδα, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η σκληρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι πλέον πειστική: ούτε για τις επανορθώσεις, ούτε για το «κούρεμα» του χρέους. Αντίθετα, προσθέτει η Suddeutsche Zeitung, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα πρέπει αυτές τις ημέρες να θυμηθούν τη στάση των πιστωτών της Γερμανίας πριν από 62 χρόνια.

Ο Γερμανός τραπεζίτης Χέρμαν Γιόζεφ Αμπς, που εκπροσωπούσε τη γερμανική κυβέρνηση, είχε δηλώσει μετά τη Συμφωνία του Λονδίνου: «Με τη διευθέτηση του χρέους της η γερμανική κυβέρνηση κέρδισε όχι μόνο την οικονομική της αξιοπιστία, αλλά ο κόσμος άρχισε να εμπιστεύεται ξανά τη χώρα αυτή».

11:05  Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε στο στον Αlpha 989, «Τη Δευτέρα υποδέχθηκαν όλοι με επίσημες δηλώσεις την πρόταση της κυβέρνησης. Από τότε, η σκληροπυρηνική φράξια με εμπνευστές το ΔΝΤ και την πλευρά Σόιμπλε άρχισε την αντεπίθεση»

Και συμπλήρωσε «Δεν θέλουν συμφωνία, δεν θέλουν να μείνουμε στην Ευρώπη, ζητούν ταπείνωση, ρήξη, υποταγή και στο βάθος γρήγορη πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα. Εκτιμώ ότι δεν θα τους περάσει».

11: 01 Bild:  Ελλάδα χαμένη υπόθεση - Ο Σόιμπλε ήρωας, o «Εuroman»‏

O ήρωας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, o «Εuroman» -κατά τον Ιronman, ήρωα των κόμικς- πολεμά για την διατήρηση ενός ισχυρού ευρώ, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild» πλέκοντας το εγκώμιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. 

Ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας, ο οποίος θεωρεί την Ελλάδα χαμένη υπόθεση, όπως αναφέρει η «Bild», τηρεί σκληρή στάση έναντι της Αθήνας ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει την υπογραφή της σε τέσσερα έγγραφα. Η Αθήνα πρέπει να διαβεβαιώσει τους πιστωτές της, μεταξύ άλλων, ότι θα ζητήσει παράταση του προγράμματος δανεισμού αλλά και θα πληρώσει την δόση στο ΔΝΤ έως το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Bild, επικαλούμενη το περιβάλλον του Σόιμπλε.

«Αυτό που συμβαίνει με την Ελλάδα είναι χαμένη υπόθεση, χωρίς νόημα ένα τσίρκο της ελληνικής διάσωσης», σχολιάζει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία της Γερμανίας.

Αποκωδικοποιώντας την στάση σώματος του ισχυρού άνδρα της Γερμανίας στις χθεσινές διαβουλεύσεις, υποστηρίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας βαριέται με το ελληνικό ζήτημα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει βαρεθεί, σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει: Η σημειολογία του σώματός του δείχνει ότι έχει βαρεθεί με την πολιτική που ακολουθεί η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, με στόχο την διάσωση της Ελλάδας από την χρεοκοπία. Γι΄αυτόν η Ελλάδα είναι χαμένη υπόθεση. Απλά στηρίζει τη Μέρκελ στο όνομα του ευρώ αλλά και του κομματικού του μηχανισμού.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Bild, που επικαλείται πληροφορίες από το περιβάλλον του Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζητά από την Ελλάδα τέσσερα έγγραφα:

1.αίτηση για παράταση του προγράμματος δανεισμού

2. Συμφωνία Ελλάδας με ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

3. Έγγραφο με το οποίο θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους και 

4. Διαβεβαίωση από την Αθήνα ότι θα αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου

«Μπορεί ο herr Σόιμπλε να διαφωνεί με την πολιτική της καγκελαρίου για την ελληνική κρίση, αλλά συνεχίζει να την στηρίζει στο όνομα του ευρώ και του κομματικού του πατριωτισμού, Η κατάρρευση του ευρώ σημαίνει και κατάρρευση της Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της Bild. 

Τέλος, η γερμανική εφημερίδα φρεσκάρει τη μνήμη των αναγνωστών της για το ύψος της βοήθειας που έχει ήδη δοθεί στην Ελλάδα με σχετικό γράφημα: πρώτο πακέτο βοήθειας: 73,2 δισ. ευρώ. Δεύτερο πακέτο βοήθειας 142,6 δισ. ευρώ.

10: 39  Σε λίγη ώρα ξεκινάει η εξαμερής συνάντηση του Α. Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών, τον πρόεδρο του Eurοgroup & τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

 Πριν από λίγα λεπτά εισήλθε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ελληνική διαπραγματευτική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Η εξαμερής συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, τον πρόεδρο του Eurοgroup και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα.

09: 29  WSJ: Το «εύθραυστο» τραπεζικό σύστημα «μπλοκάρει» τις κινήσεις του Τσίπρα‏

Oλοένα και πιο εύθραυστo γίνεται το τραπεζικό σύστημα της Αθήνας με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να μην μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερους όρους στις διαπραγματεύσεις και τελικά να οδηγηθεί προς τον συμβιβασμό αναφέρουν Έλληνες αξιωματούχοι σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Οι 'Ελληνες πολίτες συνεχίζουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να εξετάζει σχεδόν καθημερινά την έκτακτη χρηματοδότησή τους μέσω του ELA. Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να τερματίσει τον ELA τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προβεί σε ελέγχους κεφαλαίων.

Η αναλυτής της Standard & Poors κ. Regina Argenio αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Η στήριξή από την ΕΚΤ είναι ζωτικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να μείνουν "ζωντανές"».

Οι ελληνικές τράπεζες βασίζονται στην ΕΚΤ αυτή τη στιγμή καθώς καταγράφονται αθρόες εκροές καταθέσεων.

09: 11 Iskra: Ειναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία προς όφελος του λαού

Είναι ώρα ιστορικών αποφάσεων, τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr, η οποία απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρατίθεται ολόκληρο το άρθρο, όπως δημοσιεύτηκε στο iskra.gr:

ΟΙ «ΘΕΣΜΟΙ» ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΟΝΤΑΙ : ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ – ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ

ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ –ΖΗΤΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ  

ΩΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ !

Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο πεδίο της «διαπραγμάτευσης» δικαιώνουν απόλυτα όσους, εδώ και καιρό, προέβλεπαν πως οι διαρκείς υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ανοίγουν την όρεξη των δανειστών για να αξιώνουν ακόμη περισσότερα και πιο βάρβαρα μέτρα.

Οι τρεις «θεσμοί» πλήρως αποθρασυμένοι, κατέθεσαν την Τετάρτη (24/6) αντιπρόταση στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία ζητούν επιπλέον μέτρα – «φωτιά», που ισοδυναμούν με χαριστική βολή για την ήδη χειμαζόμενη από την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές κοινωνική πλειοψηφία, ενώ ταυτόχρονα βάζουν την «ταφόπλακα» στην εθνική οικονομία που ήδη ψυχορραγεί μετά από μια εξαετία καλπάζουσας ύφεσης.

Ειδικότερα οι πιστωτές με την αντιπρόταση που κατέθεσαν στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων», και που όπως είναι φυσικό απορρίπτει η κυβέρνηση, ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016, δηλαδή 3,1 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτά που περιείχε η συμβιβαστική ελληνική πρόταση. Η τελευταία είχε χαρακτηριστεί από ευρωπαίους αξιωματούχους ως «βάση συζήτησης», πάνω στην οποία είναι ,πλέον, προφανές ότι οι πιστωτές θεμελίωσαν τις νέες απαράδεκτες απαιτήσεις τους, αποκαλύπτοντας και στον πλέον καλόπιστο παρατηρητή ότι δεν διαπραγματεύονται αλλά αξιώνουν την πλήρη υποταγή και την παραδειγματική ταπείνωση του ελληνικού λαού που επέλεξε μια αριστερή κυβέρνηση με την εντολή να βάλει τέλος στη μνημονιακή λεηλασία.  Μάλιστα οι «θεσμοί» θέτουν την αποδοχή των μέτρων αυτών με τελεσιγραφικό τρόπο, αφού δεν δέχονται καν προτάσεις για άλλα ισοδύναμα!

Οι δανειστές αξιώνουν να αντικατασταθεί με μείωση των κύριων συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ το δημοσιονομικό κενό για την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων, απορρίπτοντας την κυβερνητική θέση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Επίσης απαιτούν μειώσεις στην φορολογία των επιχειρήσεων με παράλληλη επέκταση του ΦΠΑ με συντελεστή 23% σε περισσότερα είδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές οι βασικές αλλαγές που τίθενται στο κείμενο των δανειστών είναι οι εξής:

Δημοσιονομικά

• Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%

• 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα

• Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

• Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)

• Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)

• Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)

• Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G

• Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

Συντάξεις

• Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)

• Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

• Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016

• Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)

• Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017

• Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%

• Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015

• Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

• Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.

ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ «ΘΕΣΜΩΝ» ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ EUROGROUP - ΝΕΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΙΚ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΣΤΙΣ 14:00 ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των «θεσμών». Η κυβέρνηση απέρριψε την αντιπρόαση-καρμανιόλα των "θεσμών'', πλην όμως συνεχίζει την διαπραγμάτευση.

Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Τσίπρας συναντώνται εκ νέου, μετά την εξάωρη συνεδρίαση του απογεύματος της Τετάρτης, την οποία ακολούθησε ένα εξίσου "άκαρπο'' Eurogroup. Ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ διέκοψε τη συνεδρίαση του Εurogroup και ανακοίνωσε νέα για το μεσημέρι της Πέμπτης (14:00 ώρα Ελλάδας) ενώ όπως τόνισε αμέσως μετά, «οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα», της Τετάρτης αν χρειαστεί. Οι δανειστές απαιτησαν μία νέα πρόταση για το πρώι της Πέμπτης προκειμένου αυτή ''να εξεταστεί'' στην μεσημεριανή συνεδρίαση του Eurogroup και στη συνέχεια ''να εγκριθεί σε επίπεδο κορυφής'' την Παρασκευή.

ΩΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ !

Στη βάση των τελευταίων εξελίξεων είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει «συμφωνία» προς όφελος του λαού και του τόπου. Η κυβέρνηση, υπό το βάρος των ιστορικών ευθυνών που έχει αναλάβει, πρέπει και μπορεί να αντιδράσει και θα αντιδράσει στις ιταμές μεθοδεύσεις των πιστωτών, εκπροσωπώντας γνήσια τη λαϊκή βούληση για απαλλαγή της χώρας από τα νεοαποικιάκα μνημονιακά δεσμά της κοινωνικής λεηλασίας.

Η προοπτική για μια συμφωνία, που θα βάζει τέλος στη λιτότητα, που θα δίνει στην αναγκαία ρευστότητα στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία και θα προβλέπει την αναγκαία βαθιά διαγράφη του αβίωτου χρέους, εντός του υφιστάμενου ασφυκτικού πλαισίου που θέτουν οι κυρίαρχες ευρωατλαντικές ελίτ, μοιάζει να απομακρύνεται περισσότερο παρά ποτέ.

Είναι ώρα ιστορικών αποφάσεων για την προοπτική του τόπου και το μέλλον του ελληνικού λαού. Η συζήτηση των εναλλακτικών επιλογών που διαθέτει η χώρα , μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, επιβάλλεται να ανοίξει χωρίς δαιμονοποιήσεις και δογματισμούς.

09: 05 Reuters: Το Eurogroup της Πέμπτης ίσως δεν είναι το τελευταίο

Το σημερινό Eurogroup μπορεί να μην είναι το τελευταίο και οι διπραγματεύσεις της Αθήνας με τους Θεσμούς θα μπορούσαν να κρατήσουν ως το Σάββατο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους. 

Ωστόσο, σημειώνει εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως το Σάββατο, τότε η Ελλάδα δεν θα λάβει τα απαιτούμενα χρήματα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις.

«Έως την Δευτέρα, η συμφωνία πρέπει να έχει εγκριθεί τόσο από το ελληνικό, όσο και από το γερμανικό κοινοβούλιο» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Υπάρχει λιγότερη αισιοδοξία για μια συμφωνία τώρα από ότι νωρίτερα, ανέφερε άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος. Το αυριανό Eurogroup ίσως να μην είναι το τελευταίο, είπε.

09: 02 Die Welt: Πιο οργισμένος από ποτέ ο Τσίπρας -Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά

Την έντονη ενόχληση των Μάριο ΝτράγκιΚριστίν Λαγκάρντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την ελληνική κυβέρνηση περιγράφει σε άρθρο της η γερμανική Die Welt σημειώνοντας: «Κανείς ωστόσο δεν ήρθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την οργή του Τσίπρα». 

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρεται ακόμη στην ενόχληση των υπουργών Οικονομικών στο χθεσινό Eurogroup. «Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να φέρει τη διαπραγμάτευση και πάλι στο γήπεδο της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μεταδόθηκε στο Eurogroup, με συνέπεια να ενοχληθούν οι υπουργοί Οικονομικών», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι περίεργο καθώς για μια ακόμη φορά οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ταξίδεψαν χθες στις Βρυξέλλες, για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα, και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Όπως και τη Δευτέρα, δεν μπόρεσαν να επιτύχουν μία συμφωνία που να υποβάλουν στη συνέχεια στη σύνοδο κορυφής.

Τώρα, το Eurogroup πρόκειται να συνεδριάσει πάλι το μεσημέρι (στις 14.00 ώρα Ελλάδος). Το ερώτημα, προσθέτει το δημοσίευμα, είναι αν θα είναι αυτή επιτυχής, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει προφανώς στο ότι μπορεί να αποσπάσει περισσότερα κέρδη στη διαπραγμάτευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών.«Ο Τσίπρας προτιμά να διαπραγματευθεί με τη Μέρκελ παρά με τον Σόιμπλε», σημειώνει η Welt, προσθέτοντας: «Κυρίως, όμως, θέλει να προσπαθεί πάντοτε να απορρίψει τα άμεσα μέτρα – τα λεγόμενα προαπαιτούμενα – που ζητούν οι δανειστές.

08: 54 Bloomberg: Η Ελλάδα βαδίζει κοντά στη χρεοκοπία

«Η Ελλάδα παραπάτησε πιο κοντά στη χρεοκοπία, καθώς άλλη μία μέρα διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα χωρίς μια συμφωνία που θα δώσει τέλος στην αντιπαράθεση για το πρόγραμμα διάσωσης».

Αυτό υποστηρίζει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, στο κεντρικό άρθρο του ιστοτόπου του.

Οπως γράφουν οι δημοσιογράφοι Ian Wishart, Jonathan Stearns και Corina Ruhe, «με την ελληνική κυβέρνηση να λέει ότι παρέμεινε σταθερή εν μέσω της αναστάτωσης των συνεχών συναντήσεων στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις απέδωσαν μικρή πρόοδο, ενώ στον ορίζοντα δεν υπάρχει καμία ρήξη».

Οι αμερικανοί ανταποκριτές αφού πρώτα αναφέρουν πως σήμερα θα συναντηθούν εκ νέου σε επίπεδο ηγετών οι δύο πλευρές, Ελλάδα και δανειστές, τονίζει ότι «ο αγώνας για μια συμφωνία επιταχύνεται, ενόσω η Ελλάδα κινείται πιο κοντά στις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που λήγει το πρόγραμμα διάσωσής της με την Ευρώπη, χωρίς ακόμη καμία συμφωνία που να εξασφαλίζει ότι μπορεί (η χώρα) να ανταποκριθεί στην πληρωμή του 1,5 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που λήγει και αυτή την ίδια ημέρα».

Σε αυτό το σημείο, οι υπογράφοντες το άρθρο επιλέγουν να μεταφέρουν τα λόγια του υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ ο οποίος δήλωσε μετά τη λήξη του χθεσινού Eurogroup: «Θα πάει ως τελευταίο λεπτό», εννοώντας τη διαπραγμάτευση. Οσο για το τι μπορεί να βγάλει η σημερινή νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Στουμπ είπε: «Ελπίζουμε να έχουμε μια συμπαγή πρόταση. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη διαδικασία σε εξέλιξη».

Το Bloomberg σχολιάζει πως εν μέσω του διαφαινόμενου αδιεξόδου στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, χθες τα χρηματιστήρια υποχώρησαν, ενώ επαναλαμβάνει πως τα σημεία εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις είναι οι συντάξεις, ο ΦΠΑ, η ελάφρυνση του χρέους και φυσικά το να περάσει η συμφωνία πρώτα από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Χωρίς συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα πάμε σε έλεγχο κεφαλαίων

Οι αμερικανοί δημοσιογράφοι μεταφέροντας τα λόγια του Jacob Funk Kirkegaard από το Οικονομικό Ινστιτούτο Peterson, που έχει έδρα την Ουάσινγκτον, ότι «ακόμα ο Τσίπρας έχει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις» κάτι το οποίο χαρακτηρίζουν ως «καλό σημάδι για επίτευξη μιας συμφωνίας».

«Πάντα θα είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση που θα απαιτεί απευθείας συμμετοχή του πρωθυπουργού Τσίπρα, κάτι που γίνεται τώρα στις Βρυξέλλες» είπε στην τηλεόραση του Bloomberg o Jacob Funk Kirkegaard.

Επίσης, τονίζεται ότι σε περίπτωση αποτυχίας στην κατάληξη μιας συμφωνίας ως το Σαββατοκύριακο, θα αύξανε την πιθανότητα για την Ελλάδα να εξαναγκαστεί να επιβάλει έλεγχο κεφαλαίων (capital controls), ώστε να αποτρέψει ένα bank run. Αλλωστε, σχολιάζει το πρακτορείο, «οι Ελληνες έχουν ήδη αποσύρει περίπου το 20% των καταθέσεων».

«Θεωρώ ότι θα έχουμε μια συμφωνία, το μόνο ερώτημα είναι αυτή η συμφωνία θα φτάσει πριν ή μετά τα capital controls τα οποία δυνητικά θα επιβληθούν στην Ελλάδα. Η πρόβλεψή μου είναι ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, αμφιβάλλω έντονα αν οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά το πρωί της Δευτέρας» πρόσθεσε ο Kirkegaard.

Το ελληνικό πισωγύρισμα

«Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε πλήρως να γεφυρώσει τις διαφορές του με τους πιστωτές» σχολιάζουν οι Wishart, Stearns και Ruhe του Bloomberg, για τις μαραθώνιες χθεσινές διαπραγματεύσεις.

Και αφού ενημερώνουν το αμερικανικό αναγνωστικό κοινό για το σημερινό νέο μαραθώνιο επαφών, σχολιάζουν: «Ακόμα κι αν επιτευχθεί μια συμφωνία, ο Τσίπρας ίσως παλέψει να εξασφαλίσει την αναγκαία έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο, την ώρα που ορισμένα από τα πιο λαϊκίστικα κι ριζοσπαστικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν να καταψηφίσουν το συμβιβαστικό σχέδιο που προσέφερε (ο πρωθυπουργός) στους δανειστές».

«Η γερμανική κάτω βουλή δεν θα δώσει την ψήφο της σε μια αναθεωρημένη συμφωνία διάσωσης, αν οι Ελληνες βουλευτές δεν κάνουν το πρώτο βήμα να περάσουν τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική. Η Γερμανία θα ψηφίσει είτε Δευτέρα είτε την Τρίτη, αν η Ελλάδα εγκρίνει πρώτη το σχέδιο, δήλωσε μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου» καταλήγουν οι δημοσιογράφοι του Bloomberg.

09: 04 Μοσκοβισί: Η συμφωνία είναι ακόμη εφικτή
«Η συμφωνία είναι ακόμα πιθανή» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ