Live: Η νύχτα των μεγάλων αποφάσεων για Τσίπρα με Μπαράζ στο Μαξίμου

Μετά την λήξη ενός καυτού 48ωρου στις Βρυξέλλες, με Eurogroup και σύνοδο κορυφής να λήγουν χωρίς αποτέλεσμα αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα να εκνευρίζεται μετά την διαβόητη φράση του Τουσκ ''The game is over'', ένα νέο 48ωρο αγωνίας για την τύχη της Ελλάδας ξεκινάει. 

Το eirinika.gr θα αναρτά πάλι λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις μέχρι την έναρξη ενόψει του νέου Eurogroup με στόχο την τελική συμφωνία. Η 30η Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης που πρέπει να περάσει το Σάββατο και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για να μην αντιμετωπιστούν από τις 30 Ιουνίου καθυστερήσεις πληρωμών προς το ΔΝΤ.

22:38 Eurasia Group: Η συμφωνία δεν θα φέρει το «τέλος» της ελληνικής κρίσης.
Ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία το Σάββατο, δεν θα έρθει το τέλος της ελληνικής κρίσης, υπογραμμίζει η εταιρία παροχής συμβουλών Eurasia Group, σε σημείωμά της προς τους αναλυτές.
«Εάν και εάν το Σάββατο επιτευχθεί συμφωνία, δεν θα έρθει το τέλος της ιστορίας» εκτιμά χαρακτηριστικά, ενόψει του αυριανού Eurogroup.
«Η εφαρμογή της συμφωνίας θα αποδειχθεί δύσκολη» εξηγεί, ενώ προσθέτει ότι η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας θα παραμείνει τοξική. «Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας το 2016» καταλήγει η Eurasia Group.

21:38 Οι τεχνικές διαδικασίες ήταν πολύ σημαντικές για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν είμαι χαρούμενος που ορισμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλύπτουν τα πρόσωπά τους μεταθέτοντας το δικό τους έργο σε εμπειρογνώμονες των θεσμών και στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, επεσήμανε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

21:16 Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ φέρεται να πρότεινε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η οποία επικαλείται αξιωματούχο της βρετανικής κυβέρνησης, ο κ. Κάμερον τόνισε ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. «Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν η καλύτερη επιλογή, αν και ενέχει αρκετά σημαντικές προκλήσεις» αναφέρει η βρετανική πηγή. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η συγκριμένη δήλωση ειπώθηκε κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συζήτησης του κ. Κάμερον με τον πρωθυπουργό μίας εκ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

20:52 Μαξίμου: Όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί κερδίζει η λογική.
Την εκτίμηση ότι όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική εξέφρασαν πηγές της κυβέρνησης λίγα λεπτά πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

20:35 Στο Μαξίμου έφθασαν αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
20:32 «Νομίζω ότι αύριο πάμε για συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής προσερχόμενος απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

20:29 Γ. Βαρουφάκης: Οι προτάσεις μας ήταν άψογες όμως, η άλλη πλευρά ήταν ανένδοτη - Αποδεχθήκαμε τη λιτότητα, στρέφοντας την προς τους έχοντες - Πρέπει πάντα να είμαστε αισιόδοξοι και να πιστεύουμε στην ικανότητα της Ευρώπης να βρίσκει εναλλακτικές λύσεις - Έχουμε καθήκον να αποφύγουμε αύριο ένα αποτέλεσμα, για το οποίο θα μας καταδικάσει η ιστορία.
20:24 Γ. Βαρουφάκης: Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε σημείο σύγκλισης με τους εταίρους - Είναι ανεξήγητο το γιατί οι εταίροι μας άφησαν για το τέλος το κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης - Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι υφεσιακά - Αυτό που καταφέραμε είναι να στρέψουμε τη λιτότητα στους έχοντες. 

20:21 Γ. Βαρουφάκης: Το Eurogroup του Σαββάτο θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μία συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει χρέος και χρηματοδότηση. 
20:20 Συνεδριάζει εκτάκτως το κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η ενημέρωση και η συζήτηση για τη συμφωνία.

19:43 Δ. Στρατούλης: Οι δανειστές οδηγούν τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση
Η τελευταία πρόταση των πιστωτών ισοδυναμεί με απόλυτη καταστροφή του κράτους πρόνοιας και με ολική εξαθλίωση των συνταξιούχων, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Απορρίπτοντας την πρόταση των θεσμών, ο Έλληνας υπουργός τονίζει ότι η Αθήνα θα υψώσει ένα τοίχος απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι επιδιώκουν την ολοκληρωτική ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, καταγγέλλει ότι οι πράξεις των δανειστών θα οδηγήσουν στην υποδούλωση και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

19:08 Μαξίμου: Ζητήθηκαν υφεσιακά μέτρα με αντάλλαγμα την παράταση.
Προϋπόθεση για την πεντάμηνη χρηματοδότηση που πρότειναν οι θεσμοί ήταν να νομοθετηθούν άμεσα βαθιά υφεσιακά μέτρα τα οποία θα πλήξουν τον ήδη τραυματισμένο κοινωνικό ιστό της χώρας σχολίαζαν κύκλοι της κυβέρνησης.
Αν αυτή η πρόταση γινόταν αποδεκτή από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, οι πολίτες και οι αγορές θα προεξοφλούσαν ένα πεντάμηνο περαιτέρω συρρίκνωσης που θα οδηγούσε σε άλλη μία διαπραγμάτευση υπό συνθήκες κρίσης και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των θεσμών.

18:44 Reuters: Άνω του 50% η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας το Σάββατο.
Οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα το Σάββατο υπερβαίνουν το 50% εκτιμά υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
«Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας» σημειώνει ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες για ένα συμβιβασμό υπερβαίνουν το 50%.
Όπως εξηγεί εν συνεχεία, ακόμη και στο ενδεχόμενο συμφωνίας, η Ελλάδα πιθανώς δεν θα μπορέσει να καταβάλλει εγκαίρως τη δόση των 1,53 δισ. ευρώ.
«Για λίγες μέρες η οφειλή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα κηρυχθεί ληξιπρόθεσμη, καθώς είναι τεχνικά αδύνατη η καταβολή της δόσης στις 30 Ιουνίου» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Δεν θα έλθει και το τέλος του κόσμου, εφόσον υπάρξει μία ξεκάθαρη συμφωνία» συμπληρώνει, προειδοποιώντας ωστόσο, ότι χωρίς συμφωνία η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.

18:12 «Όλα τα πιθανά λάθη, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν από όλους στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν γίνει», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Νεοφύτου επέκρινε τους δανειστές για τη στάση τους να αφήσουν την οικονομία της Ελλάδας να αιμορραγεί και το τραπεζικό της σύστημα να χάνει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τις καταθέσεις. «Να λένε ότι ένα σχέδιο είναι σε σωστή βάση και πριν αλέκτωρ λαλήσει να αναφέρουν ότι δεν τους κάνει...», σημείωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση για το καλό του ελληνικού λαού.

18:07 Γ. Μιχελογιαννάκης: Ήρθε η ώρα να πούμε το μεγάλο «όχι»
Ήρθε η ώρα να πούμε το μεγάλο «όχι», εκτιμά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, καλώντας την κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση των θεσμών.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να δεχτούμε την παράταση μέχρι τον Νοέμβρη, με αντάλλαγμα αίμα από τα μέτρα και δικά μας λεφτά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα είναι εξευτελισμός και συγχρόνως αποδοχή μιας πορείας του να έχουμε ένα τρίτο μνημόνιο τον Νοέμβρη. Τώρα ήρθε η ώρα να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ» καταλήγει ο κ. Μιχελογιαννάκης.

17:31 Ρέντσι: Ήττα για την Ευρώπη ενδεχόμενο Grexit.
Ήττα για την Ευρώπη χαρακτήρισε ενδεχόμενο Grexit ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Ο Ρέντσι εκτίμησε ότι ένα μέρος της κοινής γνώμης στην Ευρώπη - και όχι αποκλειστικά στη Γερμανία - θα έβλεπε με ευνοϊκό τρόπο μια έξοδο της Ελλάδας. Ωστόσο, «θα ήταν κάτι το λανθασμένο όχι για τη χώρα μου, γιατί δεν είμαστε στο εδώλιο του κατηγορούμενου, αλλά γιατί μια έξοδος της Ελλάδας θ' αντιπροσώπευε ήττα για την Ευρώπη».
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης χρειάζεται φυσικά να δοθεί ένας ξεκάθαρος ορίζοντας σε ό,τι αφορά τις διάφορες παρεμβάσεις είπε.
«Οι Έλληνες και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνουν ότι το έχουν πράξει, αλλά από τους θεσμούς οι απόψεις είναι διαφορετικές. Είμαστε πολύ κοντά. Εκτιμώ ότι αύριο μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία και δεν το λέω με εγωισμό ως Ιταλός αλλά ως Ευρωπαίος. Βρισκόμαστε στο τελευταίο χιλιόμετρο και εκτιμώ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπορέσει να γίνει πράξη» τόνισε ο Ρέντσι.


17:14 Αισιόδοξος για συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές εμφανίστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
‘Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα στην διαδικτυακή της έκδοση, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ελπίζω, θεωρώ και πιστεύω, πως σε ότι αφορά την Ελλάδα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή. Η δική μου είναι μια πρόβλεψη αισιοδοξίας».
17:11 H αυριανή ημέρα είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
«Είμαι αισιόδοξος αλλά όχι υπεραισιόδοξος», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί τελεσιγράφων, είπε πως κάτι τέτοιο δεν υφιστάται και πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ αύριο θα προσπαθήσει να επιτύχει τη σύγκλιση των απόψεων. «Δεν λειτουργούμε με τελεσίγραφα», ξεκαθάρισε.
Επιπλέον, ο Γιούνκερ τόνισε πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, ότι οι τρεις θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε μια κοινή θέση. «Οι Έλληνες φίλοι μας, για δικούς τους λόγους, έχουν κάποιες διαφοροποιήσεις, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως οι διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα στο Eurogroup», σχολίασε.
17:03 Απορρίπτει την παράταση η ελληνική πλευρά
Απορρίπτει η ελληνική πλευρά την πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Οι ίδιες πηγές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο, ανέφεραν καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή.
Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι σημασία έχει το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας.
Τέλος υπογράμμιζαν, ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

16:50 Στις 15.00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί τελικά συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα αύριο Σάββατο.

16:35 Λιου: Ελπίζουμε σε συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου
Την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εντός του Σαββατοκύριακου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, σε συνέντευξή του στο Yahoo.
«Ελπίζω ότι θα πάρουν σοβαρά αυτό το Σαββατοκύριακο. Αυτό που με ανησυχεί στις συζητήσεις που γίνονται για την Ελλάδα είναι οι πολλές προθεσμίες, ο αριθμός των φορών που τα πράγματα έφτασαν οριακά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.
Προειδοποίησε δε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ατυχήματος όσο πληθαίνουν αυτές οι καταστάσεις.
Ελπίζω να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα αποτρέπει την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι καιρός για ένα σοκ».

16:25 Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα και εάν έχει plan Β, η κ. Μέρκελ απάντησε λακωνικά «όχι».

15:59 Μέρκελ: Ο Αλ. Τσίπρας να αποδεχθεί τη γενναιόδωρη πρόταση των πιστωτών

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τη «γενναιόδωρη», όπως τη χαρακτήρισε, προσφορά των πιστωτών της χώρας, λέγοντας ότι τώρα εναπόκειται στην Αθήνα να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των εταίρων της στην Ευρωζώνη.
«Κάναμε ένα βήμα προς την Ελλάδα» δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου. «Τώρα εξαρτάται από την ελληνική πλευρά να κάνει ένα αντίστοιχο βήμα».

15:55 Αλ. Τσίπρας: Οι αρχές της ΕΕ δεν βασίστηκαν ποτέ σε εκβιασμό και τελεσίγραφα.

16: 50 Δείτε τις δηλώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής εδώ

15: 15 Εγγραφο δανειστών: 16,3 δισ. για την Ελλάδα-Πιθανή 5μηνη παράταση προγράμματος

Το ποσό των 16,3 δισ. ευρώ θα μπορούσε να διαθέσει η ευρωζώνη για την Ελλάδα, στα πλαίσια του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης με πρόβλεψη για πεντάμηνη παράταση, όπως αναφέρεται σε έγγραφο των δανειστών που αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.
 

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να παραταθεί κατά πέντε μήνες, μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ η εκταμίευση των χρημάτων θα μπορούσε να γίνει τμηματικά, σε 4 δόσεις, ανάλογα με το κατά πόσο υλοποιούνται οι δεσμεύσεις από την χώρα μας.

Τα 16,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα ήδη υπάρχοντα 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό στο οποίο θα προστεθούν 1,8 δισ. ευρώ της εναπομείνασας δόσης του προγράμματος, καθώς και 3,6 δισ. εκ των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα το 2014 και το 2015.

Η πρώτη δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καταβληθεί μόλις η ελληνική Βουλή εγκρίνει τη συμφωνία και περάσει τα πρώτα νομοσχέδια, αναφέρεται στο έγγραφο στο οποίο επισημαίνεται ότι τα χρήματα θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Η δεύτερη δόση ύψους 4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καταβληθεί στα μέσα Ιουλίου, αφού υλοποιηθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις στις αρχές του επόμενου μήνα. Εκ του ποσού αυτού, τα 3,5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να μπουν στον λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους, σημειώνουν οι δανειστές.

Η τρίτη δόση ύψους 4,7 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εκταμιευτεί αρχές Αυγούστου με την υλοποίηση περαιτέρω προϋποθέσεων από την χώρα μας στα τέλη Ιουλίου, με όλο το ποσό να πηγαίνει στον προαναφερόμενο λογαριασμό.

Τον Οκτώβριο η Ελλάδα θα λάβει την τέταρτη δόση, ύψους 1,5 δισ. ευρώ μετά την υλοποίηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων και πάλι με κατάθεση στον λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους.

14:36 ΤτΕ: Εκροές καταθέσεων 3,7 δισ. ευρώ τον Μάιο

Περαιτέρω μείωση σημείωσαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών το Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το υπόλοιπο των καταθέσεων υποχώρησε στα 129,9 δισ. ευρώ από 133,6 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εκροές των καταθέσεων εντάθηκαν τον Ιούνιο.

Στο επίπεδο των δανείων, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι τον Μάιο η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση.

14:30 Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την σταθερή ανάπτυξη δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο MNI ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι δημοκρατικά εκλεγμένη αλλά το ίδιο και η δική μας είπε ο ίδιος και τόνισε ότι τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα στηρίζονται μόνο σε αύξηση φόρων και όχι περικοπές.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters το αποτέλεσμα για την Ελλάδα είναι 50 - 50

12:57

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

 

12:52 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κατανοήσει την επιμονή των δανειστών σε σκληρά μέτρα, δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters.

12:48 Αμετάβλητος ο ELA

 Αμετάβλητη στα σημερινά επίπεδα διατήρησε η ΕΚΤ τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA)

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σε σημερινή τηλεδιάσκεψη να διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ELA, για τρίτη συνεχή ημέρα, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ θα ξανασυνεδριάσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

12:47 Φάιμαν: Βλέπουμε το ελληνικό ζήτημα θετικά, θέλουμε συμφωνία

Βλέπουμε θετικά το ελληνικό ζήτημα και θέλουμε να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που συνέρχεται για δεύτερη μέρα στις Βρυξέλλες.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν αποφασίστηκε η σύγκληση μιας νέας Συνόδου Κορυφής και δεν προβλέπεται κάτι πέραν της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Φάιμαν ότι στο θέμα της Ελλάδας υπήρξαν τέσσερις με πέντε τοποθετήσεις και δεν έγινε τόσο αναλυτική συζήτηση.

Ο ίδιος έθεσε το ερώτημα τι θα συμβεί εάν το Σάββατο δεν υπάρξει συμφωνία, ωστόσο, όπως διευκρίνισε στις δηλώσεις του, «όλοι μας συμφωνήσαμε να πούμε: Βλέπουμε το ζήτημα θετικά. Θέλουμε να υπάρξει μία συμφωνία. Ως εκ τούτου δεν υπήρξαν περαιτέρω συνεννοήσεις για το τι θα συμβεί εάν αυτή δεν επιτευχθεί».

12:36 Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Ανγελα Μερκελ.

Η συνάντηση είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτών, έγινε τελικά στα γραφεία της γαλλικής και όχι της γερμανικής αντιπροσωπείας, όπως είχε διαρρεύσει αρχικά, ενώ είχε στόχο την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους των δανειστών.

 

12: 18 Ντάισελμπλουμ: Εφικτή μια συμφωνία - Αύριο θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ισχυρότερο μεταρρυθμιστικό «πακέτο»

Μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι ακόμα εφικτή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις το πρωί της Παρασκευής υπογράμμισε ότι αύριο, Σάββατο, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συμφωνία για την Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο Ολλανδός αξιωματούχος, αν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να περάσει και να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια για αυτό και -όπως σημείωσε- είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία μέχρι αύριο.

«Το βράδυ του Σαββάτου θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως είναι επίσης απαραίτητο υπάρξει ένα ισχυρότερο μεταρρυθμιστικό «πακέτο», επισημαίνοντας ότι  για την επίτευξή της απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις παρά περικοπές. 

12: 17 Ρέντσι: «Το Σάββατο θα έχουμε συμφωνία»

H τελική μέρα των αποφάσεων για την Ελλάδα θα είναι το Σάββατο και θα υπάρχει συμφωνία, εκτίμησε σήμερα κατά την έξοδό του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του να φτάσει σε μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς "θεσμούς"», δήλωσε ο Ρέντσι. Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για όλους η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρόσθεσε. «Εκτιμώ ότι η τελική ημέρα θα είναι το Σάββατο και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία», τόνισε τέλος ο Ιταλός πρωθυπουργός.

12: 15 Σταθάκης: «Εφικτή η συμφωνία - Οι δανειστές έχουν τα περιθώρια υποχωρήσεων 

«Δεν είχαμε καμία ευγενική αφέλεια, ξέραμε προτού αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα έχει κυρίαρχη ιδεολογία και σκληρούς κανόνες», απάντησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο «για το κατά πόσο η Αθήνα είχε υπολογίσει σωστά την αγριότητα των διαθέσεων της άλλης πλευράς».

Κωδικοποιώντας τις βασικές διαφορές ανάμεσα στις προτάσεις της Αθήνας και των δανειστών, ο κ. Σταθάκης είπε:

«Εμείς επιδιώκουμε βελτίωση των δημοσίων οικονομικών κατά ¾ με αύξηση του μεριδίου του μεγάλου πλούτου και των επιχειρηματικών κερδών στα βάρη και κατά ¼ με περικοπές. Οι θεσμοί θέλουν την αντίστροφη αναλογία».

Ο υπουργός Οικονομίας καταλόγισε «εμφανή παλινδρόμηση» στην πλευρά των δανειστών οι οποίοι, όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων αχρήστευσαν και ακύρωσαν τις επεξεργασίες που προηγήθηκαν.

Εκτίμησε πάντως ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, στο Eurogroup του Σαββάτου. Όσο για το ποιος θα πρέπει να κάνει «βήματα πίσω», προκειμένου να βρεθεί λύση, ο κ. Σταθάκης είπε πως, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι δανειστές έχουν αυτό το περιθώριο.

11: 50  Νέα συνάντηση θα έχουν στις Βρυξέλλες σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την άρση του αδειξόφου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Βστόσο, νέα πρόταση αναμένεται να καταθέσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Σαββάτου σε μία ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία.

10: 50  Η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε για να ικανοποιήσει τις «περίεργες απαιτήσεις» των δανειστών και είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ωστόσο δεν θα δεχθεί καμία λύση για το χρέος της που δεν θα είναι βιώσιμη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE.

 

10: 07  Λαγκάρντ: «Δεν δίνουν πρακτικές λύσεις και κάνουν αντιπροτάσεις την τελευταία στιγμή. Γίνονται συνεχώς συζητήσεις. Η πρόοδος είναι πολύ αργή»

Η ελληνική κυβέρνηση κωλυσιεργεί και είναι απρόβλεπτη ως προς τις αποφάσεις της. 

Αυτή την εκτίμηση έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ για την πορεία των διαπραγματεύσεων. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η ενημέρωση διήρκεσε 40 λεπτά και η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: «Δουλεύουμε εντατικά και μας παίρνει περισσότερο χρόνο από όσο υπολογίζαμε. Η διαδικασία είναι σκληρή και χρονοβόρα». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση Τσίπρα για κωλυσιεργία: «Δεν δίνουν πρακτικές λύσεις και κάνουν αντιπροτάσεις την τελευταία στιγμή. Γίνονται συνεχώς συζητήσεις. Η πρόοδος είναι πολύ αργή».

Υπογράμμισε ότι οι τρεις θεσμοί έχουν «κοινή και ενιαία πρόταση». Επίσης επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ ότι χρειάζονται «περισσότερα μέτρα προς την κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών παρά μια υπερφορολόγηση που η εμπειρία έχει αποδείξει ότι δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Για την ελληνική πρόταση ανέφερε ότι «δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί και θα πρέπει να κοστολογηθεί» μέχρι αύριο. Οσον αφορά το χρέος είπε ότι «είναι στο τραπέζι», χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες.

10: 06  Σκουρλέτης: Θέλουν ταπείνωση της κυβέρνηση – Ισοδύναμα αυτοκτονίας τα μέτρα
 

Ξεσπάθωσε κατά των δανειστών ο Πάνος Σκουρλέτης, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση προς την κοινωνία να στηρίξει το έντιμο αγώνα της κυβέρνησης λέγοντας ότι οι δανειστές επιχειρούν την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της Ελλάδας και του λαού.
 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega οι δανειστές λειτουργούν με προληπτικά μέτρα εναντίον της Ελλάδας με μια πολιτική σκοπιμότητα κατά της κυβέρνησης.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συμφωνία είπε ο κ. Σκουρλέτης αντιστοιχούν σε αυτοκτονία και όχι για την κυβέρνηση και το Τσίπρα, αλλά για την Ελλάδα.

Στη χώρα μας δεν υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας είπε ο κ. Σκουρλέτης, εάν δεν αλλάξει η κατάσταση θα απευθυνθούμε στον Ελληνικό λαό. Θα ζητήσουμε νέα εντολή για μια ακόμη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και εάν αυτό δεν σταθεί δυνατό, τότε όλα είναι ανοιχτά. 

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης στο ενδεχόμενο εκλογών θα τεθεί και το θέμα αλλαγής του νομίσματος ως μια από τις επιλογές σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσεις με τους εταίρους.

10: 05 Financial Times: Tελεσίγραφο στην Αθήνα για συμφωνία ή "Plan B" 
 

Επιμένει στο «τελεσίγραφο» προς την Αθήνα εκ μέρους των θεσμών η εφημερίδα Financial Times, που κυκλοφορεί την Παρασκευή με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Παραδόθηκε το τελεσίγραφο στην Αθήνα, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι "Plan B"».
 

Μετά την πρόταση "take it or leave it" στην οποία αναφέρθηκε η εφημερίδα εχθές, τώρα "ξαναχτυπά" χρησιμοποιώντας στον τίτλο την λέξη «τελεσίγραφο», ενώ στον υπότιτλο επισημαίνεται πως «οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να εγκλωβίσουν την Ελλάδα» και πως «η κατάσταση μοιάζει ζοφερή».


 

Επιμένει στο «τελεσίγραφο» προς την Αθήνα εκ μέρους των θεσμών η εφημερίδα Financial Times, που κυκλοφορεί την Παρασκευή με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Παραδόθηκε το τελεσίγραφο στην Αθήνα, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι "Plan B"».
 

Μετά την πρόταση "take it or leave it" στην οποία αναφέρθηκε η εφημερίδα εχθές, τώρα "ξαναχτυπά" χρησιμοποιώντας στον τίτλο την λέξη «τελεσίγραφο», ενώ στον υπότιτλο επισημαίνεται πως «οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να εγκλωβίσουν την Ελλάδα» και πως «η κατάσταση μοιάζει ζοφερή».
 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ