Σύνοδος κορυφής σε εξέλιξη με μενού: BREXIT, Μεταναστευτικό & φυσικά Ελλάδα

Με την επίσημη ενημέρωση των ευρωπαίων ηγετών για τις εξελίξεις με την Ελλάδα και τα όσα διεξήχθησαν στο Eurogroup από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

Η μεταναστευτική κρίση στην ΕΕ, αλλά και το θέμα της παραμονής της Βρετανίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού προγραμματισμένου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του Ντέιβιντ Κάμερον να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της Συνόδου με το θέμα ενός πιθανού Brexit, όλα δείχνουν ότι το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει εξίσου σοβαρά τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής θα επικύρωνε το όποιο αποτέλεσμα προέκυπτε από τη νέα συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, αν και τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει εμπλοκή στο Eurogroup, αλλά και πως είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση το ερχόμενο Σάββατο.

Ντάισελμπλουμ λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος Κορυφής.

«Ολοκληρώθηκε για την ώρα το Eurogroup. Θα ενημερώσω τους ηγέτες της ΕΕ για την πορεία των συνομιλιών»  ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Η πόρτα είναι ανοιχτή για τους Έλληνες να αποδεχθούν τις προτάσεις των πιστωτών», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την Ελλάδα από Γιούνκερ και Σουλτς

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Αναφερόμενος στις διεργασίες της σημερινής Συνόδου Κορυφής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε πως σήμερα άρχισαν πάλι στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

«Θα πρέπει να εργαστούμε συνεκτικά και στενά με πολύ στενές προτάσεις» είπε και πρόσθεσε πως και το Κοινοβούλιο και η Κομισιόν, λόγω του θεσμικού τους ρόλου, πρέπει να κινούνται με τον ίδιο τρόπο.

Ωστόσο, ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το τι θα γίνει τελικά με την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ περιορίστηκε να πει πως θα μιλήσει για το ζήτημα την Τρίτη, όταν και θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη στο ζήτημα της Ελλάδας.

Ο κ. Σουλτς είπε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αδύνατο να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

Παράλληλα, μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι ευγνώμων για την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι για την Ελλάδα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα θετικό συμπέρασμα» είπε και πρόσθεσε: «Ο κ. Γιούνκερ έκανε εξαιρετική δουλειά». 

Ραχόι: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, σε δηλώσεις του λίγη ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, υποστήριξε πως η Ισπανία θα δείξει ευελιξία για το ελληνικό, αλλά υπογράμμισε πως η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«H έλλειψη συμφωνίας πλήττει περισσότερο την Ελλάδα. Η Ισπανία θα είναι ευέλικτη, αλλά η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αν όλοι κάνουν ότι θέλουν αυτοί, τα πράγματα δεν μπορούν να δουλέψουν» είπε ο κ. Ραχόι, σύμφωνα με το Reuters.

Τι δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι

«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όμως μια συμφωνία θα βρεθεί σύντομα μετά τη σύνοδο αυτή» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Αν θέλετε την πρόβλεψή μου, δεν θα υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής»  δήλωσε ο Ρέντσι προσερχόμενος στη σύνοδο, προσθέτοντας πάντως ότι εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για μια λύση.

«Οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να βγάζουν νόημα, να είναι βιώσιμες οικονομικά». Αυτό δήλωσε ο Ιρλανδός Έντα Κένι προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Επιπλέον εξήγησε πως η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα που δεν έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και τους φόρους.

Εκτίμησε πως μια συμφωνία δε θα καταστεί δυνατή σήμερα, ωστόσο τόνισε πως οι ώρες λιγοστεύουν και πιθανότατα θα χρειαστούν νέες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ